17 oktober 2024

Toelichting over bestellen, toedienen en registratie van griepvaccins

Zoals elk jaar biedt de Vlaamse overheid gratis griepvaccinatie aan voor specifieke doelgroepen: gesubsidieerde woonzorgcentra, psychiatrische instellingen voor lang verblijf en instellingen voor personen met een beperking. Vanaf 11 oktober 2024 kunnen deze instellingen opnieuw griepvaccins bestellen via Vaccinnet.

Voor wie?

De gratis vaccins zijn beschikbaar voor:

  • alle residentiële bewoners van gesubsidieerde psychiatrische instellingen voor lang verblijf

  • alle residentiële bewoners van gesubsidieerde instellingen voor personen met een handicap

  • alle residentiële bewoners van gesubsidieerde woonzorgcentra en rust- en verzorgingstehuizen. Ook centra voor kortverblijf type 1 en groepen van assistentiewoningen en serviceflatgebouwen verbonden aan een wzc worden hierbij gerekend.

    Let op: deze vaccins zijn niet beschikbaar voor patiënten van centra voor dagverzorging of bewoners van groepen van assistentiewoningen en serviceflatgebouwen die niet verbonden zijn aan een wzc. Deze personen kunnen zich via het reguliere circuit (huisarts, apotheek of verpleegkundige) laten vaccineren.

Personeelsleden en vrijwilligers kunnen niet gevaccineerd worden met deze gratis griepvaccins. Zij kunnen zich laten vaccineren via de arbeidsgeneeskundige dienst of op eigen initiatief via de huisarts, apotheek of verpleegkundige. De gratis covidvaccins die via Vaccinnet besteld werden, mogen wél gebruikt worden voor het vaccineren van personeel en vrijwilligers.

Wanneer vaccineren?

De aanbevolen vaccinatieperiode voor griep loopt van midden oktober tot eind november. De grieppiek wordt in het voorjaar van 2025 verwacht. Gelijktijdige toediening van covid- en griepvaccins is mogelijk. De aanbevolen periode hiervoor loopt van 15 oktober 2024 t.e.m. 31 oktober 2024.

Bestellen van griepvaccins

Vanaf 11 oktober kunnen de bovengenoemde instellingen griepvaccins bestellen via Vaccinnet. Dit document(opent nieuw venster) legt uit hoe u deze bestelling plaatst en hoe u na ontvangst de levering bevestigt. De griepvaccins worden binnen de 5 werkdagen geleverd.

Registratie van vaccinaties

We willen graag benadrukken dat alle vaccins die gratis via Vaccinnet besteld worden, verplicht geregistreerd moeten worden in Vaccinnet. Dit geldt zowel voor de covid- als griepvaccins die deze herfstcampagne via Vaccinnet besteld worden. Het is mogelijk om groepsregistraties uit te voeren in Vaccinnet. We geven u graag wat meer informatie over het registreren van vaccinaties in groep(opent nieuw venster) en het correct invullen van het gegevensbestand(opent nieuw venster). Het griepvaccin zal in Vaccinnet terug te vinden zijn als ‘Vaxigrip Tetra 2024 – Flu’ voor registratie.

Meer informatie over de herfstcampagne kan u terugvinden op via https://allesovervaccineren.be/voor-vaccinatoren/herfstvaccinatie-covid-en-griep-vaccinatoren(opent nieuw venster)

Als u bijkomende vragen heeft, kan u ons altijd contacteren via vaccinnet@vlaanderen.be.

Wij danken u alvast voor uw inzet tijdens deze vaccinatieperiode.

Lees alle nieuwsberichten voor professionelen