Solidariteit

Participatie draait om het collectief. Het gaat niet alleen om individuele belangen, maar ook om oplossingen die goed zijn voor iedereen. Solidariteit zorgt voor een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Alle acties tellen
Solidariteit werkt in twee richtingen: wie vandaag solidair is met iemand, kan de volgende dag misschien zelf een beroep moeten doen op solidariteit. Het eigenbelang overstijgen betekent niet dat er geen waarde gehecht wordt aan persoonlijke noden en behoeftes. Het is ruimte geven om een bredere oplossing te vinden met en voor het collectieve. 

Verantwoordelijk beslissen
Inspraak is een groeiproces en hangt samen met de cultuur in de voorziening. Iedereen (gebruikers, directie, personeel, vrijwilligers, beheerders, bestuurders) draagt verantwoordelijkheid. Zorgaanbieders en gebruikers kijken samen kritisch naar de manier waarop ze medezeggenschap op maat in de organisatie organiseren. 

Gedeelde waarde
Solidariteit zorgt voor toegankelijkheid, en geeft ook een stem aan wie zich minder kan laten horen. Het is belangrijk om te vertrekken vanuit gedeelde waarden en oog te hebben voor de effecten op de omgeving en de maatschappij. Vanuit gedeelde waarden worden kosten en baten gedeeld onder elkaar.

Waarom is solidariteit nodig?
Samen kan er meer bereikt worden. Beslissingen die samen genomen worden en waaraan collectief vorm gegeven wordt, zullen als redelijker en vanzelfsprekender ervaren worden. Daardoor worden die beslissingen meer gedragen. 

Lees meer

Hieronder vindt u inspirerende voorbeelden en tools uit de sector Welzijn die het basiselement solidariteit illustreren in de praktijk.

  • Zorgzame Buurten

    Een website van de Vlaamse overheid die inzet op inclusieve buurten, participatie en co-creatie.

  • De LCD Toolkit: Stappenplan van samenwerken

    Wilt u als zorgaanbieder of als collectief overlegorgaan op een participatieve manier samenwerken binnen uw organisatie, dan kunt u dit interactief stappenplan van Demos vzw gebruiken dat focust op luisteren, creëren en doen (LCD).

  • Getuigenis

    Hans woont samen met 11 anderen in Het Vriendenhuis

    Hans Hendrikx is 32 en woont al tien jaar samen met elf andere personen met een handicap in Het Vriendenhuis in Schilde. Zijn papa Bob richtte samen met andere ouders Het Vriendenhuis op. Enerzijds uit noodzaak, anderzijds om zijn kind met zorg op maat te omringen. “Ons streven is zo veel mogelijk kwaliteit van leven te garanderen voor onze kinderen”, zegt hij.