Een overeenkomst sluiten

Vóór de start van de ondersteuning moeten de gebruiker en de zorgaanbieder een schriftelijke overeenkomst sluiten. 

In die overeenkomst maken de gebruiker en de zorgaanbieder afspraken over de ondersteuning. Zo is vooraf duidelijk welke ondersteuning kan verwacht worden en hoeveel de ondersteuning kost. Goede en duidelijke afspraken bij de start van de ondersteuning zijn belangrijk om conflicten tijdens de ondersteuningsperiode te vermijden. 

Als iemand dringend nood heeft aan ondersteuning en die ondersteuning meteen opgestart wordt, moet de overeenkomst binnen de vijf dagen na de start van de ondersteuning gesloten worden.

Een overeenkomst tussen een zorgaanbieder en een gebruiker over ondersteuning is een individuele dienstverleningsovereenkomst, of kortweg IDO. In een multifunctioneel centrum wordt die ook wel de begeleidingsovereenkomst genoemd. 

De overeenkomst bestaat uit de IDO zelf en het handelingsplan.

Wie ondertekent de IDO?

De IDO wordt ondertekend door de gebruiker of zijn vertegenwoordiger en een vertegenwoordiger van de zorgaanbieder.

Is de gebruiker minderjarig? 

  • De IDO wordt ondertekend door de wettelijk vertegenwoordiger(s). Dat zijn meestal de ouders, tenzij er een voogd wordt toegewezen. 
    Er wordt uitgegaan van het principe dat de ene ouder ondertekent met akkoord van de andere ouder. Is er een conflict tussen de ouders, dan moeten ze beiden de IDO ondertekenen. Als ze niet allebei de IDO willen ondertekenen, dan is er een doorverwijzing naar de familierechtbank.
  • Een gebruiker van 12 jaar of ouder moet betrokken worden bij en akkoord zijn met hoe zijn ondersteuning georganiseerd wordt, tenzij objectief duidelijk is dat hij niet tot een redelijke beoordeling van zijn belangen in staat is.

Is de gebruiker meerderjarig?

De gebruiker tekent de IDO, tenzij in de volgende situaties:

  • Is er een bewindvoerder? 
    • Bewindvoering over persoon en over goederen: De bewindvoerder tekent de IDO. Bij meerdere bewindvoerders is het voldoende dat een van hen tekent. Is er een professionele bewindvoerder, dan moet minstens die professionele bewindvoerder tekenen. 
      Bij meerdere bewindvoerders geldt het principe dat er getekend wordt met akkoord van de andere(n). Is er een conflict tussen de bewindvoerders, dan tekenen ze allen de IDO. 
    • Enkel bewindvoering over persoon of over goederen: de persoon met een handicap en bewindvoerder tekenen samen de IDO. 
  • Is er een lastgeving of zorgvolmacht in werking?
    • De persoon met een handicap is wilsbekwaam: zowel de persoon met een handicap als de lasthebber of zorgvolmachthouder kan apart de IDO tekenen.
    • De persoon met een handicap is wilsonbekwaam: de zorgvolmachthouder tekent de IDO. 

Wordt een minderjarige gebruiker 18 jaar?

  • Het principe van zelfregie staat centraal.

    Het VAPH verwacht een proactieve houding van de zorgaanbieder als een gebruiker meerderjarig wordt. Dat betekent dat de zorgaanbieder in dialoog gaat met die gebruiker - als hij handelingsbekwaam is - over de IDO. Komen de bestaande afspraken overeen met de vraag van de gebruiker, dan tekent de gebruiker de bestaande IDO mee. Dat kan via een addendum. Wil de gebruiker andere ondersteuning, dan wordt een nieuwe IDO opgemaakt tussen de zorgaanbieder en de gebruiker. Wil de gebruiker geen ondersteuning, dan zet hij de bestaande IDO stop.

    Is de meerderjarige gebruiker niet handelingsbekwaam, dan worden tijdig stappen ondernomen om een beschermingsstatuut aan te vragen. 

Een stroomdiagram dat verduidelijkt wie de IDO moet ondertekenen, kunt u hier vinden.

Als u dat wilt, kunt u een persoon kiezen die u bijstaat bij de bespreking en het opmaken van de individuele dienstverleningsovereenkomst en het handelingsplan. Dat mag iemand uit uw omgeving zijn, of bijvoorbeeld iemand van een bijstandsorganisatie of van een gebruikersorganisatie. Die persoon mag geen personeelslid van de zorgaanbieder zijn.

Model individuele dienstverleningsovereenkomst 

Het VAPH stelt een model van een individuele dienstverleningsovereenkomst (IDO) ter beschikking, samen met een bundel extra informatie waar u meer uitleg en begrippen terugvindt. 

Meer informatie over de model-IDO kunt u hier terugvinden.

Documenten