Op 1 januari 2023 ging de pilootfase voor het nieuwe beleid rechtstreeks toegankelijke hulp van start. Deze pilootfase werd door de Vlaamse regering recent verlengd en loopt nog tot eind december 2025. Het doel van de pilootfase is het ontwikkelen en uitproberen van nieuwe vormen van rechtstreeks toegankelijke VAPH-hulp.
107 initiatieven nemen deel aan de verlengde pilootfase.
Op deze pagina vindt u de initiatieven in de provincie Antwerpen met per initiatief meer uitleg over het initiatief.
Twee modules:
De kortdurende intensieve module:
- Concretisering van het OndersteuningsPlan met aandacht voor het informele netwerk en reguliere ondersteuningsvormen.
- Warm en geschakeld opstarten van de verschillende ondersteuningsvormen voorzien in het Ondersteuningsplan.
- Eventueel opstarten van beperkte RtH-ondersteuning zoals voorzien in het Ondersteuningsplan.
- Verbinding leggen tussen de betrokkenen in de ondersteuning en deze verbinding structureel verankeren.
- Indien er geen OndersteuningsPlan is maken we een beperkt praktisch plan voor ondersteuning.
De langdurig laag-intensief module:
- Trajectmatige opvolging van het OndersteuningsPlan met focus op kwalitatieve inzet van 4 binnenste concentrische cirkels.
- We gaan aan de slag met het bestaande OndersteuningsPlan.
- Of we gaan aan de slag met een beperkt praktisch plan voor ondersteuning uit een kortdurend intensief traject.
Leeftijdsgroep
(Jong) die zich aanmelden bij TopiX.
Speciale aandacht voor mensen die een ondersteuningsplan hebben maar niet in aanmerking komen voor een PVB of geconfronteerd worden met lange wachttijden voor de terbeschikkingstelling.
Mensen geconfronteerd met lange wachttijden voor meer intensieve begeleiding in het kader van RTH.
Contactinfo
Mail info@topixgroep.be of bel 0498 87 96 84
Met Begeleid Werken Plus wil Mobilant werkposten creëren die meer bieden dan alleen arbeidsmatige activiteiten waarbij onbezoldigd personeel wordt ingezet. In samenwerking met de jobcoach wordt er een inclusieve werkplek gecreëerd en wordt er gewerkt aan sociale doelstellingen, onder andere door het organiseren van workshops, opleidingen en verbindende activiteiten. In tegenstelling tot reguliere dagbestedingsprojecten, die zich meestal organiseren als afzonderlijke vzw's, oefenen we arbeid uit in groep op de werkvloer van een bestaande firma of handelaar.
Budgetvriendelijk
Afhankelijk van het aantal Begeleid Werkers en de draagkracht van de gehele werking wordt bepaald hoeveel uur de jobcoach permanent aanwezig is op de werkvloer. Dit kan variëren van enkele uren tot een halftijdse werkweek. Deze personeelsmiddelen worden gefinancierd door de 'open functie outreach' en komen niet uit de persoonlijke RTH-budgetten van de Begeleid Werkers.
Bovenop deze ondersteuning gericht op de samenwerking en inclusiviteit van de volledige werkpost, kunnen Begeleid Werkers met een hogere ondersteuningsnood extra uren inkopen (via RTH of PVB) voor individuele begeleiding op de werkpost.
In vergelijking met dagbestedingsprojecten hoeft de Begeleid Werker of de Mobilant aanzienlijk minder punten en middelen te investeren omdat veel taken zoals de aankoop, boekhouding, personeelsbezetting, en marketing worden opgenomen door de werkpost.
Ruimte voor diversiteit en verbinding
Net als bij de 'reguliere' Begeleid Werken posten kijkt Mobilant erop toe dat de werking van de werkpost altijd kan plaatsvinden wanneer de Begeleid Werkers, de vrijwilligers en de jobcoach afwezig zijn. Het doel is om een positieve, doch economisch misbare meerwaarde te creëren met veel ruimte voor diversiteit en verbinding.
Leeftijdsgroep
(Jong)volwassenen met een (vermoeden van) handicap.
Personen met een (vermoeden van) handicap die zich willen inzetten voor inclusieve tewerkstelling.
Brake-Out maakt jong volwassenen sterker om voluit te leven in de samenleving. Zij stellen zich vragen over hun toekomst: Wat willen ze graag doen in de toekomst? Wat is er allemaal mogelijk voor hen? Hoe kunnen ze hun droom waarmaken?
Meerjarentraject rond sterktes en talenten
Bij Brake-Out gaan we 3 jaar lang aan de slag met die vragen. Deelnemers komen 2 keer per week samen met een vaste groepje. Ze trekken er veel op uit en ontdekken zo wat er allemaal leeft in de maatschappij. Er wordt geproefd van sport, cultuur en natuur. De jongeren doen korte stages op oefenplekken en leren zo hun talenten inzetten. In het derde jaar werken we rond de individuele toekomstdroom van elke cursist. Zo leren ze hun sterktes en talenten kennen en doen verschillende ervaringen op zodat ze beter weten wat ze graag doen en waar ze sterk in zijn. We zetten al hele concrete stappen naar het leven na Brake-Out.
Schoolvakanties
Brake-Out organiseert ook bootcamps: dit zijn weken in de schoolvakantie waarin deelnemers een hele week werken rond talenten en hoe je talenten inzetten. Dit is bedoeld voor jongeren die tijdens het schooljaar niet kunnen deelnemen omdat ze bijvoorbeeld nog voltijds naar school gaan.
Leeftijdsgroep en andere regio’s
Brake-Out is een leerprogramma voor jongvolwassenen met een ondersteuningsnood vanwege een verstandelijke beperking, een autismespectrumstoornis of niet aangeboren hersenletsel (NAH).
De deelnemers zijn tussen de 16 en 30 jaar. Gedurende het hele traject werken we nauw samen met het netwerk en geven zo het persoonlijk traject samen vorm. Starten kan op verschillende momenten in het jaar.
Er zijn ook Brake-Out groepen in Brugge, Gent en Leuven.
Contactinfo
Een kennismakingsgesprek vraag je aan via www.brake-out.be(opent nieuw venster).
Casa Magnolia brengt tijd, rust en ruimte voor gezinnen met een zwaar ziek kind. Het moet haalbaar blijven voor iedereen binnen het gezin om een kind thuis te verzorgen. Deze situatie weegt zwaar op de mantelzorgers, zowel praktisch als emotioneel. Met onze inspanningen, voornamelijk door vrijwilligers, zorgen we voor de nodige energie om vol te houden.
We hebben 4 uitgebouwde projecten:
- helpende Handen,
- lotgenotencontact,
- gespecialiseerde oppasdienst,
- snoezelmobiel.
Professionele band met het gezin
We zetten in op een noodgestuurde en flexibele aanpak op maat door te werken aan de vertrouwensband tussen het gezin en de gezinscoördinator. Onze vrijwilligers worden met zorg geselecteerd en helpen ons om steeds de vinger aan de pols te houden en zo waar nodig de ondersteuning bij te kunnen sturen.
Leeftijdsgroep en andere regio’s
Minderjarige personen met een (vermoeden van) handicap (0 - 18 jaar).
Casa Magnolia is ook werkzaam in Brussel, Limburg en Vlaams-Brabant.
Contactinfo
Mensen in de regio Geel die recent geconfronteerd werden met een hersenletsel of fysieke beperking kunnen bij ons terecht. We ondersteunen hen en hun naasten bij alle vragen die opduiken in die nieuwe situatie. Naast de inzet van 30 jaar expertise vanuit 't Volderke, werken we samen met verschillende andere diensten in Geel en trachten zo de hulp die je nodig hebt op maat vorm te geven.
Leeftijdsgroep
(Jong)volwassenen met een (vermoeden van) handicap.
Contactinfo
In provincie Antwerpen is er een schrijnend tekort aan capaciteit om kinderen van 0 tot 6 jaar met ontwikkelingsproblemen toe te leiden naar diagnostiek, behandeling, revalidatie of begeleiding. Als ouders de stap naar hulpverlening zetten, botsen ze op een enorme wachtlijst. Omdat die wachttijd negatieve gevolgen heeft voor kind én ouders, willen we ondersteuning voorzien tijdens het wachten.
Inschattingsgesprek en toeleiding
Met elk gezin van de wachtlijst is er een inschattingsgesprek om de belangrijkste noden op korte termijn te kennen. Daarna kan er toeleiding gebeuren naar één of meer vormen van ondersteuning.
Groepsondersteuning
Veel ouders hebben gelijkaardige vragen. Zo leren ze van elkaar leren, ervaren ze dat ze niet alleen staan en wordt hun ouderschap verstrekt. In deze groepssessies willen we:
- ouders info en concrete handvatten geven,
- ervaringen met andere ouders uitwisselen,
- wegwijs maken in het zorglandschap.
Individuele ondersteuning
Voor bepaalde gezinnen zijn groepssessies niet voldoende. Deze individuele gesprekken zijn afgebakend tot maximum 3 en kunnen ouders ondersteunen in hun specifieke noden. Dit individueel traject kan ook resulteren in open outreach.
Leeftijdsgroep
Kinderen van 0 tot 6 jaar.
Senzo vzw is een belangenvereniging die een cultuur-sensitieve ondersteuning voor personen met een beperking en hun families combineert met outreach aan professionals.
Vanuit het initiatief divers inclusief bieden wij personen met een beperking en hun ondersteuners:
- een veilig, divers-sensitief onthaal,
- een aangepaste informatieverschaffing en psycho-educatie op maat,
- een toegankelijke kadering van onderwijs-en hulpverleningsstructuren.
Onze ondersteuning omvat een combinatie van emotionele ondersteuning, diagnose-specifieke ondersteuning, cultuur-sensitieve ondersteuning en ondersteuning bij handicap-administratie.
Outreach voor begeleiders van gezinnen met een migratieachtergrond
Aan professionelen bieden we outreach wegens een groeiende nood aan meer professionalisering in het omgaan met taal-, cultuur- en structurele drempels in de begeleiding van gezinnen met een migratieachtergrond.
Leeftijdsgroep
Personen met een beperking en hun ondersteuners.
Contactinfo
Bezoek www.sensitievezorg.be(opent nieuw venster)
Mail naar info@sensitievezorg.be
In dit traject vertrekken we vanuit de concrete leefwereld van de persoon met (een vermoeden van) een beperking. En dit heel letterlijk: we vertrekken vanuit de plek waar hij leeft en zich beweegt. Met een beperkte RTH-ondersteuning en ontsluiting van de reguliere ondersteuningsmogelijkheden binnen zijn eigen buurt willen we ervoor zorgen dat hij zo zelfstandig mogelijk kan (blijven) leven. We gaan samen op zoek naar zijn krachten en proberen deze te verbinden met de aanwezige krachten in de buurt. We geloven dat een actieve inclusieve buurt de persoon met een beperking kan versterken en laten groeien. Voor dit project werken we intensief samen met een hele reeks organisaties en diensten uit de buurt Deurne en Borsbeek. We organiseren ter plaatse ontmoetingsactiviteiten, spreekuren, of begeleiden samen cliënten met (een vermoeden van) een beperking.
Focus op ontmoeten en kennismaken
Onze Go-Buzzy-Go activiteitenbus organiseert laagdrempelige activiteiten (bv. het samen radio maken) in de buurt samen met onze buurtpartners. De eerste focus ligt op ‘ont-moeten’ en kennismaken, niet op hulpverlening. Vanuit deze ontmoeting bieden we op vraag ondersteuning aan op vragen die mensen hebben of bij zaken waar ze op vast lopen: de begeleiders gaan hiervoor aan huis, de activiteitenbus wordt gespreksruimte of brengt de persoon met (een vermoeden van) een beperking naar een plek in de buurt waar het rustig praten is. Zowel de persoon met een beperking als zijn omgeving (gezin, organisatie of dienst) kunnen bij ons terecht.
Vormingsaanbod voor buurtorganisaties
Voor de buurtorganisaties en -diensten organiseren we minstens 2x per jaar een vormingsaanbod over het omgaan met personen met een beperking en bieden we de mogelijkheid van een ‘beperking proof scan’ met ondersteuning bij het implementeren van aanpassingen zodat de persoon met (een vermoeden van) een beperking in zijn buurt zo veel mogelijk ondersteuning vindt.
Leeftijdsgroep
Jongvolwassenen en meerderjarige personen met een (vermoeden van) handicap.
Buurtorganisaties regio Deurne en Borsbeek.
Contactinfo
Neem een kijkje op www.devijvervzw.be(opent nieuw venster)
Mail naar welkom@devijvervzw.be met vermelding RTH-pilootproject Bus.
MPI Oosterlo wil in samenwerking met buitenschoolse kinderopvanginitiatieven* de opvanginitiatieven toegankelijker maken voor kinderen met een beperking. Door deze samenwerking maken we de buitenschoolse kinderopvanginitiatieven inclusief en voorkomen we dat kinderen met een beperking in de gespecialiseerde hulpverlening terechtkomen. We spelen in op actuele vragen van lokale diensten en trachten gezinnen met specifieke noden verder te helpen.
*Antwerpen gemeenten Herselt, Hulshout en Westerlo en Huis van het Kind Herselt - Hulshout - Westerlo.
Vorming en verbinding met ouders en school
- We maken de opvang inclusiever. We versterken medewerkers in de omgang met kinderen met extra zorgnoden door hun handicap specifieke kennis binnen te brengen.
- We zetten in op thema's die de draagkracht van ouders versterken en dit op verschillende levensdomeinen. We zijn een brugfiguur tussen ouders, opvang en school.
- We leren medewerkers omgaan met kinderen met een beperking en maken opvanglocaties inclusiever. We focussen op lokale initiatieven met vakantiewerking en leiden onze kinderen daar naartoe. We versterken animatoren.
Eigen aangepaste dagopvang indien nodig
We stellen ons ook bereikbaar op tijdens drukke momenten voor de buitenschoolse kinderopvang. Wanneer alle reguliere mogelijkheden uitgeput zijn voor de opvang van een kind met een beperking, voorzien we binnen ons multifunctioneel centrum een aangepaste dagopvang.
Leeftijdsgroep
Minderjarige personen met een (vermoeden van) handicap.
Feniks is een project van Begeleidingscentrum voor personen met autisme (BCPA). Feniks zet zich in voor volwassenen met (een vermoeden van) autisme die psychiatrische problemen ervaren. De combinatie van meerdere problematieken kan soms leiden tot complexe hulpvragen die invloed hebben op meerdere levensdomeinen zoals zelfredzaamheid, sociale interacties, vrije tijd en werken. Wij gaan aan de slag met welke invloed autisme heeft op psychische moeilijkheden en hoe dit de hulpverlening kan beïnvloeden.
Inzicht en geloof in eigen capaciteit
In het aanbod ligt de focus op het ondersteunen van personen met (een vermoeden van) autisme die moeilijkheden ervaren rond psychische gezondheid, begrip, hun capaciteiten en succesverhalen om van daaruit kracht te putten. Waarbij we aandacht hebben voor de (kleine) successen, zorg en acceptatie, ondersteuning en zelfstandigheid, voor rust en aanbod. Doordat we werken op maat van elke cliënt en inzicht in eigen functioneren, stimuleren we het welbevinden. We willen hen ondersteunen in het geloven in eigen capaciteiten en bouwen aan het zelfbeeld. Hiervoor werken we samen met onder andere de PAAZ afdeling van AZ Sint-Maarten in Mechelen. Bij deze samenwerking bundelen we onze krachten en helpen cliënten met (een vermoeden van) autisme zowel preventief als tijdens de opname (in contact met de buitenwereld) en na de opname, om terug het leven op te nemen. We geven mensen perspectief en ondersteuning.
Nazorg bij terugval
De cliënt heeft na het traject een paspoort met tools in handen om aan zijn of haar toekomst te werken. Er is een eindevaluatie waar de cliënt kiest wat en wie daarbij betrokken wordt, en er is nazorg bij een terugval (consultatie of terug een traject).
Leeftijdsgroep
Volwassenen met (een vermoeden van) autisme die psychiatrische problemen ervaren.
De begeleidingen vinden plaats in Mechelen en omgeving op ongeveer 15 kilometer rond Mechelen.
We brengen samen met ouders en begeleiders de emotionele ontwikkeling van de persoon in beeld. Hiervoor gaan we aan de slag met de SEOR²-lijst*, in combinatie met het kleurenprofiel of filmopnamen. Op die manier staan ouders en begeleiders zelf stil bij hun eigen handelen en de noden voor de persoon met de beperking. Samen de opname met ouders doorlopen kan ook helpen bij het verwerken en aanvaarden van de beperking van hun kind. Na de inschaling wordt een beeldvorming gemaakt. Hieraan gekoppeld worden er concrete adviezen gegeven om in de thuissituatie toe te passen. Er is ook de mogelijkheid om adviezen door te trekken naar andere begeleidingscontexten. Deze beeldvorming en adviezen worden teruggekoppeld in een adviesgesprek en eventueel nog een opvolggesprek na enkele maanden.
* Voor ieder domein zijn er kleurkaarten waarop de ‘kern’ of de ‘ontwikkeling’ is afgedrukt. Met de betrokkenen rondom een cliënt worden de kaarten uitgekozen die kenmerkend zijn voor die persoon. Zo ontstaat er een kleurenprofiel waarbij in 1 oogopslag duidelijk wordt welke kleuren (ontwikkelingsfasen) overheersen, en welke domeinen afwijken qua kleur en dus een risico op onder- of overvraging met zich meebrengen. De werkvorm leent zich er voor om ook met grotere groepen mensen een inschatting te maken van het emotioneel functioneren.
Leeftijdsgroep en andere regio’s
Kinderen vanaf 5 jaar, jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking en dubbeldiagnose.
Ook werkzaam in Brussel en Vlaams-Brabant (Resonans) en West-Vlaanderen (vzw Start).
We introduceren handicapspecifieke kennis en praktijk bij de eerstelijn. Dit met het oog op snelle interventies om escalatie van problemen en nood aan meer en intensievere ondersteuning bij mensen met een beperking te voorkomen. Zo willen we het optimaal en breed benutten van maatschappelijke ondersteuningsvormen faciliteren en bevorderen.
Handicapspecifieke kennis in de CAW huizen
De CAW huizen zijn de fysieke toegangspoorten van CAW Antwerpen voor iedereen die ondersteuning nodig heeft bij een welzijnsvraag op eender welk levensdomein. Ervaren medewerkers vanuit handicapspecifieke organisaties worden deeltijds (25% tot 50 %) afgevaardigd naar het multidisciplinaire team van het CAW huis. Zij zijn beschikbaar in alle aspecten van het aanbod van het CAW huis: onthaal, consult, outreach en (co-)begeleidingstrajecten en staan altijd in verbinding met de collega’s van het CAW.
Snelle hulpverlening
Zo willen we alle mensen met een beperking die, op welke manier dan ook, in de CAW huizen terecht komen met een vraag, snel de nodige ondersteuning bieden.
Leren van elkaar
We introduceren deze werkwijze in de 4 eerstelijnszones (ELZ) van Antwerpen. De 4 betrokken VAPH-partners engageren zich om dit op dezelfde wijze en met blijvende onderlinge afstemming te realiseren.
Leeftijdsgroep
Alle mensen met een beperking en de eerstelijnsorganisaties.
Mensen met een beperking kunnen bij ons terecht voor begeleid werk in een ambachtelijke bakkerij. We bieden dagondersteuning waarbij we inzetten op de beleving 'ik werk bij de bakker.' Kunnen werken is één van de belangrijkste manieren om erbij te horen in onze maatschappij. We dragen bij tot de inclusie van mensen met een beperking door middel van werk.
Uit de sfeer van bezigheid en liefdadigheid
Hartenbakker is een nieuwe en autonome vzw en maakt geen deel uit van een voorziening. We trekken een publiek aan voor wie betaald werk (nog) niet haalbaar is, maar die zich 'te goed' voelen voor bezigheid in een dagcentrum. Het is belangrijk voor ons om ons werk helemaal uit de sfeer van bezigheid en liefdadigheid te halen. We bakken biologisch en ambachtelijk desembrood zoals je dat in de regio Turnhout bijna niet kan vinden. Klanten komen niet naar ons uit sympathie of om door een schattig smoeltje geholpen te worden. Wel omdat we een hoogwaardig en bijzonder product aanbieden.
Contactinfo
Bram Goetschalckx
hartenbakker@gmail.com
0484 15 69 09
Luisteren naar vragen van mensen met (een vermoeden van) een beperking als mens die de vrije keuze heeft rond wat, waarmee en met wie hij of zij op weg gaat.
Op maat van de organisatie en de mens:
- unieke vragen als uitgangspunt,
- toegankelijk en laagdrempelig,
- regionaal-lokaal-minstens provinciaal,
- expertise als meerwaarde,
- afgestemd met vele partners,
- creatief en wendbaar,
- (H)echt erbij en samen.
Leeftijdsgroep
Geen specifieke leeftijdsaanduiding.
Een hotspot is letterlijk een plaats waar verbinding tot stand komt. Mensen met een (vermoeden van) handicap en een ondersteuningsbehoefte vinden niet altijd vlot de weg naar de meest geschikte hulp. Daarom slaan we de handen in elkaar om met welzijnsactoren uit andere sectoren een integraal, gedifferentieerd en lokaal verankerd antwoord te bieden op hun ondersteuningsvragen. De initiatiefnemers OLO-Rotonde, Kadodder, KOCA en Het Raster bundelen de krachten om Hotspot ondersteuning handicap te realiseren voor de provincie Antwerpen.
Fysiek aanspreekpunt
Samen met lokale welzijnspartners willen we een laagdrempelig aanbod voor alle personen, groot en klein, met een (vermoeden van) handicap realiseren. Dit doen we door regionaal een fysiek aanspreekpunt te openen: 1G1P (één Gezin één Plan). Door een stevige samenwerking kunnen we elkaars werking versterken wat de dienstverlening aan personen met een handicap ten goede komt.
Op plaatsen waar al diensten uit andere sectoren aanwezig zijn
Stap voor stap zullen we in Antwerpen (Luchtbal), Mechelen, Turnhout en Brasschaat, lokale activiteiten in 2023 uitrollen. Onze Hotspots ondersteuning handicap komt op plaatsen waar al diensten uit andere sectoren aanwezig zijn, zoals bijvoorbeeld op een welzijnscampus. Daar kunnen mensen op bepaalde momenten van de week met al hun vragen over handicap binnenlopen. Maar dit kan ook op afspraak. We kijken dan hoe we hen best kunnen helpen, wie dat best doet ook, met een eenmalig adviesgesprek, met een kortdurende begeleiding of met een intensiever individueel traject. De nabijheid van andere welzijnsactoren zorgt ervoor dat we de ondersteuning goed kunnen afstemmen.
Leeftijdsgroep en andere regio’s
Geen specifieke leeftijdsaanduiding.
Ook werkzaam in Vlaams-Brabant en Brussel.
Jump is een inloophuis voor Antwerpse jongeren die het risico lopen dak- of thuisloos te worden. Ze kunnen er binnenlopen voor een babbel met andere jongeren, voor groepsactiviteiten, om iets te eten, te douchen, kleren te wassen, een woonst te zoeken of om een hulpvraag te stellen. In Jump staan ‘ont-moeten’ en het creëren van succeservaringen centraal. Jump is een veilige thuishaven voor jongeren wiens (mentaal) welzijn en woonsituatie sterk onder druk staan door spanningen thuis, op school... Jump is er voor iedereen tussen 17 en 25 jaar, maar focust vooral op jongeren die in armoede leven, eenzaam zijn, nieuw zijn in België, zorg mijden of moeilijk aanhaken bij reguliere hulpverlening. Jump biedt laagdrempelige ontmoetings- en groepsactiviteiten aan. Daarnaast kan er vanuit de veilig en laagdrempelige aanpak opnieuw op maat en tempo van de jongvolwassenen een aanklampend individueel traject opgestart worden. In JUMP werken begeleiders vanuit verschillende disciplines (GGZ, welzijn, jeugdzorg, vrije tijd,…). Wij zetten onze handicap specifieke kennis in als een van de mogelijkheden om jongvolwassenen te benaderen. Vanuit het inloophuis starten we aanklampende trajecten op om jongeren en hun context te ondersteunen.
Leeftijdsgroep en andere regio’s
Meerderjarige personen met een (vermoeden van) handicap (+ 18 jaar), jongvolwassenen met een (vermoeden van) handicap (17 - 25 jaar).
Contactinfo
Begeleidingscentrum Dennenhof vzw:
ewout.vanhove@dennenhof.org
elke.joostens@dennenho.org
KOCANDA Jobcoaching begeleidt jongvolwassenen met ASS (autismespectrumstoornis) bij hun zoektocht naar werk, in de brede betekenis van het woord. Daarbij werken we steeds op maat en vertrekken we vanuit de vraag van de cliënt. Deze vragen kunnen heel uiteenlopend zijn, of het nu gaat over begeleid werk, betaald werk, en over werk in eender welke sector. Daarnaast verruimen we als team voortdurend onze contacten in het veld van werkgevers en (partner-)organisaties, zodat we toegang hebben tot een breed netwerk aan passende opportuniteiten voor onze cliënten. Ook in meer duurzame samenwerkingen met partners zijn we steeds geïnteresseerd.
Sensibiliseren en delen van expertise
In het kader van het RTH-pilootproject werken we een aanbod aan workshops op maat uit, waarbij we cliënten opleiden tot ervaringsdeskundigen, om samen met ons team van jobcoaches onze kennis en expertise te delen bij werkgevers en andere organisaties omtrent 'Werken met ASS'. In dit project (onder 'outreach met open functie') combineren we de versterkende ervaring voor onze cliënten met de sensibilisering voor onze doelgroep bij externen.
Uitbouw website
We zijn in volle opstartfase en werken aan een volledigere website waarop ons aanbod te vinden zal zijn. Zo willen we onze zichtbaarheid en toegankelijkheid vergroten zodat iedereen die zoekt naar werk of naar begeleiding bij werken, beroep kan doen op ondersteuning. Bedrijven en organisaties kunnen beroep doen op onze expertise wanneer zij hun werkvloer op een inclusieve manier willen vormgeven.
Jobcoach en begeleiding
Jobcoaching en begeleiding zijn uiteraard mogelijk. Wij zijn steeds bereikbaar voor vragen of meer info over onze werking en ons aanbod.
Leeftijdsgroep
(Jong)volwassenen (17 - 25 jaar) met een (vermoeden van) handicap.
Werkgevers en andere organisaties.
Contactinfo
https://www.koca.be/aanbod/werken/(opent nieuw venster)
Amelien Van de Pol - 0496 27 49 22
Het project Kraakstand is een initiatief van BCPA (Begeleidingscentrum voor personen met autisme). Kraakstand wil zich inzetten voor volwassenen met (een vermoeden van) autisme. Het project richt zich tot mensen die een woonvraag hebben, nu of in de toekomst.
De cliënt heeft na een traject een antwoord op zijn of haar vraag. mogelijkheden zijn een woonpaspoort opmaken, ondersteuning bieden in de huidige wooncontext, mee zoeken naar een geschikte woonst, mee zoeken naar een geschikte woonvorm, vaardigheden aanleren die nodig zijn om alleen te wonen, uitbouwen van het netwerk. We denken ruimer dan wonen in een voorziening, wonen op de reguliere markt. Mensen moeten zelf kunnen kiezen waar ze willen wonen en op welke manier.
Verhogen van de slaagkans
Tegelijkertijd werken we verder op de andere levensdomeinen die helpen om het wonen een grotere slaagkans te geven: uitbreiden van een netwerk, sociale vaardigheidstraining, zinvolle daginvulling en een leefbaar inkomen. We werken hierbij heel erg op maat. Elke cliënt krijgt een begeleider toegewezen en indien nodig zijn dat 2 begeleiders die het traject van de cliënt volgen. De individuele begeleider stelt een individueel woonpaspoort op. Dit zorgt ervoor dat ongeacht waar ze gaan wonen, door welke dienst ze begeleid worden ze dit paspoort kunnen meenemen en op hun initiatief kunnen delen met wie ze willen.
Nauwe band met begeleider(s)
We vinden het belangrijk dat er verbinding is tussen de cliënt en de begeleider. We nemen geen zaken uit handen, we leggen de nadruk op stimuleren, bruggen bouwen, samen dingen doen. De cliënt heeft zijn geplande gesprekken, daarbuiten is er oproepbare permanentie.
Leeftijdsgroep en andere regio’s
(Jong)volwassenen met een (vermoeden van) handicap vanaf 17 jaar.
Wij werken in de omgeving van Mechelen (15 kilometer rond Mechelen). Ambulante begeleidingen vinden plaats in het Hof Van Villers of in het hoofdgebouw van BCPA. Mobiele begeleiding vindt plaats bij de cliënt thuis of op een (door de cliënt) andere zelfgekozen plek.
Ook werkzaam in Vlaams-Brabant.
Muzass biedt een warme en creatieve omgeving waar mensen met en zonder beperking elkaar ontmoeten, uitdagen en ondersteunen. Met artistieke ateliers en sociaal-culturele projecten zetten we in op verschillende levensdomeinen zoals vrije tijd, werken en wonen. In de eerste plaats wordt muziek gebruikt als belangrijk bindmiddel.
Creatieve ontplooiing
Elkaar ontmoeten en uitdagen doen we bij Muzass tijdens onder andere de wekelijkse muziekateliers in Kontich, Schiplaken en Lint. Kinderen, jongeren en volwassenen met een handicap krijgen kansen om samen, op gelijke voet, met anderen vrije tijd te beleven. In het muzisch atelier werken daarnaast (jong)volwassenen met een beperking volgens hun eigen mogelijkheden mee als (co)(muziek)begeleider of in administratieve of logistieke taken. Ook vind je inclusieve vakantieweken, externe workshops, concerten of een familiefestival Muzass Knalt in ons aanbod. Jezelf op je eigen tempo en zonder prestatiedruk creatief kunnen ontplooien en duurzame verbondenheid creëren tussen de verschillende deelnemers zijn onze belangrijkste doelen tijdens deze activiteiten.
Inclusie en kennisoverdracht
Daarnaast wil Muzass sterk inzetten op ondersteuning en kennisoverdracht. Tijdens vormingen delen we onze expertise met andere organisaties of lesgevers en bouwen op die manier aan een sterkere inclusieve samenleving. Ook intern is opleiding en juiste ondersteuning geven aan onze vrijwilligers, bestuursleden, lesgevers en medewerkers met een beperking, een belangrijk onderdeel van onze werking. Medewerkers met een beperking nemen daardoor zelf de regie over het project in handen. Zij sensibiliseren, werken aan een positieve beeldvorming en kunnen een voorbeeld zijn voor kwetsbare jongeren, op zoek naar zichzelf. Net door die focus is het mogelijk om inclusie op alle niveaus van de organisatie in te zetten.
Leeftijdsgroep en andere regio’s
Geen specifieke leeftijdsaanduiding.
Ook werkzaam in Vlaams-Brabant.
Contactinfo
Bezoek www.muzass.be(opent nieuw venster) of mail naar info@muzass.be
Wij willen ondersteuning bieden via ambulante en mobiele begeleiding en outreach aan normaal begaafde jongeren en jongvolwassenen (12-30 jaar), met een vermoeden van een ontwikkelingsstoornis zoals autisme of ADHD en/of andere gedrags- en emotionele stoornissen.
Gerichte samenwerking met eerstelijn
We doen dit door ons netwerk aan signaalgevers uit verschillende sectoren verder uit te bouwen om bij te schakelen in hulpverleningsdossiers. We engageren ons verder in bestaande netwerken en zetten gerichte samenwerkingen op met relevante actoren in de eerstelijnszone. Onze hulpverlening beweegt zich naar de jongeren en hun context. Wanneer we een signaal krijgen, bekijkt de RTH medewerker in samenspraak met de lokale actor - de jongere - de context, welke aanpak het beste aansluit bij de hulpvraag.
De RTH medewerker:
- start een begeleiding op met de jongere die vraaggericht is,
- ondersteunt via open outreach de lokale actor(en) en versterkt hen om zelf met de jongere aan de slag te gaan in hun generalistisch werken,
- ondersteunt ouders in de uitdagingen die ze ervaren in de opvoeding van hun kind met deze specifieke problematiek.
Leeftijdsgroep
Minderjarige personen met een (vermoeden van) handicap (0 - 18 jaar) en jongvolwassenen (tot 25 jaar) met (vermoeden van) handicap.
Communicatie (opnieuw) mogelijk maken
We richten ons op zowel kinderen als volwassenen met (ernstige) communicatieproblemen als gevolg van een stoornis, handicap, ziekte, ongeval of operatie. Doel is communicatie (opnieuw) mogelijk te maken, te stimuleren of te verbeteren. We bieden flexibele trajecten aan cliënten én hun context (ouders, begeleiders, logopedisten).
Deze trajecten zijn gericht op:
- analyse van de problematiek,
- adviesverlening over de inzet van het Orthopedagogisch Centrum en (OC) hulpmiddelen,
- begeleiding bij de implementatie.
Zo kan er resultaatgericht gewerkt worden. Het eindresultaat is optimale communicatie tussen de cliënt en zijn of haar omgeving.
Met de cliënt en zijn omgeving
Het vernieuwende is dat we dit doen vanuit een coöperatieve, participerende houding door zoveel mogelijk actoren rond de cliënt te betrekken in het hele proces. Hierdoor wordt niet enkel de cliënt geholpen, maar wordt ook de expertise van zijn omgeving verhoogd om met OC aan de slag te gaan. 'Individuele begeleiding' en 'open outreach' vallen zo naadloos samen in de individuele trajecten.
Einddoel: autonoom verder kunnen
Doel is dat de cliënt met zijn context finaal zelfstandig verder aan de slag kan met OC, zonder onze ondersteuning. Door te participeren aan het individueel traject, inclusief kennisdeling, en bijkomend deel te nemen aan het open vormingsaanbod, wordt ook de communicatieve omgeving getraind om het OC-proces mee op te nemen (train-the-trainer). Al deze vormen van begeleiding en open outreach kunnen als RTH-prestaties geregistreerd worden, gekoppeld aan een individueel traject.
Leeftijdsgroep
Geen specifieke leeftijdsaanduiding.
Handicapspecifiek onthaal met intersectorale linken
Vaste momenten waarop ervaren handicapspecifieke medewerkers beschikbaar zijn. Men kan zonder afspraak op het onthaal binnen komen. Mensen worden verder geholpen in volgorde van binnenkomst. Iedereen die voor sluitingstijd binnenkomt wordt minimaal verder geholpen, desnoods met een vervolgafspraak. Waar mogelijk worden intersectorale linken gelegd. Het handicapspecifiek onthaal is complementair met de andere lopende en geplande projecten waarin Ondo betrokken is.
Korte handicapspecifieke trajecten
Handicapspecifieke ondersteuningstrajecten die bestaan uit maximaal 5 mobiele contacten en indien nodig, kunnen worden verlengd tot maximaal 10 mobiele contacten. Met deze korte trajecten proberen we een antwoord te geven op 1 ondersteuningsvraag waarin handicapspecifeke expertise noodzakelijk is.
Met directe ingang
Iedereen die zich aanmeldt voor RTH ondersteuning bij onze dienst kan met onmiddellijke ingang gebruik maken van deze ondersteuning.
Leeftijdsgroep
Meerderjarige personen met een (vermoeden van) handicap (+ 18 jaar).
Contactinfo
0498 87 96 84
We ontmoeten in onze huidige werking heel wat volwassenen met een verstandelijke beperking die kinderen hebben. En soms loopt dit niet van een leien dakje. We merken dat de ondersteuning die regulier beschikbaar is per definitie tijdelijk is, beperkt in tijd en met focus op jonge kinderen (opvoedingsondersteuning). Niet zelden komt het uiteindelijk toch tot uit huis plaatsing of flankering door een pleeggezin. Ouders met een verstandelijke beperking voelen zich gefaald in hun ouderrol en soms zetten ze dit verlies om in een nieuwe zwangerschap met hetzelfde hulpverleningsverhaal als gevolg.
Focus op de wens om ouder te zijn
We zetten een ondersteuningstraject op voor huidige en toekomstige ouders met een verstandelijke beperking waarbij we focussen op hun ouderrol en hun wens om ouder te zijn. We willen faalervaringen ombuigen naar leerervaringen door samen uit te zoeken op welke specifieke wijze ze hun ouderrol kunnen (blijven) vervullen. Een sterke relatie-opbouw tussen cliënt en ondersteuner is hier essentieel gezien de intimiteit van deze materie. De ondersteuning zal qua frequentie sterk fluctueren in de tijd en aard omdat we complementair werken aan de reguliere opvoedingsondersteunende initiatieven waar de ouders mee te maken krijgen en in samenspraak met deze actoren de ondersteuning afstemmen. Anderzijds zal de fluctuatie ook bepaald worden door de levensfase waarin het kind en de ouders zich bevinden en het al dan niet beschikbaar zijn van reguliere diensten.
Levenslange evoluerende ondersteuning
We zijn ervan overtuigd dat volwassenen met een beperking ook goede ouders kunnen zijn, mits een specifieke ondersteuning waar ze levenslang op kunnen terugvallen en waarbij we steeds een vinger aan de pols houden door regelmatige korte ‘ça va?’-calls. Een langdurige maar laag intensieve en sterk mee evoluerende ondersteuning waarvoor het RTH-instrumentarium ideaal geschikt is.
Leeftijdsgroep
(Jong)volwassenen met een (vermoeden van) handicap vanaf 17 jaar.
Contactinfo
Mail naar welkom@devijvervzw.be met vermelding ‘RTH-pilootproject Ouderschap’.
Neem een kijkje op www.devijvervzw.be(opent nieuw venster)
Met dit project richten we ons op jongeren van 18 tot 25 jaar met autisme. We willen deze jongeren coachen bij de cruciale stappen die zij in het leven zetten in de overgang naar volwassenheid: een opleiding volgen, gaan werken en zelfstandig(er) gaan wonen. De ontwikkeling in deze levensfase gaat snel en vraagt veel van het aanpassingsvermogen en de veerkracht van jonge mensen met autisme. Uit ervaring weten we dat velen van hen zonder de gepaste ondersteuning op dat moment volledig vastlopen. Na hun secundaire studies gaan ze niet verder studeren, ze zoeken geen werk, ze blijven zonder echte perspectieven en bij gebrek aan alternatieven bij hun ouders wonen. De psychosociale en economische impact is bijzonder groot.
Individuele praktische en organisatorische begeleiding
We zetten preventief in op welbevinden en maatschappelijke participatie door een gemengd aanbod van groepsbijeenkomsten, individuele begeleiding aan huis en bijeenkomsten met een kleine steungroep van belangrijke personen uit het netwerk van de jongvolwassene. In dit project zullen naast de gekende functies zoals individuele psychosociale begeleiding en groepsbegeleiding in dialoog met de cliënt ook andere vraaggestuurde vormen van ondersteuning worden ontwikkeld zoals individuele praktische en organisatorische begeleiding, ‘hands-on’ aanleren van sociale vaardigheden, blended en online beschikbaarheid tijdens crisisperiodes of krachtversterkende netwerkontwikkeling.
Continuïteit en nazorg
Verder zullen we continuïteit en nazorg verzekeren voor alle deelnemers. Tijdens het traject dat we met deze jongvolwassenen gaan, is er expliciet aandacht voor de toegankelijkheid en autismevriendelijkheid bij organisaties waarmee we samenwerken.
Leeftijdsgroep en andere regio’s
Jongvolwassenen vanaf 17 jaar met een (vermoeden van) handicap.
Ook werkzaam in Brussel en Vlaams-Brabant.
De stap om terug te gaan werken na lange tijd thuis geweest te zijn omwille van ziekte, is vaak erg groot. Met dit project willen we een voorfase creëren waarbij er al gewerkt kan worden aan de basis-arbeidsvaardigheden van langdurig zieke personen met (een vermoeden van) beperking mogelijks ten gevolge van ziekte of een ongeval. Zo kunnen patiënten hun vertrouwen in zichzelf herstellen in een individueel aangepast traject als fase tussen revalidatie en de activering naar betaalde arbeid. De patiënt verandert doorheen dit proces naar cliënt.
Van sociaal isolement naar socialisering door het werk
Door de reactivering vast te nemen en mee aan te geven welke doelen er zijn, komt er naast revalideren en ziek zijn ook perspectief naar wat erna allemaal nog mogelijk is. Er wordt gefocust op wat wél allemaal kan, wat een essentieel onderdeel is van revalideren. Waar een langdurige ziekteperiode vaak zorgt voor een sociaal isolement, worden mensen weer gesocialiseerd door het werk.
Vanuit de interesses van de cliënt
Er wordt gewerkt in 5 fasen: Intake, assessment, jobfinding, ondersteuning op de werkvloer en blijvende ondersteuning. De jobcoach gaat tijdens het assessment op zoek naar de interesses, de mogelijkheden, de talenten van de patiënt en op basis daarvan wordt er gezocht naar een werkplek om aan de slag te gaan. Omdat het gaat om onbezoldigde activering, kan, mits goedkeuring van de adviserend geneesheer, een laagdrempelig traject opgestart worden. Er wordt gewerkt aan ritme krijgen in de week, taakspanning en aangepaste taken. We gaan niet uit van bestaande jobinvullingen maar kunnen kijken naar haalbare deeltaken om het traject te organiseren. Indien het in het traject van de cliënt past, worden de stappen naar betaald werk mee ondersteund.
Sensibilisering bij werkgevers
Tegelijkertijd werken we ook sensibiliserend bij de werkgevers waar we iemand op de werkvloer ondersteunen.
Leeftijdsgroep
Meerderjarige personen met een (vermoeden van) handicap.
Contactinfo
Jelisa Elen: jelisa.Elen@pegode.be
Gedeelde regie projecten zijn projecten zoals wonen, dagbesteding en vrije tijd, waar de regie maximaal bij de gebruikers en/of zijn netwerk wordt gelegd en dit binnen hun wensen en mogelijkheden. Professionele en reguliere partners vullen elkaar aan en ondersteunen elkaar.
Dankzij hun focus op solidariteit, zijn deze projecten gericht op:
- meer doen met de beschikbare middelen,
- maximaal activeren van het sociaal kapitaal van de gebruiker(s) en zijn netwerk,
- vraaggestuurd werken.
Extra financiële steun voor opstart
Dit initiatief van Pegode vzw legt de focus op het als vergunde zorgaanbieder (VZA) kunnen beheren van een 'rollend fonds’ van RTH punten:
- Gedeelde regie-projecten die daadwerkelijk opstarten, kunnen via Pegode tijdelijk RTH ondersteuning krijgen voor verblijf, dagopvang, psychosociale ondersteuning of groepsbegeleiding.
- In afwachting van de toekenning van meer PVB-budgetten binnen de groep, kunnen RTH-gerechtigde personen alvast bijdragen aan de start van het gedeelde regie-project.
- Het bij de opstart tijdelijk ter beschikking stellen van RTH ondersteuningsfuncties boven op de beperkte zorgmiddelen, kan bijdragen tot een haalbaar startscenario.
- Naarmate het gedeelde regie-project geleidelijk aan opschuift van een start- naar een landingsscenario, zijn de RTH-punten niet langer essentieel voor de realisatie van het gedeeld regieproject.
Van project naar project
Pegode maakt van bij het begin duidelijke afspraken over het tijdelijk karakter van het ter beschikking stellen van de RTH-punten. Hierdoor komen regelmatig RTH punten uit het rollend fonds vrij, die als extra impuls voor het startscenario van een ander gedeelde regie-project gebruikt kunnen worden. Ook reeds opgestarte gedeelde regie-projecten, kunnen dankzij het rollend fonds, onderweg nog beroep doen op outreach.
Leeftijdsgroep
(Jong)volwassenen met een (vermoeden van) handicap (17 - 25 jaar).
Ontwikkelaars van gedeelde regie-projecten voor (jong)volwassenen met een (vermoeden van) handicap.
Voor kinderen vormt de school een belangrijke basis voor hun huidige en toekomstige participatie. Naast de voor de hand liggende cognitieve vaardigheden, leren kinderen samenwerken, een lange termijn doel bereiken en omgaan met allerhande grote en kleine uitdagingen.
Voor kinderen met autisme is deelnemen aan onderwijs echter allerminst vanzelfsprekend. Veel vaker dan andere leerlingen in de lagere school zijn ze langdurig afwezig. Ook al hebben deze hoge cijfers van uitval voor kinderen met autisme alles te maken met de aard van de beperking, toch betekent dit niet dat er niets aan te doen is.
Met het project ‘Switch ON’ biedt Het Raster een preventieve aanpak voor schoolgaande kinderen met autisme die een verhoogd risico lopen om uit te vallen. Lukt het een kind niet meer om onderwijs te volgen, dan biedt Het Raster vroegtijdige tussenkomst.
Leeftijdsgroep en andere regio’s
Minderjarige personen met een (vermoeden van) handicap (0 - 18 jaar).
Ook werkzaam in Brussel en Vlaams-Brabant.
In dit initiatief willen we een gedifferentieerd en aanklampend aanbod voorzien voor (rand)normaal begaafde jongeren met een autismestoornis in hun groei naar volwassenheid. We wensen ons dan ook specifiek te richten tot jongeren in hun puberteit en transitieleeftijd (12 - 25 jaar). Op het moment dat deze jongeren de puberteit bereiken, wensen we gericht voor hen klaar te staan.
Vertrekkende van de eigen noden
Met dit initiatief willen we een gedifferentieerd aanbod geven dat start met het gericht in kaart brengen van de noden van de jongere. Om dit te doen, betrekken we zoveel mogelijk instanties die mee zorg verlenen aan de jongere. Op basis van deze intake gaan we op zoek naar een passend aanbod voor de jongere. Hierbij denken we aan vrije tijd en psycho-educatie,… individueel en/of in groep begeleiding.
Via een ambulant/mobiele functie en outreach versterken we de jongere én het bestaand netwerk (ouders, vrijwilligers, school, hobby, …). We wensen met het initiatief aanklampend te zijn. De jongere wordt via een gericht traject ondersteund en begeleid. Hierbij laten we geen ruimte om ‘elkaar uit het oog te verliezen’. In de groei naar volwassenheid kan de jongere op ons steunen, zodat hij uit de typische negatieve spiraal kan blijven zodat er gericht kan worden gebouwd aan cruciale vaardigheden op deze leeftijd.
Samen het pad uittekenen
In dit project staat de jongere steeds centraal. Samen kijken we naar mogelijkheden, kansen en noden en zoeken we naar manieren om hier een antwoord op te vinden. Het is hierbij van groot belang dat de jongere zelf zijn pad mee uittekent en achter de gemaakte keuzes staat. Door de intensieve vorm van begeleiden denken we dit echter te kunnen realiseren, ook al zal dit voor sommigen een hele opgave zijn.
Naar een zinvolle invulling
Het ultieme doel is dat de jongere zijn leven zinvol kan invullen met het nodige aanbod, op maat variërend doorheen de puberteit en de transitieperiode naar volwassenheid.
Leeftijdsgroep
Minderjarige personen (0 - 18 jaar) en jongvolwassenen tot 25 jaar met een (vermoeden van) een handicap.
Contactinfo
Housing First Kempen (HK) richt zich tot de meest kwetsbare dak -en thuislozen van het arrondissement Turnhout.
Criteria voor woonbegeleiding zijn:
- de afgelopen drie jaar minstens één jaar dakloos zijn geweest,
- voldoen aan de criteria van sociale huur,
- instemmen met de opstart van de begeleiding,
- voldoende middelen hebben om de huur te betalen.
Wanneer reguliere systemen geen soelaas meer bieden
Het project ‘Ter Loke vindt Housing First Kempen’ wil een concrete oplossing bieden voor 14 dakloze personen die volledig ‘ontankerd’ zijn en waarbij de reguliere systemen geen soelaas (meer) bieden. 7 woonactoren uit het arrondissement Turnhout engageerden zich om minimaal één woning beschikbaar te stellen en naast deze woonactoren werden verschillende organisaties betrokken om een krachtig samenwerkingsverband te vormen. Het gaat om CAW De Kempen (met onder andere het MSOC-team), GGZ Kempen, de gezinshulp, de lokale besturen van het arrondissement Turnhout (27 steden/gemeenten en OCMW’s), Welzijnszorg Kempen en Ter Loke.
Handicap specifieke expertise
Kenmerkend en bijzonder aan dit initiatief is dat een diverse groep van welzijnsorganisaties de handen in elkaar slaan om deze kwetsbare groep op alle levensdomeinen te ondersteunen. Hierbij is het bijzonder dat Ter Loke met De Lommer handicapspecifieke expertise binnenbrengt in het dedicated team. Dit multidisciplinair team voor woonbegeleiding begeleidt de huurder bij alle aspecten van zijn leven.
Leeftijdsgroep
Meerderjarige personen met een (vermoeden van) handicap (+ 18 jaar).
HOT staat voor ‘Handicapspecifieke Ondersteuningsteam Trawant’. HOT zorgt ervoor dat multidisciplinaire samenwerking op casusniveau mogelijk is. Zo vergroten we handicapspecifieke kennis en zoeken we samen naar passende ondersteuningsvormen voor personen met (een vermoeden van) handicap, het gezin of het ondersteuningsteam.
Bouwstenen op maat inzetbaar
De concrete invulling van de ondersteuning vanuit het HOT zal altijd vorm krijgen in afstemming met de betrokken dienst en met geïnformeerde toestemming van het gezin. We vertrekken hierbij vanuit bouwstenen die op maat en flexibel samen ingezet kunnen worden:
- In tandem met partners om gezinnen tijdelijk samen te ondersteunen.
Samen met de betrokken partners en het gezin vormen we een multidisciplinair team waarbij wij ons focussen op de handicapspecifieke vragen van het gezin. Dit kan gaan over psycho-educatie over een beperking, toelichting rond ondersteuningsmogelijkheden vanuit VAPH, ondersteunen van communicatie of kadering tussen ‘kunnen’ en ‘aankunnen’. - Een stap verder dan het huidige outreach aanbod.
We willen actief nadenken met onze partners over concrete, actuele vragen binnen een specifiek gezin, dienst, klas- of leefgroep. Dit kan gaan over meedenken op een teamvergadering tot participerend observeren en coachen in een leefgroep.
Leeftijdsgroep
Multidisciplinaire partnerorganisaties.
Contactinfo
ELZ Pallieterland en Bonsato: 0492 97 78 55 (Ruben Clijsters)
ELZ Zora, Klein-brabant Vaartland, Mechelen-Katelijne en Rupelaar: 0497 05 57 89 (Anneleen Neyens)
hot@jeugdhulptrawant.be
Vakantie doet deugd, zorgt voor nieuwe en verrijkende ervaringen, doet grenzen verleggen en geeft kracht om in het gewone leven verder te gaan. Mantelzorgers die dagelijks zorg dragen voor een persoon met een beperking willen met een gerust hart op vakantie. Maar vakantie organiseren voor zoon, dochter, broer of zus, is vaak extra zorg. Er is nood aan een vakantie op maat zodat er volop genoten kan worden. Wie zorgt er mee dat ongebaande wegen begaanbaar worden?
Ondersteuning voor vakantieplekbieders
Er zijn vakantieplekbieders (air/B&B's, ho(s)tels, gastgezinnen) die hun infrastructuur ter beschikking willen stellen, maar niet de volle verantwoordelijkheid voor de persoon met (een vermoeden van) beperking kunnen of willen dragen. Een andere mogelijkheid zijn gastgezinnen. Pleegzorg Provincie Antwerpen (PPA) geeft echter aan dat er heel weinig kandidaat gastgezinnen zijn omdat deze formule weinig gekend is. Dit project wil voor meer vakantie zorgen door elkaar te versterken! Meer vakantie voor alle partijen.
Dit zijn de kansen:
- We vormen en ondersteunen vakantieplekbieders zodat de persoon met (een vermoeden van) een beperking bij hen terecht kan.
- We geven daadwerkelijk ondersteuning op maat van de persoon met een beperking én de vakantieplekbieder.
- We bundelen kennis en expertise van PPA op het gebied van werving en selectie mét het buurtnetwerk van De Vijver.
Drempelverlagend
De diensten van De Vijver zijn nabij. Tijdens de vakantie van de persoon met een beperking wordt het zo gedeelde zorg. Zo ligt de drempel voor vakantieplekbieders lager en zorgen we voor een meer diverse waaier aan vakanties.
Leeftijdsgroep en regio
(Jong)volwassenen met een (vermoeden van) handicap en vakantoeplekbieders.
Contactinfo
www.devijvervzw.be(opent nieuw venster)
Mail naar welkom@devijvervzw.be met de vermelding ‘RTH-pilootproject Vakantie’.
Vzw De Kompanie is opgestart als ouderproject en momenteel uitgegroeid tot een vergunde zorgaanbieder die zowel wonen als dagbesteding aanbiedt, en dit binnen een zeer warm en familiaal project.
Breed aanbod
We bieden snel en flexibel dagbesteding aan in de vorm van rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH) voor diegene die nog niet over een persoonsvolgend budget (PVB) of persoonlijke-assistentiebudget (PAB) beschikken. Zo zijn er tal van ateliers zoals kaarsen maken, houtbewerking, muziekgroep, dieren verzorgen, kookgroep, soeptoer en werken in het koffiehuisje. Iedereen mag elke dag zijn activiteit kiezen.
Opvang en vakantiewerking
Daarnaast bieden we inclusieve vakantiewerking en -opvang aan en zaterdagwerking -en opvang. Ook organiseren we elk jaar een kamp waar mensen via RTH aan kunnen deelnemen.
Vraaggestuurd en snelle opstart
We werken zeer vraaggestuurd en zo inclusief mogelijk en wensen nog inclusieve workshops op te starten. Kandidaten kunnen snel en flexibel opstarten.
Leeftijdsgroep
Dagbesteding in de vorm van RTH voor diegene die nog niet over een PVB of PAB beschikken.
Contactinfo
www.dekompanie.net(opent nieuw venster)
0475 85 85 35
03 34 3 40 00
We willen een antwoord op maat bieden op de wachtlijsten van OLO-Rotonde vzw. Want wie wacht er nu graag op hulp? En wat is er mooier dan samen met cliënten te zoeken naar een concreet perspectief? Daarom gaan we van onze wachtlijst een startlijst maken! We gaan cliënten vanaf het eerste contact activeren om met hun vragen aan de slag te gaan. Iedereen kan bij ons terecht, ongeacht de vraag of de aard of de ernst van de beperking.
Coachingstraject vanuit een geloof in krachten
Elke vraag wordt grondig verkend en we zetten een coachingstraject op: samen met de cliënt en het netwerk pakken we het probleem aan dat zich nu stelt en zetten we hen op weg. Van meet af aan stimuleren we de cliënt en het netwerk om zelf de regie van het proces in handen te nemen. We vertrekken steeds vanuit een geloof in krachten en kansen en werken op maat van de cliënt en zijn systeem. We gaan uit van de mogelijkheden zonder de beperkingen te negeren. Samen met de cliënt gaan we actief op zoek naar steunfiguren en betrekken meer dan voorheen, formele en informele netwerken. Ook zoeken we ondersteuningsbronnen bij alle bestaande eerstelijnsdiensten. Zo bouwen we samen aan een ‘dorp’ rond de hulpvraag en realiseren we geïntegreerde zorg.
Regionaal onthaalpunt
We gaan ook naar de mensen toe en organiseren daarnaast een laagdrempelig, regionaal onthaalpunt. Hiervoor werken we samen met partners uit verschillende sectoren. Want samen zijn we sterker en realiseren we effectieve overbruggingszorg als het definitieve antwoord nog niet beschikbaar is.
Leeftijdsgroep en regio
Geen specifieke leeftijdsaanduiding.
Contactinfo
- Kempen
OLO-Rotonde vzw - 03 633 98 99
onthaalteam@olo-rotonde.be
www.olo-rotonde.be(opent nieuw venster)
JOM-lijn: 014 14 04 49 - ma tussen 13 en 16 uur, di tussen 17 en 20 uur, wo, do en vrijdag tussen 9 en 12 uur). - Voor- en Noorderkempen
03 633 98 99 (iedere werkdag tussen 9 en 12.30 uur en tussen 13 en 16 uur).
onthaalteam@olo-rotonde.be
aanmeldingsformulier(opent nieuw venster)
MAB De Lommer ondersteunt cliënten bij de toeleiding naar het OCMW of andere reguliere diensten en biedt kortdurende handicapspecifieke ondersteuning. Twee medewerkers van MAB De Lommer vervoegen het fysiek Welzijnsonthaal van CAW De Kempen en OCMW Turnhout. Op cliëntniveau doen we samen met de maatschappelijk werker van het Welzijnsonthaal onthaalgesprekken. Dit pilootproject maakt actief deel uit van GBO Stadsregio Turnhout.
Via een breed welzijnsonthaal
- Op teamniveau brengen we handicapspecifieke kennis en vaardigheden binnen.
- Op organisatieniveau bevorderen we inclusie en de kijk op mensen met een beperking.
- Via het brede onthaal richten we ons tot alle mensen met een (vermoeden van) beperking die zich aanmelden bij het Welzijnsonthaal, de vier OCMW’s of het JAC.
- Ook wachtenden uit de eigen RTH-wachtlijst of de wachtlijst van het samenwerkingsverband ArTuSa kunnen met vragen verwezen worden.
Mensen die anders afhaken vanwege een te moeilijk regulier onthaal zullen hierdoor de gepaste weg naar reguliere of handicapspecifieke ondersteuning vinden. Dit initiatief gaat verder dan een formeel samenwerkingsverband.
Naar reguliere of handicapspecifieke hulpverlening
Van bij de eerste hulpvraag in het reguliere onthaal wordt de nood aan een handicapspecifieke benadering ingeschat en krijgen cliënten gepaste ondersteuning op maat. We zetten in op zo veel mogelijk reguliere hulpverlening, al dan niet in combinatie met handicapspecifieke ondersteuning. Enkel waar nodig wordt toegeleid naar gespecialiseerde diensten.
Leeftijdsgroep
Geen specifieke leeftijdsaanduiding.
Uit onze missie: ‘De activiteiten van onze cliënten worden met veel zorg uitgekozen en zijn zinvol en aangepast aan hun behoeftes. Het zijn bijzondere mensen die hun plekje verdienen in deze wereld.’
Wijzersterk vzw biedt zinvolle, inclusieve, aangepaste, kwaliteitsvolle en financieel haalbare dagbesteding voor personen met een beperking. Wijzersterk is een ouderproject waar professionele begeleiders instaan voor een gevarieerd en op inclusie XXL gericht programma. Meer dan in andere projecten zet Wijzersterk extra in op inclusie: insluiting in de samenleving en participatie gericht op gelijke mogelijkheden en kansen.
Samenwerking met diverse organisaties in de buurt
Daarom werken we vanuit onze thuisbasis KSK Wavria in Onze-Lieve-Vrouw-Waver op diverse enclaves in de buurt: bioboerderij, manège, zorgboerderij, woonzorgcentra, gemeenten, sociaal restaurant, KV Mechelen, Triple O, De Schijf. Muzikale en sportieve activiteiten, koken, uitstappen en ontspanning maken de weekplanning vol.
Leeftijdsgroep
(Jong)volwassenen en met een (vermoeden van) handicap vanaf 17 jaar.
Contactinfo
Vzw Wijzersterk
www.wijzersterk.be(opent nieuw venster)
https://www.facebook.com/vzwwijzersterk(opent nieuw venster)
0496 26 02 24