Verknopingsunits VAPH - GGZ

Wat?

Verknopingsunits VAPH-GGZ (in het Besluit van de Vlaamse regering van 19 juli 2024 ‘units voor personen met een handicap met een bijkomende ernstige psychische problematiek’ genoemd) zijn units voor personen met een verstandelijke handicap en bijkomende ernstige psychische en gedrags- en/of emotionele problemen (eventueel in combinatie met andere problematieken). Ze bieden intensieve en interdisciplinaire (minstens VAPH en geestelijke gezondheidszorg (GGZ)) dag- en woonondersteuning aan personen vanaf zestien jaar.

De verknopingsunits VAPH-GGZ zorgen voor: 

  • een gespecialiseerd leefklimaat waarin de persoon vaardigheden en copingstrategieën kan aanleren die nadien maximaal kunnen toegepast worden in het dagelijkse leven bij een reguliere VAPH-zorgaanbieder waar de persoon verder ondersteund kan worden met zijn persoonsvolgend budget of persoonsvolgend convenant GES+; 
  • een intensieve samenwerking met alle betrokken actoren; 
  • een zorgzame overstap naar een reguliere VAPH-zorgaanbieder die stapsgewijs wordt  voorbereid en actief begeleid ter plaatse. Ook nadien blijft de unit aanspreekbaar voor bijkomende vragen over de ondersteuning van de cliënt.

De verknopingsunits VAPH-GGZ kunnen een persoon maximaal drie jaar ondersteunen. Die periode kan eenmalig verlengd worden met één jaar na goedkeuring van een gemotiveerde aanvraag.

Een persoon kan de ondersteuningscyclus, die leidt tot een doorstroom naar de reguliere VAPH-zorgaanbieder, slechts één keer doorlopen.

Voor wie?

De verknopingsunits VAPH-GGZ bieden ondersteuning aan personen die aan alle volgende voorwaarden voldoen: 

  • 16 jaar of ouder zijn;
  • door het VAPH erkend zijn als persoon met een handicap;
  • beschikken over een definitief ter beschikking gesteld persoonsvolgend budget of een persoonsvolgend convenant GES+;
  • een verstandelijke handicap en bijkomende ernstige psychische en gedrags- en/of emotionele problemen hebben (eventueel in combinatie met andere problematieken), waarbij:
    • de psychiatrische problematiek niet gestabiliseerd is;
    • de ondersteuningsnood de draagkracht van een individuele VAPH-zorgaanbieder of residentiële GGZ-partner overstijgt  en gedeelde gedragenheid tussen beide sectoren noodzakelijk is; 
    • er nood is aan een zeer intensieve en individuele handicapspecifieke aanpak met bijkomende ondersteuning vanuit een medisch-psychiatrische expertise;
    • er reeds een zorgtraject binnen de geestelijke gezondheidszorg afgelegd is, waaronder minstens 1 residentiële opname in het kader van diagnostiek en behandeling in de kinder- of volwassenenpsychiatrie. Ondanks dat traject blijven, vanwege de zorgzwaarte, de reguliere middelen van een reguliere VAPH-zorgaanbieder te beperkt. Herhaalde interventies en behandelingen zijn telkens gestuit op probleemgedrag van een dergelijke intensiteit of frequentie dat een opname in of terugkeer naar een reguliere VAPH-zorgaanbieder nog niet tot de mogelijkheden behoort.

De persoon hoeft geen aanvraag in te dienen bij het VAPH en kan rechtstreeks contact opnemen met een verknopingsunit VAPH-GGZ. 

Adressen verknopingunits VAPH-GGZ

  • Dwarshoudt: verknopingsunit van Zonnelied en Sint-Kamillus
  • Verknopingsnetwerk: De Vijver, Ondo vzw, Albe vzw, Clara Fey en PC Multiversum