17 oktober 2024

Internationale dag tegen de armoede

Op 17 oktober is het Werelddag tegen armoede. Armoede is een zware problematiek en vele mensen kampen ermee, vaak in verdoken vorm. Ook voor mensen met een handicap is armoede een hardnekkige realiteit. 

Als VAPH maken wij sinds vele jaren actief deel uit van het Horizontaal Permanent Armoede Overleg (HPAO) van de Vlaamse overheid. Samen met andere partners werken we aan concrete oplossingen.

Waarom is 17 oktober een belangrijke datum? 

Op 22 december 1992 riep de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 17 oktober uit tot Internationale dag voor de uitroeiing van armoede (VN resolutie). Staten en verenigingen werden hiermee opgeroepen armoede op de agenda te zetten en praktische stappen te ondernemen om armoede daadwerkelijk uit te roeien. De datum verwijst naar de samenkomst op het Mensenrechtenplein te Parijs op 17 oktober 1987, toen daar de Gedenksteen werd onthuld ter ere van alle slachtoffers van honger, uitsluiting en geweld. 

Wereldwijd komen op deze dag mensen samen om eraan te herinneren dat armoede een schending van de mensenrechten is.

Meer weten over 17 oktober(opent nieuw venster)

Aan welke activiteiten kunt u op 17 oktober deelnemen?

Zoals elk jaar geeft het Steunpunt tot bestrijding van armoede informatie over de vele activiteiten die op deze dag georganiseerd worden in heel België, niet enkel door verenigingen waar armen het woord nemen, maar ook door lokale overheden, sociale partners, vzw’s … 

Het programma(opent nieuw venster) 

Lees alle nieuwsberichten voor professionelen