Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) is een bestuursorgaan in Nederland dat onder de verantwoordelijkheid valt van het Nederlands ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De belangrijkste taak van het CIZ is om te kijken of een persoon in aanmerking komt voor intensieve zorgen uit de Wet langdurige zorg (Wlz). Daarnaast heeft het CIZ nog andere taken. Zo adviseren ze bijvoorbeeld aan andere organisaties of een kind intensieve zorg nodig heeft en of ze een dubbele kinderbijslag kunnen krijgen. Een groot deel van hun doelgroep betreft personen met een handicap.
Jaarlijks onderneemt het CIZ een werkbezoek met hun leden van het bestuur en Raad van Advies. Dit jaar viel hun oog op het VAPH voor zo’n bezoek, met als doel om meer inzicht te krijgen in onze organisatie, de uitdagingen waar wij voor staan, en recente ontwikkelingen.
Het werkbezoek vond plaats op dinsdag 12 november 2024, waarbij alle afdelingen van het VAPH en ook collega's van agentschap Opgroeien aanwezig waren. De inhoudelijke besprekingen werden geclusterd rond drie thema’s:
- Houdbaarheid van het indicatiestellingsproces: Hoe kunnen we in een systeem met groeiende zorgvragen en lange wachtlijsten ervoor zorgen dat iedereen tijdig de juiste indicatiestelling en zorg krijgt?
- Digitalisering van de zorg: Hoe kunnen we administratieve processen efficiënter maken zonder de persoonlijke benadering te verliezen?
- Toekomstbestendig beleid: Hoe kunnen we ons beleid aanpassen aan de veranderende zorgcontext, zoals de vergrijzing en personeelstekorten?
Wat volgde was een zeer inspirerende uitwisseling van inzichten en gedachten. Het was erg verrassend om te ontdekken dat ondanks de (soms sterke) verschillen in wetgeving en structuur van de zorg tussen Vlaanderen en Nederland, bepaalde systemische problemen overeenkomen tussen beide landen. Zoals die van de groeiende wachtlijsten, complexe procedures, het groeiend aandeel van personen met complexere zorgnoden en de impact van te gesegregeerde sectoren op het beantwoorden van zorgvragen. Er is daarom nood aan meer uniforme definities en samenwerking tussen instanties om de administratieve procedures te vereenvoudigen. Tegelijk is het belangrijk om de maatschappelijke aandacht voor de noden van personen met een handicap levendig te houden en te versterken.
Het is fijn dat de contacten tussen de organisaties nu gelegd zijn om in de toekomst nog meer van elkaar te kunnen leren. Bedankt aan de collega’s over de grens!
Lees alle nieuwsberichten voor professionelen