Op 1 januari 2023 ging de pilootfase voor het nieuwe beleid rechtstreeks toegankelijke hulp van start. Deze pilootfase werd door de Vlaamse regering recent verlengd en loopt nog tot eind december 2025. Het doel van de pilootfase is het ontwikkelen en uitproberen van nieuwe vormen van rechtstreeks toegankelijke VAPH-hulp.
107 initiatieven nemen deel aan de verlengde pilootfase.
Op deze pagina vindt u de initiatieven in de provincie Oost-Vlaanderen met per initiatief meer uitleg over het initiatief.
Brake-Out maakt jong volwassenen sterker om voluit te leven in de samenleving. Zij stellen zich vragen over hun toekomst: Wat willen ze graag doen in de toekomst? Wat is er allemaal mogelijk voor hen? Hoe kunnen ze hun droom waarmaken?
Meerjarentraject rond sterktes en talenten
Bij Brake-Out gaan we 3 jaar lang aan de slag met die vragen. Deelnemers komen 2 keer per week samen met een vaste groepje. Ze trekken er veel op uit en ontdekken zo wat er allemaal leeft in de maatschappij. Er wordt geproefd van sport, cultuur en natuur. De jongeren doen korte stages op oefenplekken en leren zo hun talenten inzetten. In het derde jaar werken we rond de individuele toekomstdroom van elke cursist. Zo leren ze hun sterktes en talenten kennen en doen verschillende ervaringen op zodat ze beter weten wat ze graag doen en waar ze sterk in zijn. We zetten al hele concrete stappen naar het leven na Brake-Out.
Schoolvakanties
Brake-Out organiseert ook bootcamps: dit zijn weken in de schoolvakantie waarin deelnemers een hele week werken rond talenten en hoe je talenten inzetten. Dit is bedoeld voor jongeren die tijdens het schooljaar niet kunnen deelnemen omdat ze bijvoorbeeld nog voltijds naar school gaan.
Leeftijdsgroep en andere regio’s
Brake-Out is een leerprogramma voor jongvolwassenen met een ondersteuningsnood vanwege een verstandelijke beperking, een autismespectrumstoornis of niet aangeboren hersenletsel (NAH).
De deelnemers zijn tussen de 16 en 30 jaar. Gedurende het hele traject werken we nauw samen met het netwerk en geven zo het persoonlijk traject samen vorm. Starten kan op verschillende momenten in het jaar.
Er zijn ook Brake-Out groepen in Brugge, Gent en Leuven.
Contactinfo
Een kennismakingsgesprek vraag je aan via www.brake-out.be(opent nieuw venster).
Welkom in Trafiek! Een buurthuis in de Brugse poort, in het midden van Gent, waar we met Voluit, in co-creatie met vzw Trafiek, een warme, veilige, laagdrempelige en inclusieve plek creëren. Trafiek is reeds 15 jaar bekend als buurthuis in de Brugse Poort. Iedereen is er welkom, een afspraak maken is niet nodig. Het is dé ontmoetingsplaats voor buurtbewoners, er is speelplek voor de kinderen. Door de ligging passeren er veel voetgangers en fietsers. Door het openhouden van het buurthuis krijgt Voluit voluit de kans om te verbinden met een actieve buurtwerking waardoor we echt inclusie kunnen realiseren.
Mensen met en zonder een beperking ontmoeten elkaar
We werken met ‘kwartiermakers’ die specifiek inzetten op verbinding en ontmoeting tussen mensen met en zonder beperking. Op die manier zorgen we voor een warme, veilige plek, waar iedereen zich welkom voelt en die drempelverlagend werkt voor alle mensen die kwetsbaar zijn.
Deze kwartiermakers staan ook in voor de ‘consultfunctie’ waarbij mensen die op de wachtlijst staan voor individuele ondersteuning aan huis reeds terecht kunnen met vragen of een gesprek. Op vraag van cliënten willen we in de toekomst open workshops aanbieden vanuit het talent van de cliënten zoals muziek, creatie en theater, en gericht naar buurtbewoners en mensen met een vermoeden van een beperking.
Werkgelegenheid op maat
Daarnaast creëren wij werkgelegenheid op maat: drie mensen met (een vermoeden van) beperking zorgen voor de bediening onder begeleiding van een jobcoach die de hele tijd aanwezig is. Deze combinatie tussen ontmoeten, consult, workshops, betekenisvol werk creëren op een warme, gezellige plek, volledig ingebed in de buurt en het mogelijk maken van co-creatie tussen mensen met en zonder beperking, maakt dit project uniek.
Welkom in Trafiek! Kom gerust binnen voor ‘ne koffie’!
Leeftijdsgroep
Geen specifieke leeftijdsaanduiding.
‘KLINK’: de Klokke vzw en wijkgezondheidscentrum De Link slaan de handen in elkaar! Binnen het gloednieuwe wijkgezondheidscentrum De Link in Beveren voorziet De Klokke als vergunde zorgaanbieder een loketfunctie. Op die manier is het voor personen met een (vermoeden van) beperking makkelijker om de weg naar het aanbod van de Klokke te vinden.
Delen van handicapspecifieke kennis
Daarnaast wil De Klokke haar handicap-specifieke kennis delen met WGC De Link. Door deze samenwerking zullen De Klokke en De Link elkaar versterken waardoor zorgvragers zo optimaal mogelijk begeleid kunnen worden en de toegang laagdrempelig, op maat en inclusief wordt aangeboden.
Flexibele ondersteuning
- In sommige situaties kan men mogelijks voldoende geholpen zijn met een éénmalig contact.
- Voor anderen zullen meerdere begeleidingen nodig zijn, wat perfect mogelijk is.
- Is een begeleiding aan huis toch nodig, dan wordt dit opgevangen binnen het bestaande mobiele team van De Klokke vzw dat reeds actief is in deze regio.
Leeftijdsgroep
Meerderjarige personen met een (vermoeden van) beperking.
Voor vragen rond minderjarige zorgvragers bieden we de juiste doorverwijzing binnen het bestaande netwerk.
Contactinfo
De Klokke vzw, Abingdonstraat 101, 9100 Sint-Niklaas - www.deklokke.be(opent nieuw venster)
Mail naar: info@deklokke.be of bel 03 766 12 50
'Do it together' is een initiatief voor ouders van wie het kind een (vermoeden) van een gedragsstoornis vertoont. We handelen met de ouders en het kind, op momenten die door de ouders als moeilijk worden ervaren. Onze focus ligt hierbij op de problemen die vandaag als stress voor het kind en het gezin worden aangewezen, met als doel de rust binnen het gezin te doen terugkeren.
Snel inzetbare trajecten
Do it together is een kortdurend, intensief traject van drie maanden waarbij een belangrijk werkpunt voor het gezin wordt doorwerkt. Het traject is snel inzetbaar en op vraag van ouders. Daarnaast kan er in de periode van drie maanden gekozen worden uit momenten met een duur van 2u, 3u of 4u. Deze momenten zijn flexibel inzetbaar, zowel voor of na de kantooruren. Op deze manier proberen we aanwezigheid te bieden op momenten die voor de ouders als een stressvol opvoedingsmoment worden ervaren.
Leeftijdsgroep
Ouders van minderjarige personen met een (vermoeden van) handicap.
Contactinfo
Website Do it together(opent nieuw venster)
Een aanmelding kan gebeuren via het aanmeldingsformulier(opent nieuw venster) op onze website.
Via kortdurende trajecten willen we volwassenen met een vermoeden van beperking op weg helpen rond hun dringendste vragen. We zoeken deze cliënten op in hun thuismilieu of bieden contacten op ons bureau of digitaal. Daarnaast organiseren we ook zitdagen op plaatsen waar deze cliënten al komen zoals het maatwerkbedrijf, welzijnscampus of OCMW. We werken intensief samen met eerstelijnsdiensten.
Leeftijdsgroep en andere regio’s
Meerderjarige personen met een (vermoeden van) handicap.
Ook werkzaam in de provincie Vlaams-Brabant.
Contactinfo
Te late herkenning van handicapspecifieke problemen
Vandaag is handicapspecifieke expertise weinig aanwezig waar jonge kinderen zich in het gewone leven begeven. Daardoor worden problemen in de ontwikkeling van het kind of de opvoeding niet of laattijdig herkend. Hierdoor komt een ondersteuning gericht op de handicap te laat in beeld en blijft de preventieve kracht ervan afwezig. Zo moet vaak in een latere fase een veel intensievere ondersteuning geboden worden.
Aanbod van herkenning beschikbaar op de plaats van het kind
Wij willen dan ook sterk inzetten op de preventieve kracht van het RTH aanbod en de vermaatschappelijking ervan. Zo zullen we erin slagen om sneller de nodige inzichten bij te brengen in de brede context van het kind om op die manier een meer passend ontwikkelingscontext voor het kind te creëren. De cliënt zal het aanbod niet moeten opzoeken, maar het aanbod zal aanwezig en beschikbaar zijn op de plaatsen waar het jonge kind en zijn context al aanwezig zijn.
Versterken van bestaand eerstelijnsaanbod
Met dit nieuwe aanbod wordt een aansluiting gemaakt op bestaande vindplaatsen van het jonge kind. Hiertoe versterken we een bestaand eerstelijnsaanbod met handicapspecifieke aanwezigheid en met waar nodig, een aanvullende ambulant-mobiele begeleiding. Dit project werd besproken met vzw De Keerkring, Huizen van het kind Sint-Niklaas en Lokeren en K&G.
Volgend aanbod zal ononderbroken en volgens noodzaak aanwezig zijn:
- bereik naar de eerstelijns medewerker van de vier benoemde partnerorganisaties,
- groepsbegeleiding door op vraag en op maat aan te sluiten op de bestaande groepswerkingen van de vier partners,
- mobiele en ambulante ondersteuning indien aanvullend op de vorige twee ondersteuningsvormen nodig is
Leeftijdsgroep
Jonge kinderen van 0 tot 6 jaar.
Contactinfo
Met dit project gaan we voor een intensieve samenwerking met de (Revalidatie)ziekenhuizen werkzaam binnen ons werkgebied met het oog op zorgcontinuïteit na de revalidatiefase. Om een goede overstap van revalidatie- naar thuisomgeving te kunnen maken, is het belangrijk dat de toekomstige ondersteuning tijdens de opname wordt geïntroduceerd. Door de structurele aanwezigheid in het ziekenhuis kan er snel ingepikt en flexibel ingespeeld worden op de zorgnoden van de revalidant die het ziekenhuis gaat verlaten. Resonans en Fiola engageren zich dat er geen breuklijnen zijn in de ondersteuning na ontslag en biedt door hun jarenlange ervaring met de doelgroep deskundige en flexibele ondersteuning aan.
Individuele informatie-en overlegmomenten
We plannen periodiek collectieve informatiemomenten in het RZ waarin revalidanten geïnformeerd worden over het zorglandschap in het algemeen en de handicapspecifieke diensten in het bijzonder. Op deze momenten kan men zich inschrijven voor individuele informatie- en overlegmomenten in het RZ. Doel is om algemene info op maat te bieden en verdiept uit te werken voor de persoon in kwestie.
Betrekken van begeleiders
In geval de persoon en/of naasten ingaan op het aanbod zorgcontinuïteit, wordt de begeleider betrokken bij het ontslagproces. Hij of zij draait mee op een therapie-moment, is aanwezig bij een ontslaggesprek of bij de overdracht naar een sociale dienst. Zo wordt alle info, adviezen en kennis overgedragen naar de thuissituatie om gepast en op maat te kunnen ondersteunen.
Perspectief op maat
Het ultieme doel van het project is de persoon met een hersenletsel en zijn naasten, vanuit het ziekenhuis een concreet perspectief en ondersteuning op maat voor te stellen, rekening houdende met alle kennis uit het revalidatietraject.
Leeftijdsgroep en andere regio’s
Geen specifieke leeftijdsaanduiding.
Ook werkzaam in Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant.
Contactinfo
Zonnehoeve|Living+ (ZL+) bundelt de krachten met het Sociaal Huis van Nazareth en Gavere om de kwetsbare inwoner met (het vermoeden van) een beperking en zijn netwerk te bereiken binnen en vanuit de reguliere hulpverlening op de eerste lijn.
Versterken van de onthaalteams
Zonnehoeve|Living+ versterkt de onthaalteams van de SH van de gemeenten Nazareth en Gavere met een RTH medewerker die in eerste instantie een onthaalfunctie op vaste momenten opneemt. Inwoners met een (vermoeden van een) beperking worden binnen dit eerste consult onthaald. In de eerste fase wordt via een eerste consultgesprek ingezet op het verhelderen van de hulp- en ondersteuningsnood via een specifieke methodiek. De RTH-medewerker neemt minimaal twee vaste halve dagdelen een onthaalfunctie op in het Sociaal Huis.
Afspraak met de inwoner ter plaatse en aan huis
De betrokken inwoner kan met de RTH-medewerker van ZL+ afspraken maken tot verdere dienstverlening via ambulante of mobiele gespreksmomenten. In specifieke situaties kan het eerste consultgesprek ook via huisbezoek plaatsvinden. Het Sociaal Huis detecteert immers mogelijke cliënten die niet mobiel genoeg zijn om tot aan het Sociaal Huis te geraken.
Brug naar een bredere dienstverlening
Naarmate de ondersteuningssituatie complexer wordt, kan de RTH-medewerker de rol van casemanager opnemen. De casemanager is tevens bruggenbouwer naar de brede maatschappelijke dienstverlening. Indien nodig en gewenst, is verdere ambulante en/of mobiele ondersteuning mogelijk, zowel in het Sociaal Huis als op de maatschappelijke zetel van ZL+.
Krachtige profilering van ZL+
We wensen hierbij ook de brug naar de Eerstelijnszones goed in de verf zetten! Vanuit een tandem met het Sociaal Huis als partner op de eerste lijn, kan ZL+ zich sterker en krachtiger profileren ten aanzien van belangrijke partners binnen gezondheid en welzijn. Er kan tevens een gesprek plaatsvinden op de maatschappelijke zetel van ZL+ in Eke.
Leeftijdsgroep
Jongvolwassenen en meerderjarige personen met een (vermoeden van) handicap.
We creëren in Spoor 5 een plek waar volwassen mensen met een (vermoeden van) beperking, samen met buurtbewoners, vrijwilligers, verenigingen, betekenisvolle activiteiten kunnen doen zoals:
- het meewerken bij de bioboer,
- het bereiden van gezonde, verse maaltijden,
- semi-industriële opdrachten voor bedrijven,
- meehelpen in het stationswinkeltje en de koffiebar van het buurtpunt,
- meewerken aan de activiteiten van Natuurpunt…
Daarnaast willen we ook een daadwerkelijke dienstverlening opnemen in de samenleving door het uitvoeren van bepaalde klussen voor de buurtbewoners, zoals glas wegbrengen naar de container, wandelen met de hond of boodschappen doen.
Op woensdagnamiddag vangen we de kinderen van de deelnemers op en bieden we huiswerkbegeleiding, opvoedingsondersteuning.
Zo ontstaat er een zinvolle mix van activiteiten, altijd in aanwezigheid van een coach.
Coach als laagdrempelig zorgloket
Tijdens de openingsuren van Spoor 5 zijn de coaches beschikbaar voor administratieve vragen en vragen in verband met ondersteuning. Zo kunnen personen (met een vermoeden van) beperking op een heel laagdrempelige manier informatie inwinnen. De coaches fungeren op die manier als een laagdrempelig zorgloket. Mensen kunnen ook gewoon langskomen voor een kop koffie, een goede babbel of gezelschap.
Partners
Spoor 5 is een laagdrempelig project dat uitgebouwd wordt vanuit het Buurtpunt ‘Onder 't Perron’ in Landegem. Het project wordt gerealiseerd door drie partners: dvc de Triangel vzw, Verburght vzw, Humival vzw.
Leeftijdsgroep
We richten ons op volwassen mensen met een (vermoeden van) beperking of psychische kwetsbaarheid.
Buso schoolverlaters zonder PVB na jeugdhulp die op zoek zijn naar zinvolle dagbesteding zijn welkom in Spoor 5.
Personen die uitstromen uit de geestelijke gezondheidszorg en niet onmiddellijk een alternatief hebben kunnen in Spoor 5 terecht.
Maar ook personen die geconfronteerd worden met ernstig hersenletsel kunnen hun weg vinden naar Spoor 5.
Contactinfo
We richten ons op kinderen en jongeren met moeilijkheden in de motoriek waardoor ze moeite hebben met het leren en uitvoeren van alledaagse taken. Via flexibele, vroeg interveniërende trajecten onder de vorm van trainingen, versterken we met Springplank vaardigheden om alledaagse taken uit te voeren. Deze vaardigheden zijn als het ware een springplank naar maatschappelijke integratie, zelfontplooiing en (her)opbouw van het zelfvertrouwen van de cliënt.
Bouwen op aanwezige kwaliteiten
We kiezen voor een proactieve aanpak waarin we verder bouwen op aanwezige kwaliteiten met als doel binnen een beperkt tijdsbestek positieve stappen in de ontwikkeling te zetten. We zien de trainingen op verschillende terreinen: verkeersveiligheid, rijvaardigheid, leren aan- en uitkleden en andere ADL-vaardigheden (algemeen dagelijkse levensverrichtingen), gebruik van hulpmiddelen, leren zwemmen, leren fietsen, schrijfmotoriek, bimanuele vaardigheidstraining, gebruik specifieke software- digitale leermiddelen, mediawijsheid, integreren van ondersteunende communicatiemiddelen,…
Delen van expertise door verruimde outreach
Onder deskundige leiding van ervaren begeleiders wordt een training op maat van het kind en de jongere aangeboden, één op één of in kleine groepjes. Door dit in de context van het kind en de jongere te doen, vergroten we de implementatie van deze vaardigheden en zelfredzaamheid in het dagelijks leven. We versterken gezin, school en vrije tijd door handvaten aan te bieden. We bouwen bruggen naar andere sectoren en zien opportuniteiten door onze expertise te delen via de verruimde outreach in de vorm van een aanbod 'workshops voor scholen'.
Leeftijdsgroep en andere regio’s
Minderjarige personen (0 tot 18 jaar) en jongvolwassenen tot 25 jaar met een (vermoeden van) handicap.
Ook werkzaam in Vlaams-Brabant.
Voor veel volwassenen met autisme is zelfstandig wonen een grotere uitdaging dan wat men op basis van hun verstandelijke mogelijkheden zou veronderstellen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat slechts 19% van de normaal begaafde volwassenen met autisme volledig zelfstandig woont. Toch geloven wij erin dat, mits een gedegen voorbereiding en ondersteuning voor en tijdens het zelfstandig wonen, de slaagkansen gemaximaliseerd kunnen worden. Tanderuis wil inspelen op de noden die leven bij volwassenen met autisme en wil lokale projecten ondersteunen waar deze mensen zo zelfstandig mogelijk kunnen leven.
Begeleiden van woonzorgprojecten
Binnen de RTH woonzorgprojecten waar we begeleiding zullen aanbieden, zetten we sterk in op het verhogen van de autonomie van personen met autisme en het optimaliseren van de levenskwaliteit. Dankzij onze auti-specifieke inbreng verzorgen we de communicatie tussen de samenwonende personen, hun netwerk, de ondersteunende diensten en de omgeving.
Individueel, in groep en met het netwerk
We voorzien individuele begeleiding van elke persoon met autisme, ondersteuning in groep op regelmatige tijdstippen, optimalisering van communicatie, plannen en begeleiden van overlegmomenten met de ouders, netwerk en ondersteunende diensten. De ondersteuning van burgerinitiatieven focust zich voornamelijk op het adviseren en coachen van de persoon met autisme, ouders en omgeving.
De woonunits situeren zich binnen een reguliere woonomgeving.
Outreachpakket ‘anders wonen’
Daarnaast gaan we ook outreachend te werk door onze opgedane kennis te bundelen en te delen met andere en nieuwe initiatieven. Hiervoor werd een outreachpakket ontwikkeld: 'anders wonen'.
Leeftijdsgroep
(Jong)volwassenen vanaf 17 jaar met een (vermoeden van) handicap.
Contactinfo
www.tanderuis.be(opent nieuw venster)
anders-wonen-voor-volwassenen-met-autisme(opent nieuw venster)
Ons project poogt een antwoord te bieden op schooluitval, zowel in het lager als secundair onderwijs. Deze schooluitval kan verschillende oorzaken hebben: gedragsmatig, motivationeel, emotioneel of een combinatie van verschillende oorzaken.
Wat goed gaat versterkend inzetten
Wij gaan handelingsgericht en oplossingsgericht aan de slag om op zoek te gaan wat goed loopt (op school, thuis, vrije tijd, ...) om dit te kunnen versterken en in te zetten in lastigere situaties. We proberen rekening te houden met de hulpvragen van de thuiscontext, de school/CLB en de jongere zelf.
Hulp 1 op 1
Wij halen de jongere een schoolweek uit zijn of haar schoolcontext en gaan we 8 tijdstapblokken aan de slag 1 op 1. De invulling van deze blokken hangt af van de hulpvragen. Algemeen bestaat dit uit kennismaking, observaties, zicht krijgen op hun contexten en op wat goed loopt en minder goed loopt en atelierwerking.
Actieplan
Na de 'tijdstapweek' gaat de jongere terug naar school. We organiseren dan een terugkoppelingsgesprek waar we vertellen wat we in de 'tijdstapweek' hebben gedaan en waar we mee aan de slag gaan de komende 6 weken. We gaan dan ambulant of mobiel aan de slag met het actieplan, dit kan op school of thuis zijn. Na dit volledige traject voorzien we een adviesgesprek waarmee de aanmelder en/of de jongere verder aan de slag kan.
Leeftijdsgroep
Minderjarige personen met een (vermoeden van) handicap (0-17 jaar).
Soms stellen kinderen uitdagend, storend, agressief, teruggetrokken of angstig gedrag. Het multi-functioneel centrum (MFC) biedt beeldvorming aan met als doel het gedrag uit te klaren. Dit aanbod geldt voor zowel kinderen die schoollopen op OC 'Nieuwe Vaart' als kinderen met gedrags-en emotionele moeilijkheden in het regulier onderwijs.
Een multidisciplinair team (kinderpsychiater, psycholoog, opvoeder, orthopedagoog, gezinsbegeleider) gaat aan de slag met het kind en maakt na een periode van ongeveer drie maanden een beeldvorming van het kind en geeft een handelingsgericht advies.
Traject voor niet schoolgaande kinderen
Wanneer het kind niet naar school gaat op OC 'Nieuwe Vaart' kan het kind in een traject van 3 maanden maximaal 14 volle of 28 halve dagen bij ons op de dienst komen en we observeren eventueel thuis/op school.
Leeftijdsgroep
We richten ons tot kinderen tussen 2 en 12 jaar met een vermoeden van een gedragsstoornis.
Contactinfo
oc-nieuwevaart.be(opent nieuw venster)
Via het aanmeldingsformulier oc-nieuwevaart.be/aanmelden(opent nieuw venster)