Het VAPH stimuleert sociaal ondernemerschap in al zijn verscheidenheid. Ook kleinschalige initiatieven vormen een meerwaarde in het aanbod voor mensen met een handicap. Ze bieden vaak warme, persoonlijke zorg en ondersteuning op maat.
Het VAPH steunt kleinschalige initiatieven met een soepele regelgeving. Het subsidieert ook GIPSo, voluit: Gids voor Inclusieve Projecten en Sociaal ondernemen. Die organisatie helpt startende initiatieven op weg met raad en daad. Ondertussen telt Vlaanderen zo’n honderd groenezorginitiatieven en dertig ouderinitiatieven.
Hoe gaat het er concreet aan toe bij zulke kleinschalige initiatieven? Initiatiefnemers en gebruikers van drie initiatieven bieden ons een inkijk in wat het betekent om zorg en ondersteuning te bieden of te krijgen in zo’n project.
Het Vriendenhuis in Schilde
Een van de initiatieven is Het Vriendenhuis in Schilde. Daar wonen twaalf jonge dertigers samen. Een van hen is Hans Hendrikx (32). In het weekend verblijft Hans bij zijn ouders, maar in de week woont hij in Het Vriendenhuis. De bewoners leerden elkaar jaren geleden kennen via school en de jeugdbeweging. Hun ouders namen het initiatief voor Het Vriendenhuis.
“De meerwaarde van een ouderinitiatief is dat we samen zorgen voor meer kwaliteit van leven voor onze kinderen”, vertelt Bob Hendrikx, vader van Hans. “Er is veel participatie en betrokkenheid. Beslissingen nemen we samen. Er is een korte lijn tussen de ouders en het personeel.”
“Hans is hier gelukkig. Drie dagen per week gaat hij naar een dagcentrum. Maar zijn thuis is hier, bij zijn vrienden in Het Vriendenhuis.”
VillaVip in Bredene
In Bredene staat sinds 2018 een VillaVip-woning. Initiatiefnemers zijn Leslie Maertens en Jef Castelein. “Hier wonen tien mensen met een handicap, onder wie mijn zoon Vincenzo (26)”, vertelt Leslie. “De jongste bewoner is 23, de oudste 60. Voor de activiteiten houden we rekening met de wensen van elke bewoner. Zo werkt Vincenzo als vrijwilliger in een grootkeuken. Andere bewoners vullen zelf hun dag in, of ze gaan naar een dagcentrum, of ze blijven thuis en nemen hier deel aan activiteiten.”
“Binnenkort vieren we ons vijfjarig bestaan met een tuinfeest voor de buurt”, zegt Jef. “De integratie in de buurt is voor ons heel belangrijk. We zijn overal welkom. Dat is fijn. Want bij ons staat vip voor ‘veilig, inclusief en participatief’. Die waarden proberen we elke dag waar te maken.”
De Rommeshoef in Essen
Een voorbeeld van een groenezorginitiatief is zorgboerderij De Rommeshoef in Essen. “Onze zoon Niels heeft een verstandelijke beperking en ADHD”, vertelt Toon Hamans. “Hij is graag buiten bezig. Gingen we vroeger op bezoek bij vrienden met een boerderij, dan hielp Niels graag in de stallen. Zo begonnen mijn vrouw en ik te dromen van een zorgboerderij.”
Vandaag telt De Rommeshoef elf zorggasten. Ze verzorgen er kippen, konijnen, schapen en andere dieren en ze telen groenten. Die groenten verkopen ze in een kraampje bij de nabijgelegen school. Met de opbrengst doen de zorggasten allerlei leuke dingen samen: een terrasje, een uitstap, een muziekoptreden of gaan schaatsen.
“Ik heb maar één doel voor ogen”, zegt Toon. “Elke zorggast een leuke dag aanbieden, zodat hij ’s avonds met een grote smile naar huis gaat.”