Op 1 januari 2023 ging de pilootfase voor het nieuwe beleid rechtstreeks toegankelijke hulp van start. Deze pilootfase werd door de Vlaamse regering recent verlengd en loopt nog tot eind december 2025. Het doel van de pilootfase is het ontwikkelen en uitproberen van nieuwe vormen van rechtstreeks toegankelijke VAPH-hulp.
107 initiatieven nemen deel aan de verlengde pilootfase.
Op deze pagina vindt u de initiatieven in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest met per initiatief meer uitleg over het initiatief.
Casa Magnolia brengt tijd, rust en ruimte voor gezinnen met een zwaar ziek kind. Het moet haalbaar blijven voor iedereen binnen het gezin om een kind thuis te verzorgen. Deze situatie weegt zwaar op de mantelzorgers, zowel praktisch als emotioneel. Met onze inspanningen, voornamelijk door vrijwilligers, zorgen we voor de nodige energie om vol te houden.
We hebben 4 uitgebouwde projecten:
- helpende Handen,
- lotgenotencontact,
- gespecialiseerde oppasdienst,
- snoezelmobiel.
Professionele band met het gezin
We zetten in op een noodgestuurde en flexibele aanpak op maat door te werken aan de vertrouwensband tussen het gezin en de gezinscoördinator. Onze vrijwilligers worden met zorg geselecteerd en helpen ons om steeds de vinger aan de pols te houden en zo waar nodig de ondersteuning bij te kunnen sturen.
Leeftijdsgroep en andere regio’s
Minderjarige personen met een (vermoeden van) handicap (0 - 18 jaar).
Casa Magnolia is ook werkzaam in Brussel, Limburg en Vlaams-Brabant.
Contactinfo
We brengen samen met ouders en begeleiders de emotionele ontwikkeling van de persoon in beeld. Hiervoor gaan we aan de slag met de SEOR²-lijst*, in combinatie met het kleurenprofiel of filmopnamen. Op die manier staan ouders en begeleiders zelf stil bij hun eigen handelen en de noden voor de persoon met de beperking. Samen de opname met ouders doorlopen kan ook helpen bij het verwerken en aanvaarden van de beperking van hun kind. Na de inschaling wordt een beeldvorming gemaakt. Hieraan gekoppeld worden er concrete adviezen gegeven om in de thuissituatie toe te passen. Er is ook de mogelijkheid om adviezen door te trekken naar andere begeleidingscontexten. Deze beeldvorming en adviezen worden teruggekoppeld in een adviesgesprek en eventueel nog een opvolggesprek na enkele maanden.
* Voor ieder domein zijn er kleurkaarten waarop de ‘kern’ of de ‘ontwikkeling’ is afgedrukt. Met de betrokkenen rondom een cliënt worden de kaarten uitgekozen die kenmerkend zijn voor die persoon. Zo ontstaat er een kleurenprofiel waarbij in 1 oogopslag duidelijk wordt welke kleuren (ontwikkelingsfasen) overheersen, en welke domeinen afwijken qua kleur en dus een risico op onder- of overvraging met zich meebrengen. De werkvorm leent zich er voor om ook met grotere groepen mensen een inschatting te maken van het emotioneel functioneren.
Leeftijdsgroep en andere regio’s
Kinderen vanaf 5 jaar, jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking en dubbeldiagnose.
Ook werkzaam in de provincies Antwerpen (Kadodder) , en West-Vlaanderen (vzw Start).
Contactinfo
Resonans Zaventem: ellen.possemiers@resonansvzw.be
Een hotspot is letterlijk een plaats waar verbinding tot stand komt. Mensen met een (vermoeden van) handicap en een ondersteuningsbehoefte vinden niet altijd vlot de weg naar de meest geschikte hulp. Daarom slaan we de handen in elkaar om met welzijnsactoren uit andere sectoren een integraal, gedifferentieerd en lokaal verankerd antwoord te bieden op hun ondersteuningsvragen. De initiatiefnemers OLO-Rotonde, Kadodder, KOCA en Het Raster bundelen de krachten om Hotspot ondersteuning handicap te realiseren voor de provincie Antwerpen.
Fysiek aanspreekpunt
Samen met lokale welzijnspartners willen we een laagdrempelig aanbod voor alle personen, groot en klein, met een (vermoeden van) handicap realiseren. Dit doen we door regionaal een fysiek aanspreekpunt te openen: 1G1P (één Gezin één Plan). Door een stevige samenwerking kunnen we elkaars werking versterken wat de dienstverlening aan personen met een handicap ten goede komt.
Op plaatsen waar al diensten uit andere sectoren aanwezig zijn
Stap voor stap zullen we in Antwerpen (Luchtbal), Mechelen, Turnhout en Brasschaat, lokale activiteiten in 2023 uitrollen. Onze Hotspots ondersteuning handicap komt op plaatsen waar al diensten uit andere sectoren aanwezig zijn, zoals bijvoorbeeld op een welzijnscampus. Daar kunnen mensen op bepaalde momenten van de week met al hun vragen over handicap binnenlopen. Maar dit kan ook op afspraak. We kijken dan hoe we hen best kunnen helpen, wie dat best doet ook, met een eenmalig adviesgesprek, met een kortdurende begeleiding of met een intensiever individueel traject. De nabijheid van andere welzijnsactoren zorgt ervoor dat we de ondersteuning goed kunnen afstemmen.
Leeftijdsgroep en andere regio’s
Geen specifieke leeftijdsaanduiding.
Ook werkzaam in Antwerpen.
Heel wat cliënten in de thuislozensector blijken personen met een handicap (PMH) te zijn. Zij zijn moeilijk te leiden naar specifieke organisaties voor PMH doordat zij moeilijk vertrouwen vinden in de samenleving en omdat de voorzichtig opgebouwde band met de begeleiders uit de thuislozensector te fragiel is om los te laten. Daarom gaan wij zelf naar organisaties voor thuislozen om handicapspecifieke hulpverlening te bieden.
Duo begeleiding van cliënten
Het vernieuwende zit in het feit dat we thuislozen begeleiden in hun eigen context en in de vergaande samenwerking met de thuislozensector. We werken met 3 organisaties: 2 mobiele diensten, Huis van Vrede en CAW De Schutting en 1 residentiële dienst, CAW Albatros. Onze samenwerking bestaat uit duo begeleidingen van cliënten:
Ondersteuning op vlak van problemen verbonden aan thuisloosheid
De begeleider uit de thuislozensector mikt eerder op acute sociale en administratieve moeilijkheden bij onder andere huisvesting en inkomen.
Ondersteuning op vlak van de handicap
De begeleider uit de VAPH sector zoekt eerder naar aangepaste oplossingen op lange termijn rekening houdend met de mogelijkheden en de beperkingen: communicatie aanpassen aan het begripsvermogen, relationele ondersteuning bij personen met een lage socio-emotionele ontwikkeling en handicap specifieke methodieken integreren in de begeleiding.
Vorming van de thuislozensector
Het team van de thuislozensector wordt actief benaderd en krijgt vorming en opleiding om de sector PMH beter te leren kennen: herkennen van de doelgroep PMH, omgaan met PMH, leren kennen van de sociale kaart en mogelijkheden via rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH) of persoonsvolgend budget (PVB). We voorzien outreach in teamverband rond algemene thema’s en individueel als er zeer gericht informatie moet worden gegeven die de cliënt overstijgt.
Permanent aanspreekpunt
Op de dienst voor thuislozen is er permanente aanwezigheid om maximaal laagdrempelig aanspreekbaar te zijn, zowel voor thuislozen als voor personeel binnen de thuislozensector.
Vorming van anderen niet-handicapspecifieke organisaties in West-Vlaanderen
Aan de hand van verschillende modules* willen wij niet-handicapspecifieke organisaties uit de provincie West-Vlaanderen sterker maken in het werken met mensen met (een vermoeden van) autisme. Door onze dienst bij te schakelen, kan de zorgpartner aan zet blijven en vermijden we breuklijnen in het traject. De continuïteit in de hulpverlening wordt op die manier gewaarborgd.
* ASSpertise consultlijn - Intervisie/Supervisie/Netwerkoverleg - Dubbelspoor ondersteuningsbegeleiding - Praktijkgerichte vorming - Ervaringsgerichte workshops - Autitheek.
Leeftijdsgroep
Organisaties voor thuislozen en niet-handicapspecifieke organisaties uit de provincie West-Vlaanderen.
Contactinfo
Bezoek www.vzwvictor.be/extern(opent nieuw venster) of mail naar naar expertisedeling@vzwvictor.be
Hubbie is erkend voor trajectbegeleiding in vrije tijd door het VAPH. Vanuit de expertise die we in dit werk opgebouwd hebben, worden wij regelmatig gevraagd om tijdens de activiteiten ondersteuning te bieden om speelpleinen, sportactiviteiten, vakantiekampen en ander vrijetijdsaanbod inclusief te maken.
Begeleiden van beleidsmedewerkers, monitoren en lesgevers voor inclusie
Met Inclusief Madelief bieden we concrete en inhoudelijke begeleiding aan waar individuele kinderen en volwassenen met een beperking zich inschrijven in een inclusief vrijetijdsaanbod. De aangemelde personen moeten reeds een activiteit op het oog hebben of de activiteit moet al lopen. Zo niet, verwijzen wij hen eerst door naar de trajectbegeleiding in vrije tijd. Ook als de cliënt nog vervoer zoekt voor zijn activiteit, wordt hij eerst doorverwezen.
Vormingsaanbod en 1 op 1 ondersteuning
- Vormingsaanbod voor beleidsmedewerkers, monitoren en lesgevers
Vorming om te leren omgaan met personen met een beperking aan de hand van onze outreach module. Met thema’s als ‘hoe herken ik een handicap, tips om er mee om te gaan, hoe communicatie aanpassen aan de doelgroep, hoe structuur en voorspelbaarheid inbouwen.’ We bieden ook ondersteuning aan de andere deelnemers van de activiteit, zodat zij leren omgaan met de deelnemer met een beperking. Aanwezigheid tijdens de speelpleinen, sportactiviteiten en kampen
Om 1 op 1 ondersteuning te bieden voor personen met zeer specifieke of meer intensieve ondersteuningsbehoeften. Dit kan als een vervolgtraject aangeboden worden op het reeds bestaande aanbod van trajectbegeleiding in vrije tijd voor cliënten met blijvende extra ondersteuningsnoden, maar dat hoeft niet per se.
Doelgroep
Minderjarige personen (0 - 18 jaar) en (jong)volwassenen (tot 25 jaar) met een (vermoeden van) handicap.
Beleidsmedewerkers, monitoren en lesgevers.
Contactinfo
bezoek www.hubbie.brussels(opent nieuw venster) of www.facebook.com(opent nieuw venster)
Karen Claeys - 0492 97 14 52
Met dit project brengen we handicap-specifieke kennis, deskundigheid en ondersteuning binnen een breed welzijns- en therapeutische context.
Het project heeft een belangrijke preventieve functie en maakt deel uit van het preventief welzijns- en gezondheidsbeleid:
- We willen personen met een (vermoeden van) beperking, versterken (empoweren) rond relatievorming en seksualiteit.
- We wensen zorgverstrekkers en dienstverleners te ondersteunen en te begeleiden binnen dit complexe thema.
- We zetten ‘duurzaamheid, ondersteuning en krachtgerichtheid’ in op deze intersectorale samenwerking.
- We sensibiliseren op niveau van seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Leeftijdsgroep
(Jong)volwassenen met een (vermoeden van) handicap.
Contactinfo
Meer informatie is terug te vinden op de website www.zonneliedvzw.be(opent nieuw venster) en zit binnen een breder en gedeeld samenwerkingsverband.
Met dit project richten we ons op jongeren van 18 tot 25 jaar met autisme. We willen deze jongeren coachen bij de cruciale stappen die zij in het leven zetten in de overgang naar volwassenheid: een opleiding volgen, gaan werken en zelfstandig(er) gaan wonen. De ontwikkeling in deze levensfase gaat snel en vraagt veel van het aanpassingsvermogen en de veerkracht van jonge mensen met autisme. Uit ervaring weten we dat velen van hen zonder de gepaste ondersteuning op dat moment volledig vastlopen. Na hun secundaire studies gaan ze niet verder studeren, ze zoeken geen werk, ze blijven zonder echte perspectieven en bij gebrek aan alternatieven bij hun ouders wonen. De psychosociale en economische impact is bijzonder groot.
Individuele praktische en organisatorische begeleiding
We zetten preventief in op welbevinden en maatschappelijke participatie door een gemengd aanbod van groepsbijeenkomsten, individuele begeleiding aan huis en bijeenkomsten met een kleine steungroep van belangrijke personen uit het netwerk van de jongvolwassene. In dit project zullen naast de gekende functies zoals individuele psychosociale begeleiding en groepsbegeleiding in dialoog met de cliënt ook andere vraaggestuurde vormen van ondersteuning worden ontwikkeld zoals individuele praktische en organisatorische begeleiding, ‘hands-on’ aanleren van sociale vaardigheden, blended en online beschikbaarheid tijdens crisisperiodes of krachtversterkende netwerkontwikkeling.
Continuïteit en nazorg
Verder zullen we continuïteit en nazorg verzekeren voor alle deelnemers. Tijdens het traject dat we met deze jongvolwassenen gaan, is er expliciet aandacht voor de toegankelijkheid en autismevriendelijkheid bij organisaties waarmee we samenwerken.
Leeftijdsgroep en andere regio’s
Jongvolwassenen vanaf 17 jaar met een (vermoeden van) handicap.
Ook werkzaam in Brussel en Vlaams-Brabant.
Met dit project gaan we voor een intensieve samenwerking met de (Revalidatie)ziekenhuizen werkzaam binnen ons werkgebied met het oog op zorgcontinuïteit na de revalidatiefase. Om een goede overstap van revalidatie- naar thuisomgeving te kunnen maken, is het belangrijk dat de toekomstige ondersteuning tijdens de opname wordt geïntroduceerd. Door de structurele aanwezigheid in het ziekenhuis kan er snel ingepikt en flexibel ingespeeld worden op de zorgnoden van de revalidant die het ziekenhuis gaat verlaten. Resonans en Fiola engageren zich dat er geen breuklijnen zijn in de ondersteuning na ontslag en biedt door hun jarenlange ervaring met de doelgroep deskundige en flexibele ondersteuning aan.
Individuele informatie-en overlegmomenten
We plannen periodiek collectieve informatiemomenten in het RZ waarin revalidanten geïnformeerd worden over het zorglandschap in het algemeen en de handicapspecifieke diensten in het bijzonder. Op deze momenten kan men zich inschrijven voor individuele informatie- en overlegmomenten in het RZ. Doel is om algemene info op maat te bieden en verdiept uit te werken voor de persoon in kwestie.
Betrekken van begeleiders
In geval de persoon en/of naasten ingaan op het aanbod zorgcontinuïteit, wordt de begeleider betrokken bij het ontslagproces. Hij of zij draait mee op een therapie-moment, is aanwezig bij een ontslaggesprek of bij de overdracht naar een sociale dienst. Zo wordt alle info, adviezen en kennis overgedragen naar de thuissituatie om gepast en op maat te kunnen ondersteunen.
Perspectief op maat
Het ultieme doel van het project is de persoon met een hersenletsel en zijn naasten, vanuit het ziekenhuis een concreet perspectief en ondersteuning op maat voor te stellen, rekening houdende met alle kennis uit het revalidatietraject.
Leeftijdsgroep en andere regio’s
Geen specifieke leeftijdsaanduiding.
Ook werkzaam in Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant.
Contactinfo
Op onze wachtlijst staan cliënten met een ernstig meervoudige beperking die binnen andere Brusselse organisaties geen gepast cultuursensitief aanbod vinden. Binnen dit project ontdekken we en bieden we cultuursensitieve individuele ondersteuning met als doel de cliënt te leiden naar, te ondersteunen bij en ten slotte alleen te laten deelnemen aan groepsactiviteiten.
Stapsgewijze doorstroom naar het activiteitencentrum
- We starten een individueel traject op met de cliënt om een vertrouwensband op te bouwen.
- We ondersteunen het netwerk in het individueel traject van de cliënt om ook met het netwerk een vertrouwensband op te bouwen.
- We leren de waarden en normen van de cliënt en zijn of haar netwerk kennen om gedrag en vragen beter te begrijpen.
- Als de cliënt en het netwerk er klaar voor zijn, laten we de cliënt doorstromen naar het activiteitencentrum (4 halve dagen per week), met ondersteuning van de individuele begeleider, om op deze manier de cliënt extra te stimuleren en tegelijkertijd het netwerk te ontlasten.
Leeftijdsgroep
Geen specifieke leeftijdsaanduiding.
Contactinfo
Hilke Peremans: hilke.peremans@hubbie.brussels(opent nieuw venster) of 0470 11 14 80
Voor kinderen vormt de school een belangrijke basis voor hun huidige en toekomstige participatie. Naast de voor de hand liggende cognitieve vaardigheden, leren kinderen samenwerken, een lange termijn doel bereiken en omgaan met allerhande grote en kleine uitdagingen.
Voor kinderen met autisme is deelnemen aan onderwijs echter allerminst vanzelfsprekend. Veel vaker dan andere leerlingen in de lagere school zijn ze langdurig afwezig. Ook al hebben deze hoge cijfers van uitval voor kinderen met autisme alles te maken met de aard van de beperking, toch betekent dit niet dat er niets aan te doen is.
Met het project ‘Switch ON’ biedt Het Raster een preventieve aanpak voor schoolgaande kinderen met autisme die een verhoogd risico lopen om uit te vallen. Lukt het een kind niet meer om onderwijs te volgen, dan biedt Het Raster vroegtijdige tussenkomst.
Leeftijdsgroep en andere regio’s
Minderjarige personen met een (vermoeden van) handicap (0 - 18 jaar).
Ook werkzaam in Brussel en Vlaams-Brabant.