Reizen en toerisme in Vlaanderen
Wilt u op vakantie in Vlaanderen en bent u op zoek naar tips en betrouwbare informatie over de toegankelijkheid van vakantieverblijven, vervoer, attracties, musea enzoverder? Toerisme Vlaanderen helpt u verder in die zoektocht. U vindt meer informatie op de website van VisitFlanders.com(opent nieuw venster) en Vlaanderen.be(opent nieuw venster).
European Disability Card (EDC)
De European Disability Card is een Europese handicapkaart waarmee u als persoon met een handicap voordelen kunt genieten bij cultuur-, sport- of vrijetijdsactiviteiten. De kaart is geldig in België en in zeven andere deelnemende Europese landen.
Sport
G-sport Vlaanderen informeert en inspireert personen met een handicap over de mogelijkheid om te sporten in verschillende sportdisciplines. Welke disciplines worden aangeboden? Waar vindt u een sportclub in uw buurt? Wilt u G-sporten? U vindt uitgebreide informatie op de website van G-sport Vlaanderen(opent nieuw venster).
Lectuur in aangepaste vorm
Voor mensen met een leesbeperking bestaat er lectuur in aangepaste leesvorm zoals bijvoorbeeld:
- grootletterdruk
- gesproken boeken en tijdschriften (daisy luisterboek) op cd of online
- digitaal tekstbestand
- brailleschrift
Meer en meer bibliotheken hebben aandacht voor lezers met een leesbeperking. Informeer er naar het lectuur aanbod in grootletterdruk of in gesproken vorm (daisy luisterboek). Kunt u zelf geen bezoek brengen aan de plaatselijke bib? Vraag na of de bib lectuur, cd's en dvd's aan huis bezorgt.
Ook de Luisterpuntbibliotheek, Transkript en Kamelego bieden boeken, tijdschriften en kranten in aangepaste leesvorm aan waarbij veel aandacht naar het aanbod van daisy-online gaat. U vindt meer informatie op de website van Luisterpunt.be(opent nieuw venster), Transkript.be(opent nieuw venster) en Kamelego.be(opent nieuw venster).
Activiteiten voor de jeugd
Een aantal instanties organiseert activiteiten specifiek voor kinderen of jongeren met een handicap. Bijvoorbeeld speelpleinwerking tijdens schoolvakanties, jeugdateliers, kampen. Voor meer informatie kunt u bijvoorbeeld terecht bij:
- de gemeentelijke jeugddienst
- de koepelorganisaties Kannet(opent nieuw venster) en DITO(opent nieuw venster)
- organisaties voor vrijetijdszorg erkend door het VAPH
- uw ziekenfonds
Aangepast spelmateriaal
Bent u op zoek naar aangepast spelmateriaal voor kinderen of volwassenen met een handicap? Dan kunt u terecht bij een spelotheek. Spelotheken hebben een gevarieerd aanbod aan spelmateriaal dat u kunt ontlenen. Sommige spelotheken bieden ook een snoezelruimte aan. U vindt meer informatie op de website spelotheken.be(opent nieuw venster).
Provinciale initiatieven
In iedere provincie worden tal van activiteiten georganiseerd voor personen met een handicap. U neemt voor meer informatie best contact op met uw gemeentebestuur of de administratie van uw provincie.
De koepelorganisaties Kannet(opent nieuw venster) en DITO(opent nieuw venster) hebben provinciale afdelingen. Ook zij organiseren activiteiten in uw provincie.
Organisaties voor vrijetijdszorg
Bent u op zoek naar de organisaties voor vrijetijdszorg, erkend door het VAPH? U vindt informatie op de webpagina Organisaties voor vrijetijdszorg.
Specifieke hulpmiddelen
Bent u op zoek naar specifieke hulpmiddelen bij vrijetijdsactiviteiten dan vindt u informatie in de hulpmiddelendatabank.
Toegankelijke evenementen
Informeer bij de organisatoren van events, musea ... naar de toegankelijkheid.
U kunt ook terecht bij een aantal organisaties zoals Inter(opent nieuw venster), Symfoon(opent nieuw venster) (Zicht Op Cultuur, Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen) ...
In België zijn er verschillende instanties bevoegd voor de toekenning van tegemoetkomingen voor personen met een handicap. Voor concrete informatie over de specifieke voorwaarden en procedures informeert u bij de toekennende instantie.
U vindt een overzicht van de belangrijkste maatregelen, tegemoetkomingen en premies die door verschillende diensten toegekend worden op de websites:
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (BHG) gelden soms andere maatregelen voor personen met een handicap dan in het Vlaams Gewest. Inwoners van het BHG doen er goed aan extra informatie in te winnen bij Brusselse instanties. U vindt onder meer informatie op de websites van het Brussels Aanmeldingspunt Personen met een Handicap (BrAP)(opent nieuw venster), be.Brussels(opent nieuw venster) en Iriscare.brussels(opent nieuw venster).
Handicap door ongeval
In geval van een ongeval, een beroepsziekte of een medische fout spreekt u eerst een verzekeringsmaatschappij of een fonds aan om uw schade te vergoeden.
Hulpmiddelendatabank Vlibank
Zoek, lees en leer meer over hulpmiddelen.