[Video] Hulpmiddelen en aanpassingen

Hulpmiddelen en aanpassingen kunnen een wereld van verschil maken, uitgelegd in een animatiefilmpje

Bekijk het filmpje met Vlaamse Gebarentaal

Duurtijd:
2 minuten 9 seconden

Als u een handicap hebt, kunnen hulpmiddelen of aanpassingen een wereld van verschil maken [We zien een close up van het gezicht van een jong meisje dat ligt in haar bed.].

Dankzij die hulpmiddelen kunt u tal van activiteiten uitvoeren die voordien moeilijk of onmogelijk waren [Met een afstandsbediening laat het meisje de de rug van het bed omhoog gaan en tilt zichzelf uit bed met een tillift.].

Dat is handig voor personen met een motorische handicap [Het meisje neemt een inloopdouche met haar doucherolstoel: er is veel damp - we zien alleen haar hoofd en de onderkant van de wielen van de rolstoel. De damp wordt zo groot dat ze het totale beeld inneemt.], voor doven [De damp verdwijnt. Nu zien we een papa zitten in de zetel. De babyfoon naast hem flitst en trilt. Hij neemt de babyfoon op en gaat rechts een deur in.] en slechthorenden [Die deur wordt nu een opening waardoor een vrouw een volgende ruimte van een museum binnenstapt. Ze luistert naar de gids die een opgespelde microfoon draagt en alles draadloos streamt naar haar hoortoestellen.]. Voor blinden [We zoomen in op een schilderij waarop een vrouw buiten op een bankje zit. Eenmaal we in het kader zitten, beweegt ze en gebruikt ze een tablet met een brailleleesregel. Ze typt in de berichtenapp: ‘Ik kom er nu aan’. Ze staat op, pakt haar witte stok en neemt haar hond bij het harnas.] en slechtzienden [Man in rolstoel leest het berichtje dat aankomt op zijn laptop met vergrotingssoftware. Naast de computer staat een pot op het vuur waarin hij roert.]. Maar ook voor personen met een communicatieve, een cognitieve of een meervoudige handicap.

Op vaph.be vindt u een overzicht van alle hulpmiddelen met productinformatie, foto’s, richtprijzen en de gegevens van handelaars bij wie u de producten kunt kopen.

Welk hulpmiddel u nodig hebt en welk het best bij u past? Dat weet u vaak zelf het best. Maar vindt u het toch moeilijk om de juiste keuze te maken of twijfelt u, dan kunt u advies vragen aan een multidisciplinair team [We zien een speciale fiets en daarrond komt plots een groep mensen staan. Er verschijnen tekstballonnetjes boven hen.]. Dat is een erkende dienst waarvan u op vaph.be de adressen terugvindt.

Voor heel wat van die hulpmiddelen en aanpassingen voorziet het VAPH een tegemoetkoming [De fiets swipet nu weg, samen met het team. In plaats daarvan komt een traplift. Daarbij zien we een portefeuilletje, ]. Over welke hulpmiddelen en aanpassingen het gaat, ontdekt u op vaph.be/refertelijst. Maar ook voor hulpmiddelen die niet op de lijst staan, kunt u een tegemoetkoming vragen.

Om een tegemoetkoming te krijgen, vult u het aanvraagformulier in dat u op de website vindt. Vraagt u voor de eerste keer een hulpmiddel aan? Dan moet u altijd een multidisciplinair team inschakelen.

Denk eraan om eerst uw aanvraag voor de tegemoetkoming in te dienen en pas daarna het hulpmiddel aan te kopen of de aanpassing te laten uitvoeren.

Als aan alle voorwaarden voldaan is, dan krijgt u van het VAPH het bedrag of een deel van het bedrag dat u betaald hebt, terugbetaald.

Hulpmiddelen en aanpassingen betekenen vaak een wereld van verschil. [We zien opnieuw het meisje waarmee het filmpje begon, ze ligt in bed, ze doet met de afstandsbediening de rug van het bed naar beneden.] Ze verhogen uw zelfstandigheid en maken een heleboel dingen mogelijk die voordien onmogelijk leken [Ze knipt het licht uit  en sluit vredig haar ogen voor een welverdiende nachtrust.].

U vindt alle informatie op vaph.be/hulpmiddelen.