Op 30 januari 2025 besliste de Risk Assessment Group (RAG) om ‘code oranje’ voor luchtweginfecties aan te houden. Het is duidelijk dat de epidemiologische situatie ernstig is, met ook ziekteverzuim onder het personeel, wat de druk op de zorg extra verhoogt.
De griepepidemie bereikt een piek. Om verdere verslechtering van de situatie te voorkomen en de meest kwetsbare personen te beschermen, werd door de Risk Management Group (RMG) op 31 januari 2025 gevraagd om de communicatie te versterken en de klemtoon te leggen op enkele specifieke aanbevelingen, in de hoop dat de bevolking die beter zal naleven.
Daarom herinneren we u aan de communicatie van 16 januari 2025.
Voor de woonzorgcentra werden, naast de basisaanbevelingen, volgende bijkomende aanbevelingen gecommuniceerd. Ook zorgaanbieders of multifunctionele centra kunnen deze aanbevelingen overwegen:
- Zieke bewoners blijven op de kamer. Het personeel en bezoekers nemen de nodige maatregelen bij het betreden van die kamer.
- Zieke bewoners nemen niet deel aan gemeenschappelijke activiteiten, ook niet als de symptomen gemilderd zijn.
- Symptomatisch personeel en bezoekers wordt sterk afgeraden het woonzorgcentrum te betreden. Als ze absoluut in de voorziening moeten zijn, dragen ze een mond-neusmasker van bij het betreden van de voorziening.
- Beperk het aantal aanwezigen in de binnenruimten.
- De CRA kan op basis van een risicoanalyse bijkomende maatregelen nemen.
- Bij uitbraken met luchtweginfecties die niet onder controle geraken of bij uitbraken met ernstige morbiditeit/mortaliteit, verzoeken we u dat te melden aan infectieziektebestrijding@vlaanderen.be.
Voor meer informatie – zie winterplan respiratoire infecties(opent nieuw venster).
Bijkomende verplichtingen ventilatie/verluchting:
- Sinds 1 juli 2024 is de erkenningsvoorwaarde voor woonzorgcentra en centra voor kortverblijf type 1 inzake ventilatie gewijzigd: meet de CO2-concentraties en neem maatregelen op maat van uw voorziening, zeker bij geplande activiteiten. Zorg ervoor dat het ventilatiesysteem goed werkt, zodat de CO2-concentratie het maximum van 900 ppm niet overschrijdt. Het kwaliteitshandboek ventilatie(opent nieuw venster) geeft achtergrondinformatie, concrete tips en aanbevelingen om binnen aanvaardbare comfortgrenzen te ventileren met minimale energiekosten.
De Risk Management Group (RMG) stelde ook een communicatie op, ter extra sensibilisatie van de bevolking:
- Draag altijd een mondmasker bij contact met zorgpersoneel in dokterspraktijken, woonzorgcentra, ziekenhuizen ... ook als bezoeker.
- Blijf thuis als u ziek bent, draag een mondmasker als u toch naar buiten moet.
- Draag een mondmasker op drukbezochte plaatsen (openbaar vervoer, evenementen ...) van zodra u symptomen vertoont, of als u tot een kwetsbare groep behoort.
Kwetsbare groepen zijn mensen ouder dan 65 jaar, personen met chronische aandoeningen, mensen met een immuniteitsstoornis, zwangere vrouwen.