Op 1 januari 2023 ging de pilootfase voor het nieuwe beleid rechtstreeks toegankelijke hulp van start. Deze pilootfase werd door de Vlaamse regering recent verlengd en loopt nog tot eind december 2025. Het doel van de pilootfase is het ontwikkelen en uitproberen van nieuwe vormen van rechtstreeks toegankelijke VAPH-hulp.
107 initiatieven nemen deel aan de verlengde pilootfase.
Op deze pagina vindt u de initiatieven in de provincie Vlaams-Brabant met per initiatief meer uitleg over het initiatief.
Brake-Out maakt jong volwassenen sterker om voluit te leven in de samenleving. Zij stellen zich vragen over hun toekomst: Wat willen ze graag doen in de toekomst? Wat is er allemaal mogelijk voor hen? Hoe kunnen ze hun droom waarmaken?
Meerjarentraject rond sterktes en talenten
Bij Brake-Out gaan we 3 jaar lang aan de slag met die vragen. Deelnemers komen 2 keer per week samen met een vaste groepje. Ze trekken er veel op uit en ontdekken zo wat er allemaal leeft in de maatschappij. Er wordt geproefd van sport, cultuur en natuur. De jongeren doen korte stages op oefenplekken en leren zo hun talenten inzetten. In het derde jaar werken we rond de individuele toekomstdroom van elke cursist. Zo leren ze hun sterktes en talenten kennen en doen verschillende ervaringen op zodat ze beter weten wat ze graag doen en waar ze sterk in zijn. We zetten al hele concrete stappen naar het leven na Brake-Out.
Schoolvakanties
Brake-Out organiseert ook bootcamps: dit zijn weken in de schoolvakantie waarin deelnemers een hele week werken rond talenten en hoe je talenten inzetten. Dit is bedoeld voor jongeren die tijdens het schooljaar niet kunnen deelnemen omdat ze bijvoorbeeld nog voltijds naar school gaan.
Leeftijdsgroep en andere regio’s
Brake-Out is een leerprogramma voor jongvolwassenen met een ondersteuningsnood vanwege een verstandelijke beperking, een autismespectrumstoornis of niet aangeboren hersenletsel (NAH).
De deelnemers zijn tussen de 16 en 30 jaar. Gedurende het hele traject werken we nauw samen met het netwerk en geven zo het persoonlijk traject samen vorm. Starten kan op verschillende momenten in het jaar.
Er zijn ook Brake-Out groepen in Brugge, Gent en Leuven.
Contactinfo
Een kennismakingsgesprek vraag je aan via www.brake-out.be(opent nieuw venster).
Casa Magnolia brengt tijd, rust en ruimte voor gezinnen met een zwaar ziek kind. Het moet haalbaar blijven voor iedereen binnen het gezin om een kind thuis te verzorgen. Deze situatie weegt zwaar op de mantelzorgers, zowel praktisch als emotioneel. Met onze inspanningen, voornamelijk door vrijwilligers, zorgen we voor de nodige energie om vol te houden.
We hebben 4 uitgebouwde projecten:
- helpende Handen,
- lotgenotencontact,
- gespecialiseerde oppasdienst,
- snoezelmobiel.
Professionele band met het gezin
We zetten in op een noodgestuurde en flexibele aanpak op maat door te werken aan de vertrouwensband tussen het gezin en de gezinscoördinator. Onze vrijwilligers worden met zorg geselecteerd en helpen ons om steeds de vinger aan de pols te houden en zo waar nodig de ondersteuning bij te kunnen sturen.
Leeftijdsgroep en andere regio’s
Minderjarige personen met een (vermoeden van) handicap (0 - 18 jaar).
Casa Magnolia is ook werkzaam in Brussel, Limburg en Vlaams-Brabant.
Contactinfo
Vaak loopt de taalontwikkeling van een kindje als vanzelf. Bij meertalige kinderen komt dit proces soms iets langzamer op gang, maar eens vertrokken hebben ze een des te rijkere taal. Soms lijkt de taal echter niet of zeer moeizaam op gang te komen. Het is voor ouders en de naaste omgeving dan niet altijd makkelijk in te schatten of men zich zorgen dient te maken of niet, of ze hulp moeten gaan zoeken of niet, en zo ja, welke hulp dan?
Snelle tussentijdse hulp
De taalcoach luistert naar het verhaal van deze gezinnen en/of het formeel en professioneel netwerk en ondersteunt hen bij het zoeken naar de meest geschikte hulp. Daarbij komen ze meestal op een wachtlijst terecht, zo ook voor thuisbegeleiding door onze eigen dienst. Dit initiatief laat in tussentijd toe reeds een laagdrempelig en snel inzetbaar antwoord te bieden, aangepast aan de noden en mogelijkheden van verschillende profielen van ouders.
Speel- en leerreeksen op diverse ontmoetingsplekken
Zo kunnen ouders elke vrijdagvoormiddag in een ontmoetingsplek van het Huis van het Kind komen spelen met hun kind onder begeleiding van taalcoaches die hen aanleren hoe ze via spel een zo rijk mogelijke taalomgeving kunnen creëren. Dit wordt ook in de vorm van speel-leer-reeksen aangeboden in buurthuizen waarnaar de ouders hun weg al gevonden hebben. Ook scholen kunnen dit aanbod aanvragen voor een groepje ouders die dan even blijven na het afzetten of voor het ophalen van hun kleuters.
Vorming van ouders en professionelen
Andere ouders of betrokkenen hebben dan weer nood aan eerder theoretische vormingen. Die worden af en toe op een avond in het Huis van het Kind Leuven georganiseerd. Daarnaast voorzien we flexibele vormen van kennisoverdracht, advies en mondelinge sessies op plaatsen waar ouders en professionals interageren met jonge kinderen zoals tijdens de opvanginitiatieven of bij deelname aan een zorgoverleg. Professionals worden telkens versterkt om ouders ook na het aanbod verder te blijven ondersteunen en adviseren.
Leeftijdsgroep
Minderjarige personen met een (vermoeden van) handicap (0 - 18 jaar) en hun ouders.
Professionals uit opvang- of zorgdiensten.
De eerste duizend dagen van een kind zijn cruciaal voor een goede ontwikkeling en bepalen de kansen in het latere leven. De basis voor de lichamelijke, cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling van een volwassene wordt gelegd tijdens de eerste 1000 dagen. Deze periode biedt een ‘window of opportunity' om op kwetsbaarheden te anticiperen en gezinnen effectief te ondersteunen. Het is van belang om hierbij in te zetten op het mentale welzijn van de ouders, de mentale gezondheid van het kind en op het stimuleren van de hechting tussen ouder en kind.
Laagdrempelig en in vertrouwen
Jongvolwassen met een (vermoeden van) beperking hebben vaak zelf heel wat kwetsuren opgelopen in hun jeugd, waardoor ze minder tools hebben om deze hechtingsrelatie met hun kind op een gepaste manier tot stand te brengen. De eigen hechtingskwetsuren van deze jongvolwassenen maken de periode van zwangerschap en jong ouderschap tot een risicoperiode, waarin heel veel (emotionele) ondersteuning nodig is. Ervaring vanuit de lopende zorgtrajecten in Adem leert ons dat jonge ouders open staan voor deze ondersteuning wanneer er een vertrouwensband bestaat of er een warme overdracht is vanuit de vroegere hulpverlening. RTH kan een vorm van zeer toegankelijke en laagdrempelige ondersteuning zijn om deze kwetsbare jonge gezinnen op weg te helpen.
Leeftijdsgroep
Jongvolwassen ouders met een (vermoeden van) beperking en het kind.
Een hotspot is letterlijk een plaats waar verbinding tot stand komt. Mensen met een (vermoeden van) handicap en een ondersteuningsbehoefte vinden niet altijd vlot de weg naar de meest geschikte hulp. Daarom slaan we de handen in elkaar om met welzijnsactoren uit andere sectoren een integraal, gedifferentieerd en lokaal verankerd antwoord te bieden op hun ondersteuningsvragen. De initiatiefnemers OLO-Rotonde, Kadodder, KOCA en Het Raster bundelen de krachten om Hotspot ondersteuning handicap te realiseren voor de provincie Antwerpen.
Fysiek aanspreekpunt
Samen met lokale welzijnspartners willen we een laagdrempelig aanbod voor alle personen, groot en klein, met een (vermoeden van) handicap realiseren. Dit doen we door regionaal een fysiek aanspreekpunt te openen: 1G1P (één Gezin één Plan). Door een stevige samenwerking kunnen we elkaars werking versterken wat de dienstverlening aan personen met een handicap ten goede komt.
Op plaatsen waar al diensten uit andere sectoren aanwezig zijn
Stap voor stap zullen we in Antwerpen (Luchtbal), Mechelen, Turnhout en Brasschaat, lokale activiteiten in 2023 uitrollen. Onze Hotspots ondersteuning handicap komt op plaatsen waar al diensten uit andere sectoren aanwezig zijn, zoals bijvoorbeeld op een welzijnscampus. Daar kunnen mensen op bepaalde momenten van de week met al hun vragen over handicap binnenlopen. Maar dit kan ook op afspraak. We kijken dan hoe we hen best kunnen helpen, wie dat best doet ook, met een eenmalig adviesgesprek, met een kortdurende begeleiding of met een intensiever individueel traject. De nabijheid van andere welzijnsactoren zorgt ervoor dat we de ondersteuning goed kunnen afstemmen.
Leeftijdsgroep en andere regio’s
Geen specifieke leeftijdsaanduiding.
Ook werkzaam in Antwerpen.
Binnen dit project creëren gespecialiseerde zorgaanbieders samen met reguliere opvang- en vrijetijdsinitiatieven nieuw inclusief aanbod of breiden ze het bestaand inclusief aanbod uit binnen een inclusie-spectrum. Door de uitbouw van dit spectrum is het mogelijk om op maat van elk kind de puzzel van opvang en vrije tijd te blijven leggen.
Gevarieerd flexibel en snel inzetbaar
Het aanbod varieert in tijd, intensiteit, gespecialiseerde ondersteuning en groepsgrootte. Binnen het spectrum met de uiterste inclusie en exclusie, kan men vlot hoger of lager schakelen. Voor de aanbieder is het geen alles of niets verhaal. De ondersteuning is snel inzetbaar en flexibel aanpasbaar. We bieden zowel helpende handen op de werkvloer als verschillende vormen van outreach aan zoals vormingen, coaching, observaties en opvolging. Deze vormen kunnen gecombineerd worden.
Vroegdetectie en preventie
Door sterke intersectorale verbindingen te leggen tussen bestaande opvang- en vrijetijdsinitiatieven en gespecialiseerde zorgaanbieders brengen we de verschillende toegangspoorten die contexten gebruiken samen en leren we elkaars mogelijkheden kennen. Zo worden kinderen beter doorverwezen en wordt de meest geschikte opvang- of vrijetijdsvorm gevonden voor elk kind. Deze sterke verbinding voorkomt breuken wanneer een partner de juiste ondersteuning of expertise niet (meer) in huis heeft. De laagdrempelige ondersteuning in de reguliere organisaties zorgt voor preventie, vroegdetectie, snelle interventie en vermijdt escalaties.
Inschakelen van volwassenen met een beperking
We willen bijkomend volwassenen met een beperking de kans bieden om een ondersteunende rol op te nemen in de uitbouw van ons aanbod. Zo nemen ze deel aan maatschappelijk zinvol werk waarbij ze een unieke bijdrage leveren en een rolmodel zijn voor de kinderen.
Leeftijdsgroep
Minderjarige personen met een (vermoeden van) handicap (0 - 18 jaar).
Diest: binnen de regio Diest werken we samen met MPC Terbank, MPI Ganspoel, vzw Resonans, Dassenaerde VZW, BO De Brember, Stad Diest, Huis van het kind Diest en VZW Martine van Camp.
Leuven: binnen de regio Leuven werken we al samen met MPC Terbank, MPI Ganspoel, vzw Resonans, Werkburo, BO Ter Bank, Kinderopvang Ferm, Huis van het kind Leuven en Stad Leuven.
Contactinfo
Via kortdurende trajecten willen we volwassenen met een vermoeden van beperking op weg helpen rond hun dringendste vragen. We zoeken deze cliënten op in hun thuismilieu of bieden contacten op ons bureau of digitaal. Daarnaast organiseren we ook zitdagen op plaatsen waar deze cliënten al komen zoals het maatwerkbedrijf, welzijnscampus of OCMW. We werken intensief samen met eerstelijnsdiensten.
Leeftijdsgroep en andere regio’s
Meerderjarige personen met een (vermoeden van) handicap.
Ook werkzaam in de provincie Vlaams-Brabant.
Contactinfo
KotASSist richt zich op studenten met (een vermoeden van) ASS, die op kot (zullen) verblijven in Leuven. Het project bevat een holistisch aanbod waarbij we ons richten op zowel leren, leven als samenleven. Het gaat om een sterk vernieuwend en gevarieerd aanbod waarbij hard ingezet wordt op:
- Preventie: voorbereiding op het zelfstandig leven op kot, het (meer) voorspelbaar maken van het kotleven, het samenleven op kot, de omgeving rond het kot,...
- Verbinding bevorderen: groepsbegeleiding voor studenten met ASS en een peer-to-peer werking (ontmoetingsmomenten en Kotmate).
- Outreach: het vergroten van wederzijds begrip door elkaars belangen en noden zichtbaar te maken. We betrekken hierbij ook het netwerk van de student. Dit alles zal bijdragen tot een positief leefklimaat voor alle bewoners.
- Individuele ondersteuning bij de student op kot en telefoonpermanentie zodat studenten tijdens de werkweek laagdrempelig hulp kunnen inroepen.
- De student krijgt een pakket aangereikt, die hij op maat kan inzetten afhankelijk van de eigen noden en de levens-/studiefase waarin hij/zij zich bevindt. De ondersteuning is volledig kosteloos.
Leeftijdsgroep en regio
Kotassist is er voor studenten van KU Leuven - Campus Leuven, UCLL - Campus Leuven en LUCA - Campus Lemmens die (een vermoeden van) ASS hebben én op kot (zullen) verblijven in Leuven.
Contactinfo
Op kot met autismespectrumstoornis (ASS) - Stuvo(opent nieuw venster)
Vragen? Mail naar kotcoach@kuleuven.be
Het project Kraakstand is een initiatief van BCPA (Begeleidingscentrum voor personen met autisme). Kraakstand wil zich inzetten voor volwassenen met (een vermoeden van) autisme. Het project richt zich tot mensen die een woonvraag hebben, nu of in de toekomst.
De cliënt heeft na een traject een antwoord op zijn of haar vraag. mogelijkheden zijn een woonpaspoort opmaken, ondersteuning bieden in de huidige wooncontext, mee zoeken naar een geschikte woonst, mee zoeken naar een geschikte woonvorm, vaardigheden aanleren die nodig zijn om alleen te wonen, uitbouwen van het netwerk. We denken ruimer dan wonen in een voorziening, wonen op de reguliere markt. Mensen moeten zelf kunnen kiezen waar ze willen wonen en op welke manier.
Verhogen van de slaagkans
Tegelijkertijd werken we verder op de andere levensdomeinen die helpen om het wonen een grotere slaagkans te geven: uitbreiden van een netwerk, sociale vaardigheidstraining, zinvolle daginvulling en een leefbaar inkomen. We werken hierbij heel erg op maat. Elke cliënt krijgt een begeleider toegewezen en indien nodig zijn dat 2 begeleiders die het traject van de cliënt volgen. De individuele begeleider stelt een individueel woonpaspoort op. Dit zorgt ervoor dat ongeacht waar ze gaan wonen, door welke dienst ze begeleid worden ze dit paspoort kunnen meenemen en op hun initiatief kunnen delen met wie ze willen.
Nauwe band met begeleider(s)
We vinden het belangrijk dat er verbinding is tussen de cliënt en de begeleider. We nemen geen zaken uit handen, we leggen de nadruk op stimuleren, bruggen bouwen, samen dingen doen. De cliënt heeft zijn geplande gesprekken, daarbuiten is er oproepbare permanentie.
Leeftijdsgroep en andere regio’s
(Jong)volwassenen met een (vermoeden van) handicap vanaf 17 jaar.
Wij werken in de omgeving van Mechelen (15 kilometer rond Mechelen). Ambulante begeleidingen vinden plaats in het Hof Van Villers of in het hoofdgebouw van BCPA. Mobiele begeleiding vindt plaats bij de cliënt thuis of op een (door de cliënt) andere zelfgekozen plek.
Ook werkzaam in Antwerpen.
We zien vaak jongeren met een (vermoeden van) beperking die rond hun 18 à 21 jaar rondlopen met de vraag ‘wat nu?’. Vaak vinden ze hun weg niet in het complexe hulpverleningsaanbod en vinden ze ook hun plek niet in onze samenleving. Doorgaans hebben ze weinig netwerk. Daarom richten we ons met Ku-Bus tot deze doelgroep van schoolverlaters en jongvolwassenen die omwille van diverse redenen door de mazen van het net dreigen te glippen. Deze jongeren hebben nog geen budget of perspectief waardoor ze bij het einde van hun schoolloopbaan of hulpverleningstraject geen structuur of aanbod meer hebben.
Eigen interesses, talenten en een volwaardige werkplek
Daarnaast krijgen we enerzijds geregeld de opmerking dat sommige jongeren geen aansluiting vinden bij een dagcentrum, omdat ze zich niet thuis voelen bij die populatie (ook mensen met matig tot ernstig verstandelijke beperking) of bij de aard van de activiteiten. Anderzijds geeft de school vaak aan dat instappen bij een maatwerkbedrijf te hoog gegrepen is voor die jongeren. Begeleid werk kan ook te veel zelfstandigheid vragen, die deze jongeren nog niet aankunnen. Een ‘tussenaanbod’ is nodig.
Jongvolwassenen stellen zelf de vraag naar een werkplek waar ze een grote autonomie ervaren en waar ze werken met leeftijdsgenoten in kleine groepjes met een grote variatie aan activiteiten. We willen hen ondersteunen in het vinden van hun eigen interesses en talenten en in hun zoektocht naar een volwaardige werkplek waar ze zich gewaardeerd voelen en betekenis hebben voor de samenleving.
Leeftijdsgroep
Jongvolwassenen met een (vermoeden van) handicap (17 - 25 jaar).
Betere kwaliteit van leven
Levedale VZW wil de kwaliteit van leven voor iedere persoon met (een vermoeden van) beperking verder optimaliseren. We willen extra inzetten op vraaggestuurd werken, lokale verankering, netwerkuitbreiding, inclusie en dit alles op een laagdrempelige manier.
Verruimd aanbod
Om dit mogelijk te maken krijgen we de kans om het huidige RTH aanbod te verruimen met 3 nieuwe functies.
- Individuele trajecten: begeleidingsmomenten waarbij we een combinatie aanbieden van praktische en psychosociale ondersteuning. We gaan 'samen' op weg om nieuwe vaardigheden aan te leren en de zelfstandigheid van onze cliënten te vergroten: aanleren nieuw bustraject, samen leren koken, en andere.
- Georganiseerde vrijetijdsactiviteiten in groep: we organiseren activiteiten in groep waarbij ontmoeten en ondersteuning in sociale vaardigheden centraal staan.
- Zitdagen bij lokale partners: we organiseren zitdagen bij lokale samenwerkende partners (bv. sociaal huis, maatwerkbedrijf, ..) waar we een antwoord trachten te bieden op alle mogelijke vragen van volwassenen met een beperking, evenals hun ruime context.
Leeftijdsgroep
Meerderjarige personen met een (vermoeden van) handicap.
Contactinfo
Voor meer informatie kan u terecht op onze website www.levedale.be(opent nieuw venster)
Of mail naar mobiel.team@levedale.be
Muzass biedt een warme en creatieve omgeving waar mensen met en zonder beperking elkaar ontmoeten, uitdagen en ondersteunen. Met artistieke ateliers en sociaal-culturele projecten zetten we in op verschillende levensdomeinen zoals vrije tijd, werken en wonen. In de eerste plaats wordt muziek gebruikt als belangrijk bindmiddel.
Creatieve ontplooiing
Elkaar ontmoeten en uitdagen doen we bij Muzass tijdens onder andere de wekelijkse muziekateliers in Kontich, Schiplaken en Lint. Kinderen, jongeren en volwassenen met een handicap krijgen kansen om samen, op gelijke voet, met anderen vrije tijd te beleven. In het muzisch atelier werken daarnaast (jong)volwassenen met een beperking volgens hun eigen mogelijkheden mee als (co)(muziek)begeleider of in administratieve of logistieke taken. Ook vind je inclusieve vakantieweken, externe workshops, concerten of een familiefestival Muzass Knalt in ons aanbod. Jezelf op je eigen tempo en zonder prestatiedruk creatief kunnen ontplooien en duurzame verbondenheid creëren tussen de verschillende deelnemers zijn onze belangrijkste doelen tijdens deze activiteiten.
Inclusie en kennisoverdracht
Daarnaast wil Muzass sterk inzetten op ondersteuning en kennisoverdracht. Tijdens vormingen delen we onze expertise met andere organisaties of lesgevers en bouwen op die manier aan een sterkere inclusieve samenleving. Ook intern is opleiding en juiste ondersteuning geven aan onze vrijwilligers, bestuursleden, lesgevers en medewerkers met een beperking, een belangrijk onderdeel van onze werking. Medewerkers met een beperking nemen daardoor zelf de regie over het project in handen. Zij sensibiliseren, werken aan een positieve beeldvorming en kunnen een voorbeeld zijn voor kwetsbare jongeren, op zoek naar zichzelf. Net door die focus is het mogelijk om inclusie op alle niveaus van de organisatie in te zetten.
Leeftijdsgroep en andere regio’s
Geen specifieke leeftijdsaanduiding.
Ook werkzaam in Vlaams-Brabant.
Contactinfo
Bezoek www.muzass.be(opent nieuw venster) of mail naar info@muzass.be
In nauwe samenwerking met VDAB en GTB wil Werkburo Leuven in Oost-Brabant bij nieuwkomers op de arbeidsmarkt sneller en nauwer problemen opvangen die te wijten zijn aan een vermoeden van beperking.
Leeftijdsgroep
Meerderjarige personen met een (vermoeden van) handicap (+ 18 jaar).
Contactinfo
We stellen vast dat veel ouders van een kind met een beperking (of volwassene met een complexe beperking), niet de geschikte thuisoppas vinden die men nodig heeft. Zeker niet wanneer ze op korte termijn aangepaste opvang zoeken voor een korte periode. Bijvoorbeeld een avond in de week, een avond of namiddag in het weekend. Ouders van kinderen met een beperking doen minder beroep op babysit aan huis voor occasionele opvangnoden, door een diversiteit aan redenen.
Voor kinderen/volwassenen met complexe zorgvraag
Met dit initiatief streven we ernaar dat ook ouders van kinderen met een zwaardere of complexe zorgvraag beroep kunnen doen op thuisoppas die ze vaak heel hard nodig hebben, bijvoorbeeld om zelf even deel te nemen aan het maatschappelijk leven (een hobby, een avondje weg, een oudercontact bijwonen,…). We bieden oppas aan aan huis of in een gekende context van het kind. Deze pilootfase geeft ons de mogelijkheid om een aanbod te creëren dat nog onvoldoende aanwezig is.
Doelgroep
Ouders van een kind met een beperking (of volwassene met een complexe beperking).
Met dit project richten we ons op jongeren van 18 tot 25 jaar met autisme. We willen deze jongeren coachen bij de cruciale stappen die zij in het leven zetten in de overgang naar volwassenheid: een opleiding volgen, gaan werken en zelfstandig(er) gaan wonen. De ontwikkeling in deze levensfase gaat snel en vraagt veel van het aanpassingsvermogen en de veerkracht van jonge mensen met autisme. Uit ervaring weten we dat velen van hen zonder de gepaste ondersteuning op dat moment volledig vastlopen. Na hun secundaire studies gaan ze niet verder studeren, ze zoeken geen werk, ze blijven zonder echte perspectieven en bij gebrek aan alternatieven bij hun ouders wonen. De psychosociale en economische impact is bijzonder groot.
Individuele praktische en organisatorische begeleiding
We zetten preventief in op welbevinden en maatschappelijke participatie door een gemengd aanbod van groepsbijeenkomsten, individuele begeleiding aan huis en bijeenkomsten met een kleine steungroep van belangrijke personen uit het netwerk van de jongvolwassene. In dit project zullen naast de gekende functies zoals individuele psychosociale begeleiding en groepsbegeleiding in dialoog met de cliënt ook andere vraaggestuurde vormen van ondersteuning worden ontwikkeld zoals individuele praktische en organisatorische begeleiding, ‘hands-on’ aanleren van sociale vaardigheden, blended en online beschikbaarheid tijdens crisisperiodes of krachtversterkende netwerkontwikkeling.
Continuïteit en nazorg
Verder zullen we continuïteit en nazorg verzekeren voor alle deelnemers. Tijdens het traject dat we met deze jongvolwassenen gaan, is er expliciet aandacht voor de toegankelijkheid en autismevriendelijkheid bij organisaties waarmee we samenwerken.
Leeftijdsgroep en andere regio’s
Jongvolwassenen vanaf 17 jaar met een (vermoeden van) handicap.
Ook werkzaam in Brussel en Vlaams-Brabant.
Met dit project gaan we voor een intensieve samenwerking met de (Revalidatie)ziekenhuizen werkzaam binnen ons werkgebied met het oog op zorgcontinuïteit na de revalidatiefase. Om een goede overstap van revalidatie- naar thuisomgeving te kunnen maken, is het belangrijk dat de toekomstige ondersteuning tijdens de opname wordt geïntroduceerd. Door de structurele aanwezigheid in het ziekenhuis kan er snel ingepikt en flexibel ingespeeld worden op de zorgnoden van de revalidant die het ziekenhuis gaat verlaten. Resonans en Fiola engageren zich dat er geen breuklijnen zijn in de ondersteuning na ontslag en biedt door hun jarenlange ervaring met de doelgroep deskundige en flexibele ondersteuning aan.
Individuele informatie-en overlegmomenten
We plannen periodiek collectieve informatiemomenten in het RZ waarin revalidanten geïnformeerd worden over het zorglandschap in het algemeen en de handicapspecifieke diensten in het bijzonder. Op deze momenten kan men zich inschrijven voor individuele informatie- en overlegmomenten in het RZ. Doel is om algemene info op maat te bieden en verdiept uit te werken voor de persoon in kwestie.
Betrekken van begeleiders
In geval de persoon en/of naasten ingaan op het aanbod zorgcontinuïteit, wordt de begeleider betrokken bij het ontslagproces. Hij of zij draait mee op een therapie-moment, is aanwezig bij een ontslaggesprek of bij de overdracht naar een sociale dienst. Zo wordt alle info, adviezen en kennis overgedragen naar de thuissituatie om gepast en op maat te kunnen ondersteunen.
Perspectief op maat
Het ultieme doel van het project is de persoon met een hersenletsel en zijn naasten, vanuit het ziekenhuis een concreet perspectief en ondersteuning op maat voor te stellen, rekening houdende met alle kennis uit het revalidatietraject.
Leeftijdsgroep en andere regio’s
Geen specifieke leeftijdsaanduiding.
Ook werkzaam in Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant.
Contactinfo
We richten ons op kinderen en jongeren met moeilijkheden in de motoriek waardoor ze moeite hebben met het leren en uitvoeren van alledaagse taken. Via flexibele, vroeg interveniërende trajecten onder de vorm van trainingen, versterken we met Springplank vaardigheden om alledaagse taken uit te voeren. Deze vaardigheden zijn als het ware een springplank naar maatschappelijke integratie, zelfontplooiing en (her)opbouw van het zelfvertrouwen van de cliënt.
Bouwen op aanwezige kwaliteiten
We kiezen voor een proactieve aanpak waarin we verder bouwen op aanwezige kwaliteiten met als doel binnen een beperkt tijdsbestek positieve stappen in de ontwikkeling te zetten. We zien de trainingen op verschillende terreinen: verkeersveiligheid, rijvaardigheid, leren aan- en uitkleden en andere ADL-vaardigheden (algemeen dagelijkse levensverrichtingen), gebruik van hulpmiddelen, leren zwemmen, leren fietsen, schrijfmotoriek, bimanuele vaardigheidstraining, gebruik specifieke software- digitale leermiddelen, mediawijsheid, integreren van ondersteunende communicatiemiddelen,…
Delen van expertise door verruimde outreach
Onder deskundige leiding van ervaren begeleiders wordt een training op maat van het kind en de jongere aangeboden, één op één of in kleine groepjes. Door dit in de context van het kind en de jongere te doen, vergroten we de implementatie van deze vaardigheden en zelfredzaamheid in het dagelijks leven. We versterken gezin, school en vrije tijd door handvaten aan te bieden. We bouwen bruggen naar andere sectoren en zien opportuniteiten door onze expertise te delen via de verruimde outreach in de vorm van een aanbod 'workshops voor scholen'.
Leeftijdsgroep en andere regio’s
Minderjarige personen (0 tot 18 jaar) en jongvolwassenen tot 25 jaar met een (vermoeden van) handicap.
Ook werkzaam in Vlaams-Brabant.
Voor kinderen vormt de school een belangrijke basis voor hun huidige en toekomstige participatie. Naast de voor de hand liggende cognitieve vaardigheden, leren kinderen samenwerken, een lange termijn doel bereiken en omgaan met allerhande grote en kleine uitdagingen.
Voor kinderen met autisme is deelnemen aan onderwijs echter allerminst vanzelfsprekend. Veel vaker dan andere leerlingen in de lagere school zijn ze langdurig afwezig. Ook al hebben deze hoge cijfers van uitval voor kinderen met autisme alles te maken met de aard van de beperking, toch betekent dit niet dat er niets aan te doen is.
Met het project ‘Switch ON’ biedt Het Raster een preventieve aanpak voor schoolgaande kinderen met autisme die een verhoogd risico lopen om uit te vallen. Lukt het een kind niet meer om onderwijs te volgen, dan biedt Het Raster vroegtijdige tussenkomst.
Leeftijdsgroep en andere regio’s
Minderjarige personen met een (vermoeden van) handicap (0 - 18 jaar).
Ook werkzaam in Brussel en Vlaams-Brabant.
Ouders van een kind met een (vermoeden van) beperking die nood hebben aan een adempauze voor zichzelf of voor een kind zonder extra zorgnoden, worden ondersteund in de opvang van hun kind met extra zorgnoden.
Flexibele opvangmomenten
Oppassers vangen het kind met extra zorgnoden thuis op of doen buitenshuis een leuke activiteit op maat van je kind. Deze opvangmomenten kunnen op weekdagen en in het weekend, overdag en 's avonds, eenmalig of op regelmatige basis.
Kosteloos
De (thuis)opvangdienst is gratis dankzij de steun van het VAPH. Je betaalt enkel voor verplaatsingskosten van de oppasser en eventuele kosten van activiteiten en en het vervoer ernaartoe (dierentuin, ijsje eten…).
Leeftijdsgroep
- Wijde regio rond Leuven en Tielt-Winge.
- Ouders van een kind met een (vermoeden van) beperking.
- Je kind mag geen PAB- of PVB-budget ontvangen en geen ondersteuning krijgen van een multi-functioneel centrum (MFC).
- Jongeren en volwassenen met een (vermoeden van) beperking, een meervoudige beperking of met autisme.
UiThuis is de professionele (thuis)opvangdienst van vrijetijds zorgcentrum Het Balanske in Tielt-Winge (Vlaams-Brabant).
Contactinfo
www.balanske.be(opent nieuw venster)
UiThuis-coördinator Leila: leila@balanske.be of 016 63 90 21
Vanaf 2023 krijgt Zorgpunt (vzw Trede) de kans om zijn aanbod in Vlaams-Brabant uit te breiden. Naast de gekende informatie en trajectbegeleidingen voor mensen met een (vermoeden van) beperking, zetten we nu extra in op het delen van onze expertise. Enerzijds is er een aanbod Outreach voor diensten en professionals uit eerstelijnsdiensten, scholen en andere sectoren die soms ook in aanraking komen met mensen met een beperking. We delen onze kennis rond het zorglandschap voor personen met een beperking, het aanvragen van budgetten en handicapspecifieke regelgeving. Deze kennisdeling kan op vraag en op maat uitgewerkt worden.
Praktijkgerichte ondersteuning bij hulp aan huis
Anderzijds bieden we praktijkgerichte ondersteuning aan voor professionals uit eerstelijnsdiensten die aan huis komen bij mensen met een beperking voor poetshulp, gezinszorg of thuisverpleging. In een kort traject van 1 tot 5 begeleidingen staan we mee op de werkvloer. Op die manier ondersteunen en versterken we de cliënt samen met de professional met onze praktijkgerichte expertise en handicapspecifieke achtergrond.
Gratis
Dit aanbod Outreach is gratis. We hebben ons team recent versterkt met een derde collega om deze extra dienstverlening mogelijk te maken.
Leeftijdsgroep
Geen specifieke leeftijdsaanduiding.
Contactinfo
0472 07 74 48