“De thuisbegeleiding bereidde me goed voor op elke nieuwe stap”

Veel blinde en slechtziende kinderen en jongeren en hun gezin doen een beroep op rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH). Voor deze RTH-ondersteuning is geen aanvraag nodig. U kunt rechtstreeks contact opnemen met een aanbieder.

Zo deed ook het gezin van de 13-jarige Robbe Verstraete. Ze krijgen thuisbegeleiding en ondersteuning van Begeleidingscentrum Spermalie, dat deel uitmaakt van De Kade in West-Vlaanderen.

Tips en begeleiding

Robbe was vier jaar toen hij de diagnose LCA kreeg: een zeldzame ziekte die het netvlies afbreekt. Vandaag is hij dertien. Hoewel hij slechtziend is, sport hij intensief, verzorgt hij mee de schapen en de kippen, en werkt hij graag in de moestuin. Hij loopt school in het Atheneum in Diksmuide. “Mijn leerkrachten en klasgenoten houden rekening met mij. Ze steken bijvoorbeeld vaker het licht aan, wat mij helpt.”

Hulp krijgen Robbe en zijn gezin ook van de thuisbegeleidingsdienst Accent van De Kade. “Ik herinner me nog die eerste sessie”, vertelt mama Sharon Fonteyne. “We waren met het gezin en enkele familieleden bijeen en we kregen een simulatiebril op. Zo konden we zelf ervaren hoe de wereld eruitziet voor Robbe. Thuisbegeleidingsdienst Accent gaf tips voor speelgoed dat de ontwikkeling stimuleert en begeleidde ons bij belangrijke overgangen: van de kleuter- naar de lagere school en later naar het middelbaar."

Robbe Verstraete
© Filip Erkens

Ik kijk uit naar de uitstappen en de zomerstage. Ik ontmoet er leeftijdsgenoten die ook slechtziend of blind zijn. Dat zijn echte vrienden.

Robbe Verstraete

Vlotte overgang

Van het vierde tot het zesde leerjaar volgde Robbe buitengewoon onderwijs in Spermalie Brugge, waar hij op verblijf ging in het multifunctioneel centrum (MFC). “In die jaren konden we geen beroep doen op RTH, omdat je dat soort hulp niet kan combineren met die van een MFC. Maar sinds hij naar het atheneum gaat, doen we opnieuw een beroep op thuisbegeleiding”, zegt Sharon.

Robbe: “De thuisbegeleiding bereidde me goed voor op elke nieuwe stap. Begeleidster Hilde verkende met mij en mama het traject van de bus naar school en we konden vooraf de school bezoeken: de speelplaats, de lokalen, de lichtschakelaars in de gangen … Zo verliep de overgang naar de middelbare school vlot.”

Echte vrienden

Thuisbegeleidster Emma Vandamme gaat elke maand twee uur langs bij het gezin van Robbe. “Ik probeer een goede compagnon te zijn voor Robbe en zijn gezin”, zegt Emma. “Er zijn voor het gezin, openstaan voor vragen, advies geven, over de toekomst praten, ondersteunen als het wat moeilijker gaat ... En verder: helpen bij de administratie, wegwijs maken in het aanbod, advies geven over hulpmiddelen.”

Elke vakantie organiseert Accent ook een daguitstap en in de zomer is er een vierdaagse zomerstage.  “We doen leuke dingen, maar we praten ook veel”, zegt Emma. “We gaan de moeilijke thema’s niet uit de weg: vriendschappen, flirten als je geen oogcontact kan maken, seksualiteit … De jongeren hebben veel aan deze ontmoetingen.”

Robbe knikt. “Ik kijk uit naar de uitstappen en de zomerstage. Ik ontmoet er leeftijdsgenoten die ook slechtziend of blind zijn. Dat zijn echte vrienden. Tof is ook dat enkele blinde jongvolwassenen als vrijwilligers meegaan. Het is prettig om te horen hoe hun leven eruitziet als ze 18 jaar zijn. Julien bijvoorbeeld studeert en reist met het vliegtuig. Dat kan dus allemaal, denk ik dan. Zelf ben ik ook erg actief. Ik train voor mijn eerste halve marathon. Fietsen doe ik met mijn mama, papa of mijn oom. En ik speel voetbal bij de G-ploeg in Ieper. Ik geef zelfs training aan jongere spelertjes. Die sociale contacten zijn belangrijk voor mij.”

Ik probeer een goede compagnon te zijn voor Robbe en zijn gezin.

Emma Vandamme
thuisbegeleidster

Lees meer

  • Rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH)

    Rechtstreeks toegankelijke hulp is beperkte, handicapspecifieke ondersteuning in de vorm van begeleiding, dagopvang of verblijf voor wie af en toe hulp nodig heeft en geen persoonlijk budget heeft.