Over Vlaanderen en Brussel verspreid komen de 111 vernieuwde RTH-pilootprojecten stilaan op kruissnelheid. Op 9 oktober verzamelden ze in Brussel voor een stand van zaken en om ervaringen te delen. Het werd een boeiende en leerrijke dag.
Sinds 2023 slaan alle Vlaamse thuisbegeleidingsdiensten voor doven en slechthorenden de handen in elkaar voor een aanbod waarbij dove professionals dove kinderen en volwassenen als rolmodel begeleiden aan huis. Met succes, want sinds de start werden al meer dan 300 gezinnen op...
Ook voor kinderen en jongeren is er een ruim aanbod aan rechtstreeks toegankelijke hulp. In dat aanbod zitten ook thuisbegeleiding en ondersteuning. Zo doen de gezinnen van Robbe (13) en van Leontien (15), allebei slechtziend, al vele jaren een beroep op Begeleidingscentrum...
De modeldocumenten individuele dienstverleningsovereenkomst (IDO) werden aangepast op basis van vragen en reacties van gebruikers en zorgaanbieders en wijzigingen aan regelgeving.
Kinderen met een (vermoeden van) handicap hebben ondersteuning nodig. Hoe vroeger, hoe beter. Want op jonge leeftijd zijn de hersenen nog plastisch. En ook voor de ouders is het vinden van de juiste begeleiding vroeg in het traject alleen maar positief.
Op de VAPH-website vindt u een overzicht van de mogelijkheden: van begeleiding, dagopvang of verblijf, over praktische hulp, tot tegemoetkomingen voor hulpmiddelen.
Het VAPH stelde in het voorjaar een nieuw model voor de individuele dienstverleningsovereenkomst (model-IDO) voor. Hebt u de model-IDO al gebruikt en hebt u opmerkingen, verbetervoorstellen of vragen? Bezorg die dan zeker aan het VAPH.
Hebt u een handicap, bent u meerderjarig, en bent u op zoek naar ondersteuning? Op de VAPH-website vindt u onder andere in een animatiefilmpje een overzicht van de mogelijkheden.
Met 111 pilootprojecten heeft de vernieuwde RTH de wind in de zeilen. Maar hoe staat het ondertussen met al die innovatieve initiatieven? Op 15 september werd in Brussel een stand van zaken opgemaakt, samen met de deelnemende projecten.
Het aanbod rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH) gaat heel breed. Jong en oud kunnen er een beroep op doen. Zelfs voor de allerjongsten en hun ouders is er een gericht aanbod, zoals ook blijkt uit het verhaal van Muhammed en zijn mama Tugba Ocal.
Het VAPH stelde in april 2023 een nieuwe model-IDO voor. Hebt u opmerkingen, verbetervoorstellen of vragen over de model-IDO of de begeleidende documenten? Bezorg ze aan het VAPH, en help ons zo de model-IDO te verbeteren.
Bent u op zoek naar meer informatie over uw rechten en uw plichten als u zorg en ondersteuning krijgt van een zorgaanbieder? Die vindt u op de VAPH-website, en in de vernieuwde brochure over dat onderwerp.
111 initiatieven, en in totaal 113 verschillende organisaties, nemen deel aan de pilootfase voor rechtstreeks toegankelijke hulp. Ze gaan samen aan de slag met uiteenlopende uitdagingen in de zorg en ondersteuning voor personen met een (vermoeden van) handicap.
Enkele brochures van het VAPH werden herwerkt. Wilt u meer informatie over rechtstreeks toegankelijke hulp of het zorgzwaarte-instrument? Die vindt u niet alleen online, maar ook op papier.
Schrijf u in op de VAPH-nieuwsbrief
En ontvang ongeveer maandelijks nieuws over de dienstverlening van het VAPH voor personen met een handicap en hun netwerk.