Op 1 januari 2023 ging de pilootfase voor het nieuwe beleid rechtstreeks toegankelijke hulp van start. Deze pilootfase werd door de Vlaamse regering recent verlengd en loopt nog tot eind december 2025. Het doel van de pilootfase is het ontwikkelen en uitproberen van nieuwe vormen van rechtstreeks toegankelijke VAPH-hulp.
107 initiatieven nemen deel aan de verlengde pilootfase.
Op deze pagina vindt u de initiatieven in de provincie Limburg met per initiatief meer uitleg over het initiatief.
Onze dagbesteding met honden is er voor kinderen, jongeren en volwassenen met een specifieke ondersteuningsbehoefte die:
- aan de slag willen met hun passie voor honden,
- op zoek zijn naar een kleinschalige dagbesteding,
- nood hebben aan individuele begeleiding of begeleiding in kleine groep.
Herstelatelier voor tweedehandsmateriaal voor dieren
We zetten sterk in op zingeving en betekenis voor een ander. We doen dit door met onze doelgroep een dierenvoedselbank en tweedehands dierenwinkeltje te runnen voor mensen in armoede. Onze dagbesteding is bijzonder omdat onze werking met honden vrijwel uniek is in België. Daarnaast werken we kleinschalig en vinden we een huiselijke en warme omgeving belangrijk. Onze cliënten kunnen tevens participeren aan levensechte projecten zoals Baas&Beest, een project dat sociale dienstverlening biedt voor mens en dier om zo zich zinvol te kunnen inzetten voor anderen. Met de RTH middelen willen we extra inzetten op de deelname aan het project Baas&Beest. We willen een atelier openen als gezamenlijke werkplek waar onze cliënten tweedehands materiaal voor dieren zullen herstellen zodat ze een tweede leven krijgen voor het tweedehands dierenwinkeltje van Baas&Beest.
Leeftijdsgroep
Geen specifieke leeftijdsaanduiding.
Overgaan van een verblijf in de gevangenis naar deelname in de maatschappij is ontzettend groot. Voor mensen met (een vermoeden van) een beperking geldt dit nog eens zo sterk. Na hun vrijlating worden ze plots geconfronteerd met een eindeloze keuzevrijheid en complexe, vaak onduidelijke verwachtingen in onze maatschappij. Het project Brug Binnen-Buiten biedt mobiele ondersteuning aan deze personen met als doel hen maximaal te ondersteunen bij de re-integratie in de maatschappij.
Verbinden van netwerken binnen en buiten de gevangenis
Mobiele begeleiding voor en na vrijlating:
- Psychosociale ondersteuning op alle levensdomeinen.
- Ondersteuning en bemiddeling op vlak van:
- wonen, tewerkstelling of dagbesteding, contacten met familie, netwerk en reguliere diensten zoals OCMW, familiehulp en CGG,
- administratie en financiën van het dagelijks leven.
Outreach voor ondersteunende diensten binnen en buiten de gevangenis:
- Handicapspecifieke ondersteuning en advies aan eerstelijnsdiensten om hun aanbod af te stemmen op de noden van deze cliënten.
- Opzetten van verbindende netwerken om samen cliënten te ondersteunen in hun re-integratietraject.
Leeftijdsgroep
Personen vanaf 18 jaar met (een vermoeden van) beperking die verblijven in de gevangenis van Hasselt of recent zijn vrijgekomen en gestart zijn met een reclasseringstraject en die open staan voor ondersteuning.
Contactinfo
www.sintferdinand.be(opent nieuw venster)
anne.vanderbruggen@ferdinand.broedersvanliefde.be - 0476 55 02 03
We streven ernaar om hen terug te connecteren met maatschappelijke voorzieningen om hen zo terug op weg te zetten naar een zo autonoom als mogelijke manier van wonen, werken, leven en invullen van vrije tijd. We werken hiervoor samen met diverse partners CAW Limburg, Vistha, Mobiel Herstelteam, Stad en OCMW Sint Truiden en ELZ Haspengouw).
Via laagdrempelige wijk- en buurtinitiatieven
We proberen contact te leggen met de vermelde doelgroep op plaatsen waar ze aanwezig zijn en via laagdrempelige wijk- en buurtinitiatieven. Zo kunnen we snel en nabij contact maken en aanklampend en outreachend gerichte hulp bieden voor elke cliënt.
Leeftijdsgroep
(Jong)volwassenen vanaf 17 jaar met een (vermoeden van) handicap.
Af en toe een adempauze voor ouders
Even op adem komen na een lange werkdag, het kan zo deugd doen. Maar wat als ‘je werkdag’ nooit eindigt? Voor gezinnen met een kind met chronische of intensieve medische zorgen en een (vermoeden van) handicap, is dit dagelijkse kost. Deze ouders hebben ondersteuning en af en toe een adempauze nodig om de zorgen te kunnen blijven dragen.
Kwalitatieve oppas aan huis
Casa Corlien biedt hier een antwoord op door een nieuwe laagdrempelige vorm van respijtzorg te organiseren: oppas aan huis op maat van het kind en het gezin. We streven naar regelmatige oppas momenten, zodat er een vertrouwensband kan groeien. De coördinator doorloopt met het gezin en de oppasser een intensieve intakeprocedure, om de oppas veilig en kwalitatief te laten verlopen. We zorgen ervoor dat de gezinnen nauwelijks administratief belast worden. Om nieuwe gezinnen met een vraag naar oppas snel verder te kunnen helpen, is onze verpleegkundige oppasser in loondienst vlot inzetbaar. De oppasser neemt de zorg voor het kind op zoals de ouders dat doen. Enkel onder die voorwaarde kunnen ouders eventjes loslaten en op adem komen.
Als taken zien we:
- Gezelschap en toezicht houden in de thuissituatie.
- Uitvoeren van ADL-handelingen (algemeen dagelijkse levensverrichtingen) of hierbij ondersteuning bieden.
- Uitvoeren van de verpleegkundige handelingen die de ouders doen zoals medicatie geven, sondevoeding aan- of afkoppelen, transfereren met de tillift, luier verversen.
- Uitvoeren van de verpleegkundige handelingen bij een medische noodsituatie bij het kind of om een noodsituatie te vermijden (medische noodprotocol).
De oppasser neemt de taken van de actieve thuisverpleegkundige niet over.
Leeftijdsgroep
Iedereen met een (vermoeden van) handicap.
Contactinfo
www.casacorlien.be(opent nieuw venster)
Mail naar casa.corlien@stijn.be of bel 0474/56 63 44.
Groetjes van het team Casa Corlien, Valerie, Ramona en Heleen.
Casa Magnolia brengt tijd, rust en ruimte voor gezinnen met een zwaar ziek kind. Het moet haalbaar blijven voor iedereen binnen het gezin om een kind thuis te verzorgen. Deze situatie weegt zwaar op de mantelzorgers, zowel praktisch als emotioneel. Met onze inspanningen, voornamelijk door vrijwilligers, zorgen we voor de nodige energie om vol te houden.
We hebben 4 uitgebouwde projecten:
- helpende Handen,
- lotgenotencontact,
- gespecialiseerde oppasdienst,
- snoezelmobiel.
Professionele band met het gezin
We zetten in op een noodgestuurde en flexibele aanpak op maat door te werken aan de vertrouwensband tussen het gezin en de gezinscoördinator. Onze vrijwilligers worden met zorg geselecteerd en helpen ons om steeds de vinger aan de pols te houden en zo waar nodig de ondersteuning bij te kunnen sturen.
Leeftijdsgroep en andere regio’s
Minderjarige personen met een (vermoeden van) handicap (0 - 18 jaar).
Casa Magnolia is ook werkzaam in Brussel, Limburg en Vlaams-Brabant.
Contactinfo
Ondersteuning en hulp
Met het Contactpunt willen we een loket creëren waar mensen terecht kunnen met vragen rond doofheid of slechthorendheid. Alle dove of slechthorende personen die wel of niet al mobiele begeleiding krijgen in het kader van rechtstreeks toegankelijke hulp en hun netwerk (ouders, familie, werkgevers, kinderopvang,…), kunnen er terecht. In eerste instantie helpen we mensen snel en laagdrempelig verder bij een beperkte vraag naar hulp bij outreach, verduidelijking van een brief of hulp met aanvragen van hulpmiddelen of rechten. Indien indien nodig verwijzen we door naar de juiste diensten uit andere sectoren, bijvoorbeeld wanneer langdurige hulp nodig is. Soms starten we zelf mobiele begeleiding vanuit onze dienst.
Expertise delen met andere organisaties
Via de outreach-functie stappen we naar diensten en organisaties die we sensibiliseren of waarmee we onze expertise delen waardoor zij op hun beurt hun rol kunnen opnemen in de hulpverlening aan onze doelgroep: ziekenhuizen, eerste-hulpdiensten, onthaaldiensten van het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW), mutualiteiten, Gespecialiseerd Team Bemiddeling (GTB), maatwerkbedrijven, sportverenigingen, …
Personen met kennis van Vlaamse Gebarentaal
Een voorwaarde om de toegankelijkheid te vrijwaren, is dat er een persoon met kennis van Vlaamse Gebarentaal aanwezig is. Het Contactpunt wordt georganiseerd op de dienst zelf en bij partners uit andere sectoren: het CAW, het Centrum Ambulante Revalidatie (CAR), dovenverenigingen, GTB en KIDS. Het Contactpunt kan je ook bereiken via Whatsapp (videobellen).
Leeftijdsgroep en regio
Dove en slechthorende volwassenen, jongeren, kinderen en hun netwerk.
Contactinfo
Het Contactpunt is een pilootproject van KIDS Mobiel, deelwerking van KIDS.
Bereikbaarheid en locatie van Contactpunt lees je op www.kids.be(opent nieuw venster)
Voor andere informatie mail je naar contactpunt@kids.be
Muna creëert kansen samen met lekkers, kunst en cultuur voor groot en klein en zij die minder kansrijk zijn. Onze 'hoopverleners' nemen vanuit hun passie zoals koken, bakken, tekenen, schilderen, keramiek, muziek, kunst, cultuur en natuur, mensen mee op sleeptouw in 'community-projecten' en maken zo op een inclusieve manier verbinding met de samenleving. We zijn doeners, denkers, dromers en fixers. We detecteren onderliggende zorg- en ondersteuningsvragen op alle levensdomeinen.
We gaan graag aan de slag met de klassieke zorgmijders of beter met zorgvuldige zorgzoekers:
- mensen die tussen de mazen van het net (klassieke zorgaanbod) vallen,
- mensen met ondergesneeuwde talenten die vast lopen,
- mensen die een plek zoeken om op verhaal te komen,
- mensen die deugd hebben van een non-verbaal aanbod, die graag koken, bakken, tekenen, in de tuin werken ,genieten van kunst en cultuur en/of graag in de natuur zijn.
Partnerschap met andere cultuur- en welzijnsorganisaties
De onderbouwing van onze community-projecten stoelt op methodieken van ergotherapie, creatieve therapie en orthopedagogie. We zetten in op partnerships met andere organisaties uit zorg, cultuur en natuur. We vertrekken altijd vanuit de wensen en de verlangens van de zorgvrager. Je kan starten in een individueel project of in een groepsproject.
Leeftijdsgroep
Kinderen, jongeren en jongvolwassenen.
Huidige deelnemers kunnen je toeleiden naar de Muna-plekken in Genk en As of je kan toegeleid worden via onze co-piloten.
Contactinfo
Muna/Het Steger vzw is een Huis voor laagdrempelige, kleinschalige projecten.
Mail ons op muna@hetsteger.be of bel/what's app 0479 20 44 26 en we komen naar je toe.
Je vindt ons ergens te velde met MunaOnTour, spreek ons gerust aan.
Bezoek ons op www.hetsteger.be(opent nieuw venster)
Dankzij de ‘open functie’ kunnen wij de begeleiding uitgedrukt in punten afspreken met de gebruikers. Dit kan variëren van een lage puntwaarde tot een hoge puntwaarde. Hierdoor maken we een hele reeks nieuwe activiteiten mogelijk. Het gaat van activiteiten met een lage begeleidingsintensiteit zoals G-voetbal, G-Hockey, zwemmen, danslessen en korte opvangmomenten tot individuele activiteiten met een hoge begeleidingsintensiteit zoals: hypotherapie, één-op-één muziekbeleving (BIM), persoonlijke assistentie bij uitstappen, danstherapie, individuele theateropleiding enzovoort. Het project schept ook mogelijkheden bij activiteiten die variëren in tijdsduur.
Inzet als buurtconservators
Daarnaast creëren we een vervolg op het ‘conservator project’ LABIOMISTA. We willen deelnemers uit maatschappelijk kwetsbare groepen waaronder jongeren met een beperking, actief inzetten als ‘buurtconservators’ waarbij ze sociale en technische vaardigheden ontdekken en aanleren en tegelijk rechtstreeks bijdragen aan de ontwikkeling van een activerende, zorgzame, groene buurt. ‘Mixed Menu’ is het menu van fysieke en socio-economische ingrepen die de verpauperde Koning Boudewijnlaan in Genk-Noord moet omvormen tot een actieve buurtkern en groene verbindingsader.
In de kijker met kunst
Kunstenaar Koen Vanmechelen en KRC Genk wensen hier publicitair hun schouders onder te zetten. Dit maakt het initiatief bijzonder op het vlak van beeldvorming.
Leeftijdsgroep
Geen specifieke leeftijdsaanduiding.
Contactinfo
Bezoek ons op LABIOMISTA(opent nieuw venster) en Mixed Menu(opent nieuw venster)
Binnen het Pinko Plus project gaan we als regulier kinderdagverblijf een stapje verder in de zorg voor kindjes met een extra zorgnood. Met een deeltijdse bachelor orthopedagogie in dienst krijgen deze kindjes het beste van 2 werelden: ze kunnen naar een regulier kinderdagverblijf, samen met broers en zussen, en krijgen daarbij extra ondersteuning met expertise, en als nodig ook therapie tijdens de opvang. Dit alles gebeurt in overleg met de ouders die op extra ondersteuning kunnen rekenen. Pinko Plus is een intersectoraal project met inbreng van ‘Opgroeien’ en VAPH.
Leeftijdsgroep
Minderjarige personen (0 - 18 jaar) met een (vermoeden van) handicap.
Contactinfo
Personen met een matige, ernstige of diep verstandelijke beperking met moeilijk verstaanbaar gedrag goed en gemakkelijk thuis laten wonen, ligt niet voor de hand. Heel wat gezinnen van deze zorggebruikers hebben een grote nood aan praktische en concrete ondersteuning aan huis.
SIT aan huis is een initiatief van dienstencentrum Sint Oda dat zijn wortels vindt in de observatie-, diagnose-, en behandelunit Ster 2.
Zij bouwden jarenlange expertise op in het bieden van kwaliteitsvolle en vraaggestuurde zorg voor zorggebruikers met de meest complexe problematieken. Een van de speerpunten van Sint Oda is ook actief expertise naar buiten uitdragen en ondersteuning bieden.
Kort intensief meedraaien
SIT of Support & Interventie Team biedt ondersteuning en expertise door kort maar intensief mee te draaien in gezinnen met een zorgenkind met gedragsproblemen. Dit kunnen concrete tips zijn rond aanpak van gedrag of kunnen ook eenvoudige aanpassingen zijn in huis. Door tijdig in te grijpen kunnen bepaalde situaties vermeden worden en blijft er voldoende draagkracht in het gezin om een geschikte thuisomgeving voor het zorgenkind te voorzien. Gezinnen hebben de skills of expertise van een ervaringsdeskundige nodig om het hoofd boven water te houden.
Snelle intake
Aan een aanmelding wordt snel gevolg gegeven via een intake. Na een grondige dossierstudie wordt een SIT ondersteuner ingezet. Het traject ronden we af met een terugkoppelingsmoment.
Leeftijdsgroep
Gezinnen uit de regio Limburg waar een zorgenkind woont met een verstandelijke beperking en die te maken hebben met een combinatieproblematiek kunnen bij SIT terecht:
- als de draagkracht van het gezin of thuissituatie ernstig onder druk staat,
- als er een complexe gedragsproblematiek aanwezig is.
Contactinfo
Peter Heylen: peter.heylen@oda.stijn.be of +32 471 01 69 16
We vinden het belangrijk dat elk kind de keuze heeft om te spelen waar en met wie het kind zelf wil. Dit moet zowel kunnen in een gespecialiseerde organisatie als in het gewone aanbod. Om dit mogelijk te maken bieden wij de reguliere sector de nodige handvaten aan via outreach en toeleiding.
Uitbreiding met drie methodieken
- Leren ‘on the job’
Begeleiders uit de gewone kinderopvang of jeugdwerk krijgen de kans om bij de regenbOog vzw inspiratie op te doen en te leren ‘on the job’. We nemen het mentorschap op ons. Het doel is de nieuwe leerervaringen te implementeren in de reguliere kinderopvang of jeugdwerk. - Afvaardigen
Een medewerker van de regenbOog vzw draait mee in een niet-handicapspecifieke organisatie met als doel te observeren, op te volgen en te coachen op de werkvloer. - Het lerend netwerk
In de vorm van collegiaal leren, ontwikkelen we een op elkaar afgestemd geheel van kennis, houdingen en vaardigheden. We doen dit via ervaringsuitwisseling, reflectie en samenwerking. We ontwikkelen nieuwe inzichten, vinden oplossingen en wisselen handicapspecifieke kennis en ervaring uit.
Mobiele begeleiding
We bieden voor kinderen met een beperking duurzame trajecten aan bestaande uit toeleiding, ondersteuning en opvolging. We doen dit door middel van de functie mobiele begeleiding.
Leeftijdsgroep
Minderjarige personen (0 - 18 jaar) met een (vermoeden van) handicap.
Ondersteunen van vastgelopen situaties bij personen met een beperking en hun begeleiders
De zorgvragen van personen met een verstandelijke beperking in combinatie met gedragsproblemen worden steeds complexer en gaan niet enkel zorggebruikers aan. Ook de omgeving worstelt met dit probleem. SIT of Support & Interventie Team ondersteunt personen met een verstandelijke beperking én hun hulpverleners bij vastgelopen of ontwrichte situaties.
Jarenlange expertise
SIT is een initiatief van dienstencentrum Sint Oda dat zijn wortels vindt in de observatie-, diagnose-, en behandelunit Ster 2. Zij bouwden jarenlange expertise op in het bieden van kwaliteitsvolle en vraaggestuurde zorg voor zorggebruikers met de meest complexe problematieken.
SIT biedt ondersteuning en expertise op de werkvloer in acute situaties of wanneer een complexe zorgvraag de draagkracht van een team overstijgt. SIT werkt zoveel mogelijk preventief, maar helaas is er soms personeelsuitval door langdurige fysieke of mentale belasting of een ernstig agressie-incident.
Snel en ‘on the floor’
Heeft een team het lastig door langdurig moeilijk hanteerbaar gedrag? Is de zorgvraag zo complex dat de draagkracht van het team in het gedrang komt? Het SIT team ondersteunt ‘on the floor’. De focus ligt op ondersteuning van het team, expertise delen en een extra blik van buitenaf. Kortom de expert ondersteunt, volgt het proces op, geeft advies, doet voor en versterkt het team met opleidingen.
Aan een aanmelding wordt snel gevolg gegeven via een intake. Na een grondige dossierstudie wordt een SIT ondersteuner ingezet. Het traject ronden we af met een terugkoppelingsmoment.
Wie kan bij ons terecht?
Organisaties en teams die werken met personen met een verstandelijke beperking en te maken hebben met een combinatieproblematiek kunnen bij SIT terecht:
- als draagkracht van een team of organisatie ernstig onder druk staat,
- als er complexe gedragsproblematiek aanwezig is.
Contactinfo
Peter Heylen: peter.heylen@oda.stijn.be of +32 471 01 69 16
www.sintoda.be/support interventieteam(opent nieuw venster)
Het recht op een zinvolle vrijetijdsinvulling willen we ook waarmaken voor kinderen met autisme en een bijkomende zorgnood. Hiervoor ontwikkelen we meerdere initiatieven.
Naschoolse opvang
Tijdens naschoolse activiteiten bieden we aan kinderen van 3 tot 13 jaar met ASS (autismespectrumstoornis) en een grote zorgnood/mentale beperking een activiteitenaanbod dat specifiek gericht is op hun mogelijkheden en noden. Een naschoolse opvang gericht op concrete thematische activiteiten waarbij per weekdag aan een specifiek ontwikkelingsdoel gewerkt wordt. Dit kan tijdens de korte periodes na school, op schoolvrije dagen en tijdens de schoolvakanties.
Jeugdwerkaanbod
Kinderen met ASS en een ontwikkelingsvertraging kunnen in kleine aparte groepen en met de nodige ondersteuning deelnemen aan ons jeugdwerkaanbod te Hasselt: nl. de Moki-groep in de jeugdvereniging de Spetters en de roze en rode groep op het speelplein de Puzzel.
Jeugdvereniging Spetters: www.autismeleeft.be/activiteit/okidokis(opent nieuw venster)
Trajectbegeleiding rond sociale vaardigheden
Wanneer een kind zijn plek niet (meer) vindt in ons aanbod, gaan we samen op zoek naar een zinvolle tijdsbesteding door trajectbegeleiding en outreachend werken. Voor jongeren en jongvolwassenen met ASS en (rand)normale begaafdheid bieden we tijdens groepssessies leermomenten in sociale vaardigheden, vriendschap, relaties en omgaan met seksualiteit.
Leeftijdsgroep
Minderjarige personen (0 - 18 jaar) en jongvolwassenen tot 25 jaar met een (vermoeden van) handicap.
Contactinfo
- Naschoolse opvang: bezoek www.autismeleeft.be/activiteit/de-puzzel-na-school(opent nieuw venster)
- Jeugdwerkaanbod: Jeugdvereniging Spetters: www.autismeleeft.be/activiteit/okidokis(opent nieuw venster) en speelpleinen de Puzzel autismeleeft.be/speelpleinen-de-puzzel(opent nieuw venster)
- Groeisessies: www.autismeleeft.be/activiteit/groeisessies(opent nieuw venster)
Mail naar lauren@autismeleeft.be of bel naar 0492 22 84 93
Levenskwaliteit tijdens het dementieproces van meerderjarigen verbeteren of behouden
VitaS biedt ambulante en mobiele begeleiding, outreach, dagopvang en verblijf aan. Door te werken met een multidisciplinair team, kan elke RTH-gebruiker rekenen op een optimale afstemming tussen zorgvraag en -aanbod: de psycholoog die het vermoeden heeft dat het dementieproces in ontwikkeling is, kan de kinesitherapeut in contact brengen met de gebruiker. Fitheid speelt immers een belangrijke rol in het dementieproces. De orthopedagoog kan de gebruiker de nodige tips geven zoals het toepassen van pictogrammen afgestemd op het leven van de gebruiker, en zo de levenskwaliteit behouden of verbeteren.
Belevings-en crea-ateliers en inzet van eigen talenten
VitaS biedt de gebruiker ook dagopvang met belevings- en crea-ateliers, uitstappen en ondersteuning op administratief vlak. Als de gebruiker interesse heeft om te helpen in het aanpalende woonzorgcentrum kan gekeken worden welke talenten van de gebruiker hiertoe kunnen ingezet worden daar dit de levensvreugde en kwaliteit enkel maar verhoogt. VitaS wil ook verblijf aanbieden om ’s nachts de nodige zorg te bieden of de mantelzorger te ontlasten.
Inclusie in de andere zorgvoorzieningen
Het project wordt gerealiseerd op onze zorgcampus te Peer waardoor de gebruikers geïncludeerd worden in de andere zorgvoorzieningen. Ze kunnen deelnemen aan georganiseerde activiteiten of aan het buurtrestaurant of gewoon gezellig vertoeven in het cafetaria. Indien ze dit willen kunnen ze helpen bij het onderhoud van de dieren en de open groene zorgcampus.
Leeftijdsgroep
Meerderjarigen met downsyndroom, fragiele X-syndroom, Sanfilippo, Cockayne.
Contactinfo
Ga naar www.vitas.be(opent nieuw venster).
Winstroom is een intersectoraal, organisatie-overstijgend onthaalteam. Via diverse deskundigheden en vanuit gelijkwaardigheid, willen we samen met het gezin en het betrokken sociaal en professioneel netwerk, komen tot een integraal plan voor nu en later. Met de middelen die Begeleidingscentrum Sint-Elisabeth inzet vanuit het pilootproject, zetten diverse partners* actief de schouders onder een gezamenlijk onthaal. Zij nemen hun verantwoordelijkheid voor meer zorgcontinuïteit voor kinderen, jongeren en hun gezinnen in de regio ‘1gezin1plan - Gezin Centraal’.
*Jongerenwerking Pieter Simenon, CKG De Hummeltjes, CKG Molenberg, OSD Limburg, Ligant (netwerk geestelijke gezondheid voor kinderen en jongeren in Limburg), CIG De Zeshoek, OOOC Elkeen, ACT Limburg en regioteam Gezin Centraal.
1 onthaalmedewerker = 1 integraal plan
Concreet kiest het netwerk ervoor om aan elke ondersteuningsvraag die instroomt een onthaalmedewerker te koppelen. Deze zorgt ervoor dat de vraag voldoende gecoördineerd en afgestemd wordt vastgehouden en dat trajecten in beweging blijven, gestuurd door het integraal (gezins)plan in voortdurende aftoets met het gezin (plan voor nu en later).
Toegang voor iedereen
Iedereen, zowel jongeren en hun gezinnen als sociaal en professioneel netwerk, kan kosteloos contact opnemen met het gezamenlijke intersectorale onthaalteam. Afhankelijk van de vraag en de behoeften van de vraagsteller kan dit fysiek, telefonisch of via beeldbellen. Bij een fysiek onthaal kan de onthaalmedewerker afspreken op de antennelocaties van het regioteam Gezin Centraal van Pelt en Beringen, in de Huizen van het Kind van de 14 partnergemeenten, bij de partnerorganisaties, of via een huisbezoek.
Leeftijdsgroep
Minderjarige personen (0 - 18 jaar) en jongvolwassenen tot 25 jaar met een (vermoeden van) handicap.