28 oktober 2024

Luisterpuntbibliotheek maakt lezen toegankelijk voor iedereen

Er zijn veel manieren om een boek te lezen. Luisteren is er een van. Luisterpuntbibliotheek biedt gratis meer dan 50.000 luisterboeken aan voor mensen met een leesbeperking. Het lezerspubliek groeit jaar na jaar. Hebt u de luisterboeken al ontdekt?

Luisterpuntbibliotheek voert momenteel de campagne ‘Luisteren. Lezen. Beleven.’ om nog meer mensen warm te maken voor boeken. Iedereen die niet of moeilijk gedrukte boeken kan lezen, kan gebruik maken van het ruime aanbod. Naast de 50.000 luisterboeken zijn er 20.000 brailleboeken beschikbaar. Het aantal lezers bedraagt ondertussen al meer dan 18.000.

Bij luisterboeken denken we in de eerste plaats aan blinden en slechtzienden, maar de doelgroep is veel ruimer. Ook mensen met een motorische handicap, een neurologische aandoening of dyslexie vinden bij Luisterpuntbibliotheek hun gading.

Ik hou van mooie zinnen

Julie Ziegler (22) uit Verrebroek in Oost-Vlaanderen heeft een motorische handicap. Ze kent Luisterpuntbibliotheek al jaren. “Toen ik negen jaar was, leerde de ergotherapeut op school me de luisterboeken kennen. Sommige perioden lees ik veel, andere minder. Boeken zijn voor mij een vlucht uit de dagelijkse beslommeringen. Ik lees vooral romans en soms poëzie.”

Julie schrijft zelf ook poëzie. “Ik schrijf de dingen van me af”, zegt ze. “Zowel positieve als negatieve gevoelens. Ik hou van mooie zinnen. Af en toe neem ik deel aan een poëziewedstrijd. Ik heb al twee publicaties uitgebracht en enkele prijzen gewonnen. Het is leuk om je gevoelens op zo’n manier te delen met anderen.” Julie deelt haar gedichten op de Facebookpagina Girl Power Poets Society.

Een boek verzet je gedachten

Julie leest het liefst in bed. “Voor ik slaap, maar ook ’s morgens als ik al wakker ben en wacht tot iemand me uit bed helpt. De stem van de inlezer is belangrijk. Vooral de intonatie. Soms klinkt de stem zo saai, dat ik het boek wegleg. Maar de meeste boeken klinken erg goed. Ook het aanbod is prima en het groeit voortdurend aan. Ik vind gemakkelijk wat ik zoek. Voor het examen Nederlands voor de examencommissie moest ik enkele boeken lezen. Ik vond ze allemaal bij Luisterpunt.”

“Boeken zijn belangrijk in mijn leven. Ik ben zeer actief: ik speel toneel, ik speel hockey, ik kook graag, ik ga uit met vrienden … Maar soms heb ik behoefte aan rust. Die rust vind ik in boeken. Een boek verzet je gedachten. Je bent in een andere wereld als je leest. Of je nu een gedrukt boek leest of met een app luistert, dat maakt niet uit. Iedereen leest zoals hij wil. Dat is het fijnste.”

Of je nu een gedrukt boek leest of met een app luistert, dat maakt niet uit. Iedereen leest zoals hij wil. Dat is het fijnste.

Julie Ziegler

Een wereld gaat open

Ook Caroline Demeulenaere (64) uit het West-Vlaamse Lauwe kan zich een leven zonder boeken nauwelijks voorstellen. Ze was kantoordirecteur in een bank toen ze rond haar veertigste slechtziend werd. Haar baan moest ze opgeven, maar lezen bleef ze doen.

“Eerst schakelde ik over op grootletterboeken”, vertelt Caroline. “Toen dat ook niet meer lukte, wees mijn broer me op het bestaan van Luisterpuntbibliotheek. Net als ik lijdt hij aan retinitis pigmentosa. Met de Daisy-luisterboeken ging een wereld voor me open! Het aanbod boeken is gigantisch en zeer divers. Ook recente boeken vind je vlot. Luisterpuntbibliotheek heeft een eigen ingesproken magazine ‘Luistervink’. Daarin krijg je nieuws over aanwinsten, een auteur in de kijker en achtergrondinformatie. Zo blijf ik altijd op de hoogte.”

Heb ik een half uurtje vrij, dan neem ik mijn smartphone. Ook als ik met de trein reis, luister ik graag naar een boek. Het is gemakkelijk, het is leuk en je leert altijd bij.

Caroline Demeulenaere
Caroline beluistert een boek via de app, bij haar thuis in het salon
Foto: Caroline Demeulenaere © Luisterpuntbibliotheek

Boeken verbinden mensen

“Ik was zo opgetogen over het bestaan van Luisterpuntbibliotheek, dat ik het initiatief nam om er geld voor in te zamelen. Op die manier leerde ik de mensen achter de organisatie kennen. Toen ze me wat later vroegen om voorzitter van de bib te worden, heb ik dat met plezier gedaan. De klik was er meteen en ik vind het een prachtig initiatief.”

Zelf leest Caroline zowat elke namiddag. “Heb ik een half uurtje vrij, dan neem ik mijn smartphone. Ook als ik met de trein reis, luister ik graag naar een boek. Het is gemakkelijk, het is leuk en je leert altijd bij. Ik lees graag familiedrama’s, biografieën en non-fictie. Mijn lievelingsauteur is Ilja Leonard Pfeijffer.”

Boeken lezen werkt ook verbindend, vindt Caroline. “Ik praat geregeld over de boeken die ik lees met mijn buurvrouw. We wisselen tips uit. Ik wil graag ook aansluiten bij een leeskring in Kortrijk. Helaas ben ik door vergaderingen bij Luisterpunt nog niet kunnen gaan. Maar de volgende bijeenkomst woon ik bij!”

Meer info over Luisterpuntbibliotheek(opent nieuw venster)

Lees alle nieuwsberichten