Participatie wil in ruime zin zeggen dat iedereen volwaardig en actief moet kunnen deelnemen op elk niveau van de maatschappij, en dat eventuele drempels worden weggewerkt. Bij een VAPH-zorgaanbieder omvat participatie de vele vormen van inspraak van zorggebruikers in het aanbod, de werking en het beleid van de zorgaanbieder. Dit kan op verschillende niveaus binnen de organisatie (bijvoorbeeld in de leefgroep, de deelwerking, de vestiging, de organisatie, het bestuursorgaan …) en kan gaan van zeer praktische thema’s tot beleidsthema’s.
Wat betekent participatie en medezeggenschap voor u als zorggebruiker?
Wilt u als zorggebruiker meebeslissen over hoe u geholpen wordt bij een zorgaanbieder? Medezeggenschap betekent dat u een stem hebt en dat u zelf (al dan niet samen met uw netwerk) kunt beslissen over uw zorg en ondersteuning.
Dat kan concreet op twee manieren:
- Via individuele inspraak: Daarbij staat uw eigen traject centraal. Samen met de zorgverlener maakt u keuzes over de individuele zorg en ondersteuning die u krijgt, zodat die aansluit bij uw noden. U heeft bijvoorbeeld inspraak over uw handelingsplan of de dagbesteding die u wilt volgen.
- Via collectieve inspraak: Samen met andere zorggebruikers denkt u mee na over algemene thema’s, zoals het beleid of de organisatie van de voorziening. Zo moet er bijvoorbeeld bij een aanpassing aan de infrastructuur of bij een wijziging aan de woon- en leefkosten steeds via collectieve inspraak advies worden gevraagd.
Op de webpagina Inspiratie vindt u concrete voorbeelden over hoe participatie georganiseerd kan worden. Lees meer over uw recht op inspraak en participatie in de VAPH-regelgeving, met onder andere het handelingsplan en de individuele dienstverleningsovereenkomst op de webpagina Regelgeving.
Wat betekent participatie en medezeggenschap voor u als zorgaanbieder?
Voor zorgaanbieders biedt medezeggenschap een cultuur van openheid en gelijkwaardigheid waarin elke stem telt. In dit webluik vindt u informatie en inspirerende voorbeelden om trajecten van medezeggenschap samen met uw cliënten te organiseren. We delen praktische tools en materialen om zelf mee aan de slag te gaan binnen uw organisatie. Lees meer onder Inspiratie.
Wat houdt participatie concreet in?
Bij participatie en inspraak draait alles om samenwerking. Zorggebruikers, hun netwerk en zorgaanbieders werken samen aan een zorgomgeving waarin iedereen zich gehoord en begrepen voelt. Maar wat is er nodig om aan participatie te kunnen doen? Op de webpagina Wat is participatie? vindt u een omschrijving van acht basiselementen van een goed medezeggenschapstraject
Snel naar
Inspiratie
Lees meer over participatie, laat u inspireren door enkele goede praktijkvoorbeelden of ga zelf meteen aan de slag met praktische instrumenten en materialen.
Hulp nodig?
Voor meer informatie of hulp bij het uitoefenen van individuele of collectieve inspraak kunt u als zorggebruiker of zorgaanbieder bij een aantal organisaties terecht die het VAPH subsidieert.