27 januari 2025

Communicatietechnieken en hulpmiddelen voor doofblinden

Wat is doofblindheid?

Doofblindheid is een complexe beperking waarbij zowel het gehoor als het zicht is aangetast. Dat heeft ingrijpende gevolgen, bijvoorbeeld op het vlak van communicatie, sociale interacties en zelfstandigheid. 

Doofblindheid is een verzamelnaam voor alle varianten in de combinatie van enerzijds slechtziendheid of blindheid en anderzijds slechthorendheid of doofheid. Hoewel sommige doofblinde personen volledig doof en blind zijn, hebben de meesten nog een bruikbaar restgehoor of restzicht. Met passende ondersteuning en hulpmiddelen kunnen die restfuncties maximaal worden benut om live een-op-eengesprekken mogelijk te maken.

Man met visuele handicap met een vrouw die hem begeleidt.
Foto: Shutterstock

Communicatie met doofblinden: een unieke en complexe uitdaging

Sommige doofblinden kunnen communiceren met behulp van hoortoestellen of -implantaten. Dat lukt vooral als de gesprekspartner duidelijk spreekt en de luisteromstandigheden gunstig zijn. Als de doofblinde persoon nog wat kan zien, kunnen liplezen of gebarentaal gebruikt worden, als de visuele omstandigheden wat betreft verlichting en contrast dat toelaten.

Voor doofblinden die niet volledig kunnen rekenen op visuele of auditieve informatie, is tactiele communicatie vaak de oplossing. Daarbij is het belangrijk om als gesprekspartner uitdrukkelijk contact te maken met de doofblinde persoon, zodat die weet dat u een gesprek wilt starten. Wees geduldig, zodat de persoon voldoende tijd krijgt om informatie te verwerken en over te brengen. Er bestaan verschillende technieken om de communicatie te ondersteunen. Welke techniek gebruikt wordt, hangt af van de individuele mogelijkheden van de doofblinde, de situatie en de vaardigheden van de gesprekspartner. Doorgaans gebruikt een doofblinde meerdere technieken, afhankelijk van de context. Een goed opgeleide tolk is vaak noodzakelijk om effectieve communicatie mogelijk te maken tussen doofblinden en zienden en horenden.

Een aantal communicatietechnieken die vaak gebruikt worden:

Communicatiehulpmiddelen voor doofblinden

Naast technieken, kunnen ook hulpmiddelen extra ondersteuning bieden bij fysieke een-op-eengesprekken. De keuze van het hulpmiddel hangt af van de vaardigheden en de mogelijkheden van de gebruiker, zoals het al dan niet beheersen van braille, het restgehoor en het restzicht.

Voor personen met restgehoor

Voor personen die nog wat kunnen horen, kunnen luisterhulpmiddelen helpen om spraak te verstaan.

Voor personen met restzicht

Personen met restzicht kunnen gebruik maken van communicatie in grootschrift of tolken.

Voor personen met geen of een zeer beperkte restzicht en restgehoor

Voor personen die geen braille beheersen

Wie geen braille beheerst, kan gebruik maken van een aanwijsboek of een grafisch-tactiel tablet.

Voor personen die braille beheersen

Wie wel braille beheerst, kan gebruik maken van een communicatietoestel voor doofblinden, een brailleleesregel of braillenotitietoestel.