15 juli 2024

Rechtstreeks toegankelijke hulp voor kinderen en hun gezin

Het aanbod rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH) is zeer divers. Ook kinderen en hun gezin kunnen er een beroep op doen. Zoals de 13-jarige Robbe Verstraete en de 15-jarige Leontien Inghels. Beiden krijgen thuisbegeleiding en ondersteuning van Begeleidingscentrum Spermalie, dat deel uitmaakt van De Kade in West-Vlaanderen.

Thuisbegeleiding

Robbe en Leontien zijn allebei slechtziend. Zij en hun gezin krijgen via rechtstreeks toegankelijke hulp thuisbegeleiding en ondersteuning.

“Thuisbegeleidster Emma van RTH-aanbieder De Kade helpt ons thuis onder meer met de administratie”, vertelt Leontien. “Thuisbegeleidingsdienst Accent (onderdeel van De Kade) hielp me ook toen ik met een witte stok leerde lopen. Emma komt niet elke maand, maar we kunnen altijd een beroep op haar doen.”

“Fantastisch zijn de daguitstappen van De Kade. Hier op school ben ik de enige die blind is. Maar op die daguitstappen zijn we met 25 jongeren in dezelfde situatie. Dat is super!”

Op school ben ik de enige die blind is. Maar op de daguitstappen van De Kade zijn we met 25 jongeren in dezelfde situatie. Dat is super!

Leontien Inghels

“Ook op school krijg ik leersteun(opent nieuw venster) van Spermalie: Laurence helpt me vier uur per week met toetsen voorbereiden, presentaties maken enzovoort. Daarnaast bereidt zij twee uur per week stof voor mij voor. Ik ben blij met de thuisbegeleiding en de leersteun. Sinds dit jaar volg ik de richting Humane Wetenschappen. Later wil ik psychologe of advocate worden. Ja, ik heb een gezonde ambitie”, lacht Leontien.

Vlotte overgang

Ook het gezin van Robbe krijgt thuisbegeleiding. “Ik herinner me nog die eerste sessie”, vertelt Sharon, de mama van Robbe. “We kregen een simulatiebril op. Zo konden we zelf ervaren hoe de wereld eruitziet voor Robbe.”

“De thuisbegeleiding bereidde me goed voor op elke nieuwe stap in mijn leven”, zegt Robbe. “Begeleidster Hilde verkende met mij en mama het traject van de bus naar school en we konden vooraf de school bezoeken: de speelplaats, de lokalen, de lichtschakelaars in de gangen … Zo verliep de overgang naar de middelbare school vlot.”

Lees hier het volledige verhaal van Robbe

De thuisbegeleiding bereidde me goed voor op elke nieuwe stap in mijn leven.

Robbe Verstraete

Rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH) is beperkte, handicapspecifieke ondersteuning in de vorm van begeleiding, dagopvang of verblijf voor wie af en toe hulp nodig heeft en geen persoonlijk budget heeft.

Specifiek voor jonge kinderen is er ook globale individuele ondersteuning (GIO). Die ondersteunt jonge kinderen met een (vermoeden van) handicap bij belangrijke overgangsmomenten, zoals de eerste stap naar de kinderopvang of de overgang van de kleuterklas naar de lagere school.

Er bestaat ook leersteun(opent nieuw venster) voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften.