Op 1 januari 2023 ging de pilootfase voor het nieuwe beleid rechtstreeks toegankelijke hulp van start. Deze pilootfase werd door de Vlaamse regering recent verlengd en loopt nog tot eind december 2025. Het doel van de pilootfase is het ontwikkelen en uitproberen van nieuwe vormen van rechtstreeks toegankelijke VAPH-hulp.
107 initiatieven nemen deel aan de verlengde pilootfase.
Op deze pagina vindt u de initiatieven in de provincie West-Vlaanderen met per initiatief meer uitleg over het initiatief.
Bar Biezoender is een inclusieve en veilige werkvloer met jobcoaching. In Bar Biezoender serveren we verse soep of een lekkere ‘boerenstuute’, een boterham met kaas, hesp en paté. Alles wordt bereid en geserveerd door onze Begeleid Werkers. We werken met lokale streekproducten en met gebakken brood uit ons dagcentrum, het Polderhuis. We bieden zinvolle dagbesteding vanuit een werkaanbod: keuken, bediening, afwas, administratie, het logistieke en het onderhoud. We willen hierbij zoveel mogelijk kansen creëren. De begeleidingsintensiteit wordt individueel bepaald. Doorstroom naar Begeleid Werken of andere werkvormen kan. In dat geval blijven we de cliënt verder ondersteunen.
Laagdrempelige ontmoetingsplek
Bar Biezoender als ontmoetingsplek binnen het Lokaal Dienstencentrum (LDC) zorgt voor maximale laagdrempelige toegankelijkheid. Kansen op eerste informele contacten werken drempels richting hulpverlening weg. Op die manier zijn we toegankelijker voor mensen met een (vermoeden van een) beperking en hun netwerk, die geen aansluiting wensen te zoeken binnen dagcentra of waarvoor die stap naar een voorziening (nog) te groot is. We organiseren 1 keer per maand een activiteit op woensdagnamiddag en op vrijdagavond een ontmoetingsavond. Dit aanbod is doelgroepoverstijgend en zorgt mee voor maximale kansen op inclusie. Onze begeleid werkers houden dan ook de bar open.
Leeftijdsgroep
Jongvolwassenen met een (vermoeden van) handicap met een afstand tot de arbeidsmarkt of een vermoeden van een beperking. Binnen schoolstages werken we via een traject samen met de schoolverlater en de BUSO school met als doel een warme overgang. Werkplekleren kan onder andere op de veilige werkvloer van Bar Biezoender of binnen Begeleid Werken.
Contactinfo
Cindy Pauwels. coördinator - jobcoach - 051 50 28 30 - 0478 20 24 28
mail jobbureau@duinenpolder.be en biezoender@duinenpolder.be
Facebook: www.facebook.com(opent nieuw venster)
We werken met kinderen en jongeren die weliswaar een milde motorische problematiek hebben maar geconfronteerd worden met verborgen beperkingen. Het zijn net die beperkingen die op veel onbegrip stuiten in de context. Het uitklaren en objectiveren van deze problemen vereist een specifieke expertise. Dergelijke kinderen en jongeren hebben nood aan een specifieke aanpak. Deze kennis willen we inbrengen in een inclusieve context, onderwijs. Daardoor kan het kind verder participeren aan het gewone onderwijs.
Zorgplan
- Objectiveren van het probleem en inschatten impact op participatie.
- Formuleren van handelingstips voor de totale context, adviesverlening aan de context.
- Intensieve training van vaardigheden en activiteiten om maximale participatie in het dagelijkse leven, thuis, op school en in de vrije tijd mogelijk te maken.
- Outreachend werken naar het reguliere onderwijs, thuiscontext, andere betrokken diensten zoals CLB, specialistische kennis binnenbrengen in verschillende contexten.
Doel
- Kind leren omgaan met zijn problemen, door compensatoire strategieën aan te leren.
- Preventie van bijkomende gedrags en emotionele problemen.
- Handelingszeker maken van medewerkers uit de eerste lijn, zoals CLB, leerkracht, zorgcoördinator in het onderwijs.
Leeftijdsgroep
Minderjarige personen met een (vermoeden van) handicap (0 - 18 jaar).
Brake-Out maakt jong volwassenen sterker om voluit te leven in de samenleving. Zij stellen zich vragen over hun toekomst: Wat willen ze graag doen in de toekomst? Wat is er allemaal mogelijk voor hen? Hoe kunnen ze hun droom waarmaken?
Meerjarentraject rond sterktes en talenten
Bij Brake-Out gaan we 3 jaar lang aan de slag met die vragen. Deelnemers komen 2 keer per week samen met een vaste groepje. Ze trekken er veel op uit en ontdekken zo wat er allemaal leeft in de maatschappij. Er wordt geproefd van sport, cultuur en natuur. De jongeren doen korte stages op oefenplekken en leren zo hun talenten inzetten. In het derde jaar werken we rond de individuele toekomstdroom van elke cursist. Zo leren ze hun sterktes en talenten kennen en doen verschillende ervaringen op zodat ze beter weten wat ze graag doen en waar ze sterk in zijn. We zetten al hele concrete stappen naar het leven na Brake-Out.
Schoolvakanties
Brake-Out organiseert ook bootcamps: dit zijn weken in de schoolvakantie waarin deelnemers een hele week werken rond talenten en hoe je talenten inzetten. Dit is bedoeld voor jongeren die tijdens het schooljaar niet kunnen deelnemen omdat ze bijvoorbeeld nog voltijds naar school gaan.
Leeftijdsgroep en andere regio’s
Brake-Out is een leerprogramma voor jongvolwassenen met een ondersteuningsnood vanwege een verstandelijke beperking, een autismespectrumstoornis of niet aangeboren hersenletsel (NAH).
De deelnemers zijn tussen de 16 en 30 jaar. Gedurende het hele traject werken we nauw samen met het netwerk en geven zo het persoonlijk traject samen vorm. Starten kan op verschillende momenten in het jaar.
Er zijn ook Brake-Out groepen in Brugge, Gent en Leuven.
Contactinfo
Een kennismakingsgesprek vraag je aan via www.brake-out.be(opent nieuw venster).
Duinhelm kan niet ingaan op de vraag naar werken van eenieder die bij ons komt aankloppen. Vandaar de noodzaak tot een groter continuüm van werken voor een breder spectrum van mensen met (vermoeden van) handicap. Vooral de doelgroep met een licht mentale beperking en dubbele diagnose kan Duinhelm vzw op vandaag niet ondersteunen en begeleiden. Deze mensen ervaren een drempel om aan de slag te gaan in onze dagcentra waar dagbesteding wordt geboden. Op onze wachtlijst werkenden zijn 3 van de 4 personen met autisme. Deze mensen zomaar integreren in een atelier dagbesteding lukt niet. Ook voor veel cliënten die ondersteund worden door de mobiele ambulante werking is arbeid een missend sluitstuk in hun leven. Zo ontbreekt het aan een niet doorstroomgericht Arbeidszorg-atelier in de regio.
Op maat via Arbeidszorg-ateliers
Dankzij het pilootproject RTH kan Duinhelm evolueren naar een gepast(er) aanbod van dagbesteding tot Arbeidszorg. De opportuniteit is het opstarten van laagdrempelige dagbesteding via Arbeidszorg-ateliers in Oostende waar mensen die omwille van medische, mentale, psychische problematiek arbeidsmatige activiteiten kunnen verrichten. Velen onder hen kunnen niet ingeschakeld worden op de betaalde arbeidsmarkt en vinden hun weg niet naar de dagbesteding of horen er niet thuis. De uniciteit van arbeidszorg ligt in de gedeelde aandacht voor werk en zorg, op maat van wat de medewerker nodig heeft. Via arbeidszorg zet Duinhelm in op de latente voordelen van arbeid: we bieden dagstructuur, sociaal netwerk, veiligheid, een toekomstperspectief, arbeidsstatus en zingeving.
Ondersteunen van werkvloerbegeleiders
Duinhelm vzw biedt concreet werkondersteuning aan, via arbeidsmatige activiteiten onder zorgbegeleiding van een werkvloerbegeleider. Tevens wordt ondersteuning aangeboden op het vlak van zorg en welzijn, door de gesprekken en de opvolging vanuit de jobcoach of trajectbegeleider verbonden aan het arbeidszorg-atelier. Waar nodig wordt ook mobiele en ambulante begeleiding op vlak van andere levensdomeinen aangeboden.
Leeftijdsgroep
Meerderjarige personen met een (vermoeden van) handicap.
De Flank Pamele, Thuiszorg en Woon en Zorg, bieden hulp bij de zoektocht naar de juiste ondersteuning
De Flank wil vermijden dat mensen met een zorg- en ondersteuningsnood verdwalen in de chaos die het zorglandschap is of kan zijn en dat er zo kostbare tijd en middelen verloren gaat in de zoektocht naar de meest passende ondersteuning.
De Flank zet in op:
- doelgerichte zorg,
- informeren,
- directe hulp,
- samenwerking,
- trajectbegeleiding.
De Flank is een samenwerking tussen drie initiatieven van de VAPH-sector, de ouderenzorg en de thuiszorg.
Leeftijdsgroep
Geen specifieke leeftijdsaanduiding.
Contactinfo
www.deflank.be(opent nieuw venster)
Mail naar info@flank.be
Telefoneer naar 056 32 13 50
De Inclusiemaker bouwt aan een open en ontvankelijke samenleving door andere organisaties en verenigingen te versterken in het werken aan inclusie. We stellen onze handicapspecifieke expertise ter beschikking voor organisaties en verenigingen, zodat zij zich nog beter kunnen afstemmen op de noden van mensen met een (vermoeden van) beperking. We werken een aanbod uit op maat van jouw vraag als organisatie of vereniging via vorming, intervisie en coachingstrajecten. We stippelen samen een traject uit en doorlopen het op een flexibele manier, en passen gaandeweg aan waar mogelijk. Zo willen we dat meer mensen met een beperking gebruik kunnen maken van een aanbod op maat om zo hun groeikansen in de samenleving te vergroten.
Maatschappelijke thema’s
Grensoverschrijdend gedrag, seksualiteit en relaties, kwaliteit van leven, middelengebruik, begeleidershouding, naar een inclusieve organisatie en vrije tijd voor mensen met een beperking.
Kostprijs
Enkel de kosten voor drukwerk en verplaatsing worden gefactureerd aan de aanvrager.
Doelgroep
Organisaties en verenigingen die laagdrempelig en nabij werken en niet gesubsidieerd worden door het VAPH.
Organisaties die nog geen personen met een beperking bereiken maar hier wel naartoe willen werken, hierover vragen hebben of ondersteuning wensen.
We richten ons op diverse domeinen, waaronder kinderopvang, opvoeding, jeugdwerk, toerisme, tijdsbesteding en welzijn.
Contactinfo
Aan de hand van verschillende modules* willen wij niet-handicapspecifieke organisaties uit de provincie West-Vlaanderen sterker maken in het werken met mensen met (een vermoeden van) autisme. Door onze dienst bij te schakelen, kan de zorgpartner aan zet blijven en vermijden we breuklijnen in het traject. De continuïteit in de hulpverlening wordt op die manier gewaarborgd.
*ASSpertise consultlijn - Intervisie/Supervisie/Netwerkoverleg - Dubbelspoor ondersteuningsbegeleiding - Praktijkgerichte vorming - Ervaringsgerichte workshops - Autitheek).
Doelgroep
Niet-handicapspecifieke organisaties uit de provincie West-Vlaanderen.
Voor ouders van kinderen met een beperking is het vinden van opvang tijdens schoolvakanties een hele uitdaging. Ouders van kinderen met een grotere zorgnood kunnen in het bestaande aanbod niet terecht, of het aanbod is ontoereikend. Fladder wil op deze nood een dubbel antwoord bieden.
Professionele begeleiding
Verspreid over 4 locaties in Zuid-West-Vlaanderen organiseert Fladder laagdrempelig 10 weken kleinschalige speelpleinwerking voor kinderen die vanwege de ernst van hun handicap niet of moeilijk kunnen aansluiten bij het reguliere aanbod. Ook hun brussen zijn welkom. De accommodatie is aangepast, de monitoren krijgen een korte opleiding en zijn voldoende talrijk om meerdere kinderen een één-één-begeleiding aan te bieden. Een professionele begeleider flankeert de werking en garandeert de nodige handicapspecifieke kennis.
Ondersteuning voor startende initiatieven
Lokale besturen hebben de opdracht om voor alle kinderen een evenwaardig vrijetijdsaanbod uit te werken of te ondersteunen, universalistisch. Deze visie wordt gedragen door de lokale besturen en de betreffende jeugddiensten, maar zij botsen op limieten. Fladder wil de partner zijn om dit daadwerkelijk te realiseren. In dit pilootproject brengen we zowel de noden als het bestaande aanbod in kaart, zowel kwantitatief als kwalitatief. Samen met onze vrijetijds-partner De Stroom werken we een pakket uit aan vorming en ondersteuning om startende initiatieven te ondersteunen.
Doelgroep en regio
Kinderen die vanwege de ernst van hun handicap niet of moeilijk kunnen aansluiten bij het reguliere aanbod.
Lokale besturen met startende opvang-initiatieven voor kinderen met een beperking.
We brengen samen met ouders en/of begeleiders de emotionele ontwikkeling van de persoon in beeld. Hiervoor gaan we aan de slag met de SEOR²-lijst, in combinatie met het kleurenprofiel of filmopnamen. Op die manier staan ouders/begeleiders zelf stil bij hun eigen handelen en de noden voor de persoon met de beperking.
Aanvaarding, advies en opvolging
Samen de afname met ouders doorlopen kan helpend zijn bij het verwerken en aanvaarden van de beperking van hun kind. Na de inschaling wordt een beeldvorming gemaakt. Hieraan gekoppeld worden er concrete adviezen gegeven om in de thuissituatie toe te passen. Er is ook de mogelijkheid om adviezen door te trekken naar andere begeleidingscontexten. Deze beeldvorming en adviezen worden teruggekoppeld in een adviesgesprek en eventueel nog een opvolggesprek na enkele maanden.
Doelgroep
We richten ons op de doelgroep kinderen (5+), jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking, dubbeldiagnose,…
Contactinfo
Bart Vanvaerenbergh: bart.vanvaerenbergh@kadodder.be - 03 312 45 41
An Dejagere: an.dejagere@resonansvzw.be - 0492 58 70 53
Marjan Tyberghien: marjan.tyberghien@startwestvlaanderen.be
Zowat elke (eerstelijns)dienst komt in contact met mensen met (een vermoeden van) een beperking en botsen soms op moeilijkheden en vragen in begeleidingen bij deze mensen. We helpen hen met het hands-on project, vanuit onze expertise met deze doelgroep, graag verder. Door een korte en krachtige ondersteuning willen we hen versterken in de ondersteuning van mensen met (een vermoeden van) een beperking.
Hulp en versterking
We versterken de professional om verder met hun cliënt aan de slag te kunnen.
We helpen de professional en/of het team verder met onze handicapspecifieke expertise, info op vlak van het VAPH, omgaan met mensen met een beperking, handvaten, tools, tips en trics
We gaan waar nodig samen met de professional op gesprek bij hun cliënt met (een vermoeden van) een beperking
Werkwijze
Via een casusbespreking op de teamvergadering.
Consult (telefonisch of via overleg) op casusniveau.
(Gezamenlijke) contacten met de cliënt rond specifieke afgebakende doelstellingen (duobegeleiding).
Vorming/info met betrekking tot handicapspecifieke thema’s.
Doelgroep
Voor diensten in Zuid-West-Vlaanderen die aan de slag zijn of gaan met mensen met (een vermoeden van) een beperking en niet-handicapspecifieke organisaties uit de provincie West-Vlaanderen.
Contactinfo en kostprijs
Praktisch Ondersteuning aanvragen kan via het contactformulier op www.hands-on-outreach.be(opent nieuw venster).
Kostprijs (wordt jaarlijks geïndexeerd): forfaitaire verplaatsingsvergoeding voor outreachactiviteiten van 6 euro. Cliëntcontacten aan 6,27 euro per contact van maximum 2u.
Een samenwerking van De Hoge Kouter, de branding en Groep Ubuntu met de steun van het VAPH.
Website: www.hands-on-outreach.be(opent nieuw venster)
Lien Coudijzer: lien.coudijzer@groepubuntu.be - 0492 27 74 13
Er zijn meer en meer mensen met een (vermoeden van een) beperking die deel uitmaken van de daklozen. Deze kwetsbare mensen vinden moeilijk de gepaste woonvorm en ondersteuning op maat. Als we de krachten bundelen met partners uit diverse sectoren met diverse expertise, is er meer slaagkans om deze doelgroep te ondersteunen in het dagelijks leven. Als VAPH-partner sluiten we aan bij het Dedicated Team, ook Housing First Team genoemd.
Op maat gemaakte mobiele ondersteuning
Het gezamenlijke doel dat we willen bereiken: het bieden van intensieve en persoonsgerichte ondersteuning, op maat gemaakte, mobiele ondersteuning, uitgevoerd door een multidisciplinair team van diverse partners om dakloosheid te kunnen beëindigen. Als VAPH-partner en 'ad hoc coaches' gaan we samen met de vaste woon-coaches op locatie en ondersteunen we de cliënt waar nodig.
Delen van expertise
Er is ook nood om expertise te delen die ondersteunend kan zijn in functie van toeleiding van cliënten naar het achterliggend hulpverleningsaanbod in overleg met andere partners. Ook de vraag om een gepaste vorm van dagbesteding op te zetten met eerder een vrijblijvend karakter en zeer laagdrempelig, zorgt voor structuur en een doel in het dagelijks leven.
Leeftijdsgroep en regio
Geen specifieke leeftijdsaanduiding.
Contactinfo
Duinhelm vzw: Isabelle Vincke: Isabelle.Vincke@duinhelm.be - 0492 72 22 37
We werken inclusief en streven ernaar dat de kinderen en hun gezin zoveel mogelijk blijven gebruikmaken van de reguliere ondersteuning rond kinderopvang, vrijetijdsorganisatie en speelpleinwerking. Hierbij ondersteunen we de reguliere dienstverlening en vullen die aan met handicap-specifieke expertise.
Waar inclusie niet voldoende is, voorzien we zelf een divers handicap-specifiek aanbod
- Beeldvorming en diagnostiek van het niet-schoolgaande kind door Vrij CLB Westhoek.
- Hulp voor het kind en aanleren van vaardigheden.
- Opvang op woensdagnamiddag en tijdens schoolvakanties en handicap-specifieke dagopvang voor enkele dagen in de week.
- Ondersteuning voor de ouders.
- Adviseren en coachen van de pedagogische professional: co-begeleiding en groepsbegeleiding.
Flexibel en op maat
De noden van het kind en zijn gezin bepalen welke ondersteuning nodig is, hoe vaak iets gebeurt en over welke periode dit gepland wordt. De verschillende soorten ondersteuning kunnen gecombineerd worden en kunnen in meer of mindere mate gevraagd worden. Een team medewerkers staat in voor het diverse aanbod.
Leeftijdsgroep en regio
Kinderen jonger dan 7 jaar met een (vermoeden van een) ontwikkelingsvertraging kunnen terecht bij het team Joki.
Pedagogische professionals.
Met de kortdurende RTH crisis-trajecten richten we ons op 2 doelgroepen:
- Mensen in een onverwachte situatie of crisis
Zij hebben onmiddellijk hulp nodig. Door hier heel snel in te grijpen en hen een tijdje, of zelfs eenmalig, ambulant en laagfrequent te begeleiden, voorkomen we dat dingen escaleren of onnodig complex worden. Het gegeven dat men ten allen tijde (zonder wachtlijsten) bij een vertrouwd aanspreekpunt terecht kan, werkt op zich al preventief en stabiliserend. De RTH-begeleider is hier een veilige haven. Dit kan in ons loket Aanzet in Roeselare en Kortemark. Een afspraak maken kan via de digitale agenda op de website of telefonisch. - (Jong)volwassenen in multi-probleem crisissituatie
Daar is intensieve begeleiding noodzakelijk om nog erger te voorkomen. We zien deze personen soms letterlijk afglijden in een uitzichtloze situatie. Hier willen we een intensieve, korte maar krachtige mobiele begeleiding opzetten met als doel de hoogste noden weg te werken. Op korte termijn willen we hen oriënteren naar de juiste diensten, om hun administratie in orde te brengen, zodat basisbehoeften zoals woning, voeding, opnieuw kunnen worden voorzien. De begeleider is hier expert-netwerker.
Leeftijdsgroep en regio
(Jong)volwassenen met een (vermoeden van) handicap.
Regio Roeselare en Kortemark.
Contactinfo en regio
Aanmelden kan via roeselare@aanzetloket.be
Via dit project willen we de slaagkansen van inclusieve deelname vergroten door de ondersteuning van volwassen personen met (het vermoeden van) autisme en betrokken actoren in een inclusief traject. De persoon met (het vermoeden van) autisme staat centraal.
De ondersteuning gaat in op individuele vraag van een persoon met (rand) normale begaafdheid en (het vermoeden van) autisme die meer kwaliteit in zijn leven wil door inclusieve deelname.
Op maat via buddywerking en jobcoaching
Het traject wordt op maat uitgewerkt. De makelaar als bruggenbouwer in de inclusieve zorg kan daarvoor beroep doen op een netwerk en samenwerkingen om zodoende op verschillende domeinen en in een continuüm van intensiteit ondersteuning te bieden.
Buddywerking: een mogelijkheid om de uitbouw van het sociaal netwerk te ondersteunen.
Job coaching: als ondersteuning in een (vrijwilligers)werkomgeving.
Vrijetijd coaching: ondersteuning in vrijetijdsomgeving (sport, vorming, vereniging, ...).
Kadet: ondersteuning in een inclusieve soep- lunch bar wanneer er (tijdelijk) meer intensieve ondersteuning nodig is in het inclusieve traject.
Gefaseerde aanpak
- In een eerste fase wordt de persoon ondersteund om zijn persoonlijke ondersteuningsvraag te formuleren. De ondersteuner (h)erkent (het vermoeden van) de beperking en verkent met de persoon krachten en krachtbronnen.
- In een tweede fase wordt contact opgenomen met mogelijk actoren en worden de belanghebbenden ondersteund om krachten, verwachtingen, grenzen te communiceren.
- Daarna kan vanuit gemeenschappelijke belangen een traject gestart worden en wordt met de persoon (met het vermoeden van) autisme besproken welke ondersteuning aan de verschillende actoren gegeven wordt. Dit in functie van opstart en verder voor de duurzaamheid van het inclusieve traject.
Leeftijdsgroep
Meerderjarige personen met een (vermoeden van) handicap.
Smooth vertrekt vanuit een nodenbevraging in 3 scholen voor buitengewoon onderwijs. Met Smooth willen we (netwerk-)ondersteunende initiatieven organiseren die maximaal instroom in het multi-functioneel centrum (MFC) voorkomen, en zelfs ook uitstroom uit het MFC mogelijk maken. Zo creëren we ruimte binnen MFC's voor kinderen, jongeren en netwerken die er écht dringend nood aan hebben.
Smooth kent 3 sub-projecten:
- Smooth An 't Sporten: Tijdens het schooljaar laten we kinderen en jongeren wekelijks op woensdagnamiddag proeven van een rijk pallet aan sporten. Zo laten we hen ervaren wat ze graag doen en waar hun talenten liggen. Op basis daarvan bieden we de mogelijkheid om via sport-trajectbegeleiding op een duurzame manier aansluiting te vinden bij een (reguliere) sportvereniging.
- Smooth An 't Werk: Ook jongeren met een beperking hebben recht op een vakantiejob. Het uitgangspunt is zelfs een betaalde vakantiejob. Via een vormings- en opleidingsprogramma worden jongeren klaargestoomd om te proeven van een vakantiejob op een reguliere werkplek.
- Smooth An 't Woord wil ouders nóg sneller en gerichter informeren en adviseren. We zijn op vaste momenten in scholen aanwezig, direct bereikbaar voor ouders. We bieden vrijwel meteen antwoord op vragen en organiseren infosessies rond terugkerende vragen. Ook kortlopende ondersteuningstrajecten aan huis zijn mogelijk. En ten slotte zijn we ook sneller bereikbaar voor leerkrachten, therapeuten en CLB.
'Smooth' staat voor laagdrempelige, vlotte dienstverlening die makkelijk bereikbaar en nabij is en waar je energie en kracht van krijgt. We gaan individueel met vragen aan de slag en werken trajecten uit op maat.
Leeftijdsgroep en regio
Minderjarige personen (0 - 18 jaar) en jongvolwassenen tot 25 jaar met een (vermoeden van) handicap.
‘Snel op weg' is gericht op het ondersteunen van (jong)volwassen personen met een (vermoeden van) beperking en hun netwerk. Wij bieden ondersteuning op 2 niveaus over het volledige werkingsgebied met een nabije uitvalsbasis ingebed in de ruime Westhoek.
- Laagdrempelig baliemoment
Wij organiseren een laagdrempelig baliemoment op locatie. Personen met een ondersteuningsvraag kunnen er gedurende twee halve dagen per week en zonder afspraak, terecht met hun vragen. Wij bieden info rond hulpverleningsmogelijkheden, leiden personen naar de gepaste ondersteuning en geven advies omtrent specifieke problematieken zoals autisme. Ook professionals of eerstelijnsactoren kunnen er met hun vragen terecht. - Aanbod van ‘snel op weg-trajecten’
Dit zijn doelgerichte en vraaggestuurde kortlopende trajecten van maximaal twaalf ondersteuningsmomenten op maat. Afhankelijk van de ondersteuningsvraag kan dit traject individueel met de cliënt of samen met het regulier of gespecialiseerd netwerk lopen.
Kennisoverdacht, intervisie en expertisedelen
Dit initiatief biedt ten eerste een meerwaarde door een laagdrempelig aanbod op vier centrale locaties in een uitgestrekte regio. Ten tweede door het versterken van het geïntegreerd breed onthaal. Ten derde, biedt de structurele samenwerking met de lokale besturen/ocmw’s en twee zorgaanbieders in de regio ook een inhoudelijke meerwaarde omwille van kennisoverdacht, intervisie en expertisedelen. Snel op weg is een samenwerkingsverband tussen Vondels vzw, De Lovie vzw en de vier betrokken gemeenten.
Doelgroep en regio
(Jong)volwassenen met een (vermoeden van) handicap.
Lokale besturen, zorgaanbieders en OCMW’s.
Vier regio’s van de ruime Westhoek: Ieper, Poperinge, Veurne en Diksmuide.
SHERPA verleent gerichte assistentie aan personen met een (vermoeden van) beperking. Deze personen helpen we verder op weg richting de zorg of ondersteuning die ze nodig hebben. We beluisteren en verhelderen de vragen van personen met een (vermoeden van) beperking en gaan via korte, intensieve trajecten samen op weg.
Proactief
SHERPA werkt proactief en dit via samenwerking met diverse diensten uit de eerste- en tweedelijnszorg. We leggen contacten en gaan op zoek naar de potentiële vragen en noden die er zijn. Ook met sectorale en intersectorale partners werkt SHERPA samen om de juiste ondersteuning te bieden.
Gids op maat
De focus ligt op het trajectmatige van de dienstverlening. Afhankelijk van de vraag van de cliënt is SHERPA meer of minder actief aanwezig. We spelen flexibel in op de noden van de cliënt en zoeken samen mee naar antwoorden op nieuwe vragen. SHERPA zorgt voor continuïteit in de zorg of ondersteuning en is een gids voor de persoon met een (vermoeden van) beperking en zijn netwerk.
Leeftijdsgroep
Jongvolwassenen en meerderjarige personen met een (vermoeden van) handicap.
Contactinfo
Soeperheroes is een gezellige soepbar, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt helpen bij het bereiden van gerechten, het opdienen of met andere logistieke taken. Maar Soeperheroes is nog veel meer dan dat. Het is ook een vertrek- en terugvalbasis voor begeleid werk op andere locaties. Wij bieden trainingskansen en bevorderen groei in vaardigheden en werkhouding.
Rustgevende en contactrijke omgeving
Soeperheroes biedt ook rust en houvast. Voor een aantal deelnemers van Soeperheroes bouwen we heel gericht een ontplooiingstraject op maat uit, samen met heel wat andere partners. Bij andere deelnemers zetten we meer in op het creëren van een aangename, rustgevende en contactrijke omgeving.
Individuele begeleiding
Naast arbeidsgerichte activiteiten organiseren we ook vorming, laagdrempelige ontmoetingskansen en individuele begeleidingen opdat een persoon al zijn of haar talenten kan ontplooien en (opnieuw) perspectief krijgt op een vol leven. Zo kunnen hobby’s aan bod komen, houden we al eens een praatcafé en luisteren we hierbij heel actief naar de deelnemers opdat zij Soeperheroes mee kunnen vorm geven.
Voor wie?
Soeperheroes is een initiatief voor (jong) volwassenen met randnormale begaafdheid of normale begaafdheid met autismespectrumstoornis (ASS) of psychische kwetsbaarheid. Omwille van hun zeer specifieke ondersteuningsnood of hulpvraag is aansluiting bij bestaande dagbestedingsinitiatieven of tewerkstelling misschien moeilijk of niet haalbaar.
We bieden hen ondersteuning waarbij groei, ontmoetingen, zinvol aan de slag gaan en kansen krijgen centraal staan.
Het initiatief richt zich tot mensen op zoek naar ontplooiingskansen op hun maat maar die hiertoe nog niet de passende context konden vinden.
In Soeperheroes verwachten we bereidheid tot initiatiefname op maat en tot samenwerking tussen alle deelnemers en partners.
Vroeg-nah-bij is een project van thuisbegeleiding 't Spoor waarbij ondersteuning voorzien wordt voor personen met een niet aangeboren hersenletsel (NAH), hun mantelzorgers en hulpverleners in de eerste lijn. Met vroeg-nah-bij willen we toegankelijke en laagdrempelige begeleiding bieden die aansluit aan de behoefte van de cliënt en mantelzorgers, zowel qua inhoud als qua intensiteit.
Uitbreiding vanuit diverse zorgsectoren
De 'gewone' thuisbegeleiding wordt uitgebreid met ondersteuning door een ergotherapeut die in samenwerking met thuiszorgdiensten inzet op activeren en participeren van de personen met NAH in hun thuisomgeving, en met psycho-educatie in kleine groep. Voor psychologische ondersteuning, zowel wat betreft diagnostiek als bijkomende psychotherapeutische ondersteuning, wordt samenwerking gezocht binnen de betrokken ELZ Rits en Midden-West-Vlaanderen. Eventueel wordt hiervoor de open functie ingezet.
Preventie
Om preventief te werken en zorgcontinuïteit mogelijk te maken worden contacten gelegd met het ziekenhuis AZ delta, het grootste ziekenhuis in de betrokken ELZ, maar ook met de andere regionale ziekenhuizen in bijvoorbeeld Izegem en Tielt.
Zorgcontinuïteit
Na ontslag uit ziekenhuis of revalidatie willen we naadloos ondersteunen via een NAH-coach vanuit het project Vroeg-nah-bij. Zo kan de NAH-coach onmiddellijk voorzichtig aan de slag. Hij zal veranderingen in het functioneren van elke dag duiden, en d.m.v. psycho-educatie inzetten op het vermijden van frustratie en verkeerde interpretatie van gedrag, zowel voor de persoon zelf, voor mantelzorgers als voor eerstelijns hulpverleners. In dit traject is er ook ruimte voor ergotherapeutische ondersteuning en voor cliënten die een taalstoornis hebben, logopedische ondersteuning zoals het leren gebruiken van spraakhulpmiddelen.
Leeftijdsgroep
Meerderjarige personen met een (vermoeden van) handicap.
VZW de Boomhut wil met de Woppaaaa-shop in het station van Diksmuide, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (specialisatie personen met autisme) begeleiden in het zich ontwikkelen en ontplooien in onze maatschappij. De bedoeling is om vanuit een rehabiliterende, inclusieve en positieve visie te werken.
Rehabiliterend, Inclusief en positief
Elke persoon, ook mensen met een beperking, hebben talenten. Elk talent is puur en dient gezien en gecultiveerd te worden op een plaats waar dit mogelijk is. We moeten kijken hoe mensen kunnen ingezet worden, wat hun bijdrage kan zijn. We willen een verstrengeling van de buurt en onze werking. We willen dat mensen SAMEN kunnen leven en verbinding kunnen maken, dat iedereen elkaars bijdrage kan zien en kan cultiveren. Woppaaaa! staat voor vrolijkheid, luchtigheid, harmonie en diepgang. Met dit merk ontwikkelen we producten die positiviteit bij mensen laten groeien, die mensen positief laten denken, die bewustwording teweeg brengen.
Verbinding met de buurt
We willen een concept aanbieden waar onze drie trefwoorden in de praktijk worden omgezet.
- Door onze doelgroepmedewerkers te ondersteunen op hun levenspad willen we rehabiliterend werken. Zo kunnen zij zelf hun eigen talenten leren kennen en hun zelfbeeld verhogen.
- Door het aanbieden van bepaalde producten: koffie, thee, gezonde en verse maaltijden gemaakt met lokale producten, willen we inclusie waarmaken. Zo kunnen we verbinding maken met de buurt. De buurt zal op die manier onze werking én onze mensen leren kennen, hun talenten leren kennen en mogelijk hun visie verbreden.
- Door het werken met een glimlach en het aanbieden van producten met een woppaaaa-vibe willen we positiviteit brengen in het leven van elke dag.
Leeftijdsgroep
(Jong)volwassenen met een (vermoeden van) handicap.
Contactinfo
www.23plus.be(opent nieuw venster)
Mail naar: 23plus@indigokoekelare.be of bel 0484 54 03 04