Om de transparantie tussen zorgaanbieder en (potentiële) zorggebruiker te verhogen, kunnen vergunde zorgaanbieders vanaf 19 november 2024 hun woon- en leefkosten voor collectieve ondersteuning via Zorgwijs kenbaar maken. Op die manier kunnen (potentiële) zorggebruikers op een eenvoudige en overzichtelijke manier een indicatie krijgen van de woon- en leefkosten op maandbasis die zij bij een bepaalde zorgaanbieder zouden moeten betalen, gebaseerd op hun eigen ondersteuningsvraag. Deze eerste indicatie over de woon- en leefkosten vervangt geenszins de dialoog tussen de zorgaanbieder en de gebruiker.
De operationalisatie om een indicatie van woon- en leefkosten te bekomen, is tweeledig:
- In het e-loket mijnvaph.be zijn velden toegevoegd waarin u als vergunde zorgaanbieder uw woon- en leefkosten kunt ingeven. Dat is mogelijk vanaf 19 november 2024.
- Woon- en leefkosten kunnen ingegeven worden per vestigingseenheid en per ondersteuningsvorm. Als de prijzen voor verschillende vestigingseenheden of ondersteuningsvormen dezelfde zijn, kunt u die eenvoudig kopiëren.
- De belangrijkste kostenposten zijn in mijnvaph.be al benoemd. Dat zorgt voor uniformiteit in de output die de zorggebruiker te zien krijgt in Zorgwijs.
- Per kostenpost kunt u ervoor kiezen om een minimum- en maximumprijs in te geven. Op die manier is er ruimte voor differentiatie.
- Via Zorgwijs kan een (potentiële) gebruiker op basis van zijn individuele ondersteuningsvraag een indicatie van de woon- en leefkosten op maandbasis krijgen.
- De gebruiker kan aangeven hoeveel dagen en/of nachten ondersteuning hij wil. Op basis daarvan krijgt hij in Zorgwijs een indicatie van de woon- en leefkosten.
- Communicatie over deze nieuwe functionaliteit naar gebruikers is pas gepland eind januari, omdat er op dit moment nog geen gegevens van zorgaanbieders beschikbaar zijn. Momenteel verschijnt er een boodschap op de webpagina dat deze functionaliteit nog in ontwikkeling is.
Belangrijke aandachtspunten:
- Deze functionaliteit vervangt de dialoog tussen de gebruiker en de zorgaanbieder niet. Het biedt de gebruiker wel een eerste zicht op de verplichte woon- en leefkosten op maandbasis.
- Het resultaat op Zorgwijs is een indicatie van de verplichte woon- en leefkosten op maandbasis bij een bepaalde zorgaanbieder. Het is geen exacte kostenberekening van de woon- en leefkosten.
- Het doel is transparantie over de prijzen voor woon- en leefkosten, wat erin zit, wat verplicht is ... Er wordt niet ingegaan op hoe de woon- en leefkosten worden berekend. Dat vormt het onderwerp van collectief overleg.
- Het doel is om de transparantie over woon- en leefkosten te verhogen. Het is geenszins de bedoeling om vanuit het VAPH aan prijszetting van de woon- en leefkosten te doen.
Het is regelgevend verplicht om de woon- en leefkosten publiek kenbaar te maken. We raden sterk aan om de nieuwe functionaliteit van het e-loket mijnvaph.be te gebruiken en op die manier bij te dragen aan meer transparantie voor de zorggebruiker.
De ontwikkeling kwam tot stand in cocreatie met vertegenwoordigers van zorgaanbieders, (vertegenwoordigers van) gebruikers en bijstandsorganisaties. Tijdens het proces zijn verschillende testmomenten georganiseerd met vergunde zorgaanbieders en gebruikers opdat hun feedback meegenomen kon worden in de ontwikkeling.
In deze handleiding kunt u lezen waar en hoe u de woon- en leefkosten kunt ingeven en wijzen we op enkele aandachtspunten bij het invullen. Daarnaast is er een instructiefilmpje beschikbaar dat u wegwijs maakt in de velden woon- en leefkosten in mijnvaph.be en de output in Zorgwijs.
Het VAPH organiseert 2 online werksessies - op maandag 9 december 2024 en donderdag 9 januari 2025 - waarbij in groep bekeken kan worden hoe u het best uw woon- en leefkosten invult in de beschikbare velden in mijnvaph.be.
Wilt u zich inschrijven voor een van de online werksessies? Dat kan via dit inschrijfformulier(opent nieuw venster).
Meer info over woon- en leefkosten kunt u vinden via de webpagina over woon- en leefkosten.
Lees alle nieuwsberichten voor professionelen