Aanbieders van rechtstreeks toegankelijke hulp [RTH]

Drie ondersteuningsvormen

vrouw zit tegenover man met laptop
Bron: Pexels.com

Begeleiding

Tijdens individuele gesprekken met een begeleider kunt u vragen stellen over de organisatie van uw huishouden, uw administratie, uw werksituatie en dergelijke. Kinderen kunnen begeleid worden om hun handicap te leren aanvaarden en ermee om te gaan. Ouders krijgen opvoedingsondersteuning.

Een gesprek duurt een tot twee uur. U kunt kiezen tussen ambulante en mobiele begeleiding:

  • Ambulante begeleiding: u verplaatst zich naar de hulpverlener.
  • Mobiele begeleiding: de hulpverlener komt naar u toe.

Groepsbegeleiding

U kunt ook kiezen voor groepsbegeleiding. Dan volgt u een sessie samen met een of meerdere personen met een handicap of hun netwerk. Een sessie duurt een tot twee uur.

Begeleid werken

U kunt er ook voor kiezen om als dagbesteding een of enkele dagen begeleid te werken bij een vzw, een winkel of een bedrijf. Het werk dat u uitvoert, is aangepast aan uw mogelijkheden en interesses. U wordt begeleid door iemand van buiten de werkplek, daarom spreken we van begeleid werken. Voor het werk krijgt u geen verloning en hebt u ook geen arbeidscontract. U kunt het combineren met dagopvang bij een RTH-aanbieder, maar niet op hetzelfde moment of in hetzelfde dagdeel. 

jonge man tekent
Bron: Pexels.com

Dagopvang

Bij dagopvang zorgt een RTH-aanbieder voor een zinvolle dagbesteding in groep, bijvoorbeeld samen koken, tekenen, dansen of een uitstap maken.

slapend kind
Bron: Pexels.com

Verblijf

Als het tijdelijk niet lukt om alleen thuis te blijven, dan kan een verblijf bij een RTH-aanbieder een oplossing zijn. Die biedt u 's avonds, 's nachts en 's ochtends in groep ondersteuning.

U kunt zowel tijdens de week als in het weekend bij een RTH-aanbieder overnachten.

Heeft uw kind een (vermoeden van) handicap en staat het voor een belangrijk overgangsmoment zoals de eerste stap naar de kinderopvang of de overgang van de kleuterklas naar de lagere school? Dan kunt u een beroep doen op globale individuele ondersteuning (GIO) om die overgang en de start te ondersteunen. Voor globale individuele ondersteuning gelden specifieke bepalingen en voorwaarden. U leest er meer over in het webluik globale individuele ondersteuning voor minderjarigen.

Waar vindt u aanbieders van rechtstreeks toegankelijke hulp?

Het VAPH erkent en subsidieert de aanbieders van rechtstreeks toegankelijke hulp.

De lijst met de contactgegevens van de aanbieders van rechtstreeks toegankelijke hulp is beperkt tot de aanbieders die effectief erkend werden door het VAPH voor rechtstreeks toegankelijke hulp. Zij kunnen middelen doorgeven aan andere diensten die geen RTH-middelen via het VAPH ontvangen. Informeer u dus zeker bij een van de erkende aanbieders van rechtstreeks toegankelijke hulp in uw buurt om na te gaan of er in uw regio vergunde zorgaanbieders zijn die kunnen ingaan op uw ondersteuningsvraag.

Adressen van RTH-aanbieders

Op Zorgwijs.be kunt u zoeken naar het beschikbare aanbod van RTH-aanbieders in uw buurt.

Zorgwijs.be(opent nieuw venster)

Hoe u gebruik kunt maken van rechtstreeks toegankelijke hulp, leest u op deze webpagina.

Publicaties

Lees ook

  • Getuigenis

    “Mobiele begeleiding (RTH) brengt ons dichter bij elkaar”

    Tugba Ocal is de mama van de Muhammed. Hij is één jaar, heeft een meervoudige handicap en is doof. Dankzij de mobiele begeleiding van KIDS Hasselt slagen Tugba en haar zoontje er steeds beter in om met elkaar te communiceren.

  • getuigenis

    Begeleiding voor jonge kinderen

    Adam is 7 jaar, maar speelt en communiceert als een baby. Hij heeft autisme, een verstandelijke handicap en is zeer gevoelig voor geluid. Met ondersteuning via rechtstreeks toegankelijke hulp leert het gezin hiermee om te gaan.