Maakt u gebruik van een manuele rolstoel? En kunt u zich moeilijk verplaatsen over middellange afstanden? Dan kan een extra mobiliteitshulpmiddel een oplossing bieden.
Het kan gaan om een hulpmiddel dat u combineert met uw manuele rolstoel, bijvoorbeeld een aankoppelwiel (met of zonder elektrische trapondersteuning), een trekeenheid, een rolstoelhulpmotor voor een begeleider of elektronische hoepelondersteuning. Of om een hulpmiddel dat u naast uw manuele rolstoel gebruikt, of dat die vervangt, bijvoorbeeld een elektronische rolstoel of een scooter.
Het is belangrijk dat u de oplossing kiest die het beste bij u past. Daarbij moet u rekening houden met uw specifieke verplaatsingsbehoeften, uw voorkeuren en uw functionele mogelijkheden.
Een weloverwogen keuze is essentieel en kan alleen worden gemaakt door een goede samenwerking tussen u, uw netwerk, uw multidisciplinair team en uw rolstoelverstrekker. Doorgaans volstaat één oplossing.
Met de volgende tips helpen we u graag bij het maken van de juiste keuze:
Denk na over de afstanden die u regelmatig aflegt en de omstandigheden waarin u zich verplaatst (bv. binnen, buiten, verharde wegen, grindpaden, heuvelachtig terrein …).
Breng uw fysieke mogelijkheden en beperkingen in kaart. Hoeveel kracht en uithoudingsvermogen heeft u? Heeft u hulp nodig van anderen? Kunt u de gekozen oplossing zelfstandig aan- en afkoppelen van uw rolstoel? Kunt u de transfer maken naar de gekozen mobiliteitsoplossing?
Betrek zorgverleners, therapeuten en andere professionals bij het proces. Hun expertise kan u helpen de best passende keuze te maken.
Die kan u helpen om de verschillende oplossingen te begrijpen en te beoordelen welke specifieke aanpassingen mogelijk zijn.
Hun inzichten kunnen u helpen om een beter beeld te krijgen van de voor- en nadelen van verschillende mobiliteitshulpmiddelen in de praktijk.
Door verschillende hulpmiddelen uit te proberen, kunt u ontdekken welk hulpmiddel het beste bij uw behoeften past. Dat geeft u een beter inzicht in hoe de verschillende systemen werken en welk systeem het meest geschikt is voor uw individuele situatie.
Ook voor verplaatsingen over lange afstand is het belangrijk dat u de gekozen oplossing kunt meenemen. Past het aankoppelwiel in de koffer van uw auto? Kunt u het trekdeel zelf in de auto tillen? Rijdt u zelf met de de wagen? En kunt u het hulpmiddel dan zelfstandig meenemen? Of rijdt u met iemand mee? Is er dan voldoende plaats in de gekozen wagen?
Afhankelijk van uw keuze kunt u een tegemoetkoming krijgen via de Vlaamse Sociale Bescherming (VSB) of het VAPH. Informatie over de terugbetaling van mobiliteitshulpmiddelen via de VSB vindt u op de VSB-website(opent nieuw venster). De hulpmiddelen en aanpassingen waarvoor het VAPH een standaardtegemoetkoming voorziet, staan in de refertelijst(opent nieuw venster). Zorg dat u voor u het hulpmiddel aankoopt goed op de hoogte bent van de voorwaarden voor terugbetaling en de benodigde documenten voor de aanvraag bij de VSB of het VAPH.
Door deze tips in overweging te nemen, vergroot u de kans op een succesvolle en duurzame oplossing voor uw mobiliteitsbehoeften.
In de hulpmiddelendatabank vindt u een overzicht van de verschillende mobiliteitshulpmiddelen voor verplaatsingen over middellange afstand.
Voor heel wat mobiliteitshulpmiddelen is de Vlaamse Sociale Bescherming (VSB) bevoegd. Het VAPH kan onder bepaalde voorwaarden een tegemoetkoming geven voor een aantal hulpmiddelen voor verplaatsing over middellange afstand. Meer informatie.