De invoering van de persoonsvolgende financiering (PVF) voor meerderjarigen zorgde voor een omwenteling in de sector van de zorg en ondersteuning van personen met een handicap. Het vroegere, aanbodgestuurde systeem waarbij de zorgaanbieders rechtstreeks gefinancierd werden, werd verlaten. Aan personen met een handicap wordt een budget ter beschikking gesteld zodat ze zelf hun zorg en ondersteuning kunnen inkopen. Mede met die systeemwijziging wil de Vlaamse Gemeenschap uitvoering geven aan de VN-Conventie inzake de rechten van personen met een handicap.
De VN-Conventie garandeert onder meer het recht voor personen met een handicap op zelfstandig wonen en volwaardig deel uitmaken van de maatschappij.
Op 18 mei 2018 vond het interdisciplinair colloquium ‘De verdere uitrol van de evaluatie van de persoonsvolgende financiering voor personen met een handicap’ plaats in Brussel. We verkenden of en in welke mate het PVF-systeem bijdraagt aan de garanties bepaald in de VN-Conventie. Het colloquium vertrok van een interdisciplinaire benadering en had een tweeledig doel:
- interesse aanwakkeren om het PVF-systeem in al zijn aspecten aan wetenschappelijk onderzoek te onderwerpen en dat vanuit diverse invalshoeken;
- geïnteresseerde onderzoekers aanspreken om deel te nemen aan een reflectiegroep die de door het VAPH aangestuurde evaluatie van PVF mee begeleidt.
Het colloquium richtte zich uitsluitend tot zowel gevestigde onderzoekers en wetenschappers als studenten die een doctoraat rond dit thema overwegen.
Presentaties colloquium
Het systeem van de persoonsvolgende financiering en de doelstellingen uit perspectief 2020 in vogelvlucht
door James Van Casteren, administrateur-generaal VAPH
PVF vanuit mensenrechtenperspectief: de draagwijdte van art. 19 van het VN-verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap
door Dr. Marijke De Pauw, Fundamental Rights and Constitutionalism Research Group, VUB
Het VN-verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap als referentiekader voor de persoonsvolgende financiering van zorg en ondersteuning: een aanzet
door Rudi Roose, prof. sociaal werk, UGent
Persoonsvolgende financiering, keuzevrijheid en welzijn: eerste reflecties vanuit een economische invalshoek
door Koen Decancq, prof. sociaal economische wetenschappen, Universiteit Antwerpen
Het persoonsvolgend budget in beleid en praktijk: lessen uit het buitenland
door Wouter Dursin, doctoraatsstudent, UGent en Toon Benoot, doctoraatsstudent, UGent
Effecten van persoonsvolgende financiering op het (in)formele netwerk van de cliënt: een research agenda
door Eva Pattyn, doctoraatsstudent, UGent