25 september 2024

Oprijplaten en oprijgoten helpen u over drempels heen

Gebruikt u een mobiliteitshulpmiddel en heeft u moeite met het overbruggen van hoogteverschillen? Bijvoorbeeld als u zich verplaatst met de rolstoel of als u uw mobiliteitshulpmiddel wilt meenemen in de auto? Dan kunnen oprijplaten en oprijgoten een uitkomst bieden. Maar welk hulpmiddel is het meest geschikt voor uw situatie? In dit artikel leggen we de verschillen tussen oprijplaten en oprijgoten uit en helpen we u bij het maken van de juiste keuze.

Wat zijn oprijplaten en oprijgoten?

Oprijplaten en oprijgoten zijn hulpmiddelen waarmee u hoogteverschillen kunt overbruggen. Ze kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om met een rolstoel over een drempel heen te geraken, of om een mobiliteitshulpmiddel in de auto in of uit te laden. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en materialen en kunnen zowel binnen als buiten gebruikt worden. De keuze van het type, het materiaal, de afmetingen en de draagkracht zijn afhankelijk van het doel.

Oprijgoten of -platen zijn vaak korter en steiler dan structurele oplossingen zoals hellingbanen of drempelbruggen waardoor ze vaak steiler zijn dan voorgeschreven. Ze zijn dan ook niet bedoeld voor voortdurend gebruik zoals bijvoorbeeld aan een voordeur.

Wat is het verschil tussen oprijplaten en oprijgoten?

 OprijplaatOprijgoot
VormEen oprijplaat is, zoals de naam al zegt, een platte plaat of een plaat met opstaande randen. Die kan gemaakt zijn van metaal, kunststof of hout.Deze oplossing bestaat uit twee of meer oprijgoten die samen een helling vormen. Ze zijn doorgaans gemaakt van aluminium en kunnen opgevouwen of in elkaar geschoven worden.
VoordelenOprijplaten zijn stevig, duurzaam, gemakkelijk te plaatsen en kunnen veel gewicht dragen. Ze bieden ook een breed en stabiel oppervlak.Oprijgoten zijn licht in gewicht, gemakkelijk op te bergen en kunnen vaak worden aangepast aan verschillende hoogtes.
NadelenOprijplaten nemen soms meer ruimte in.Oprijgoten zijn moeilijker correct te plaatsen door het belang van de juiste afstand tussen de goten, en hebben niet altijd de juiste hellingsgraad.

Verschil tussen het meenemen van een mobiliteitshulpmiddel en het overbruggen van een drempel vanuit de rolstoel

Mobiliteitshulpmiddel meenemen

Met een oprijplaat of oprijgoten kan een mobiliteitshulpmiddel eenvoudig in een vlakke kofferbak worden geplaatst. Doordat daarbij minstens 30 cm overbrugd moet worden, moet de oplossing wat langer zijn en is ze vaak vouwbaar of telescopisch. Oprijplaten kunnen vast of meeneembaar zijn, terwijl oprijgoten altijd meeneembaar zijn. Houd rekening met opbergruimte in de kofferbak voor zowel het mobiliteitshulpmiddel als de oprijgoten of -plaat.

Drempels overbruggen

Een persoon met een mobiliteitshulpmiddel kan kleinere hoogteverschillen van 1 tot 15 cm overbruggen met een oprijplaat of -goten. Ze zijn vaak gemaakt van lichte materialen, zodat ze gemakkelijk kunnen worden meegenomen achterop de rolwagen of door een mantelzorger, in tegenstelling tot structurele oplossingen zoals bijvoorbeeld een hellingbaan aan de voordeur.

Welke kenmerken zijn belangrijk bij de keuze van oprijplaten of -goten? 

  • Materiaal 
    Oprijplaten en -goten zijn in verschillende materialen verkrijgbaar.
    • Aluminium: lichtgewicht, roestbestendig en makkelijk te hanteren
    • Staal: sterk en duurzaam, maar zwaarder dan aluminium
    • Kunststof: lichtgewicht, maar minder sterk dan metaal
  • Breedte
    De breedte moet voldoende zijn zodat het mobiliteitshulpmiddel er veilig overheen kan rijden. Oprijgoten moeten breed genoeg zijn voor de wielen. 
  • Lengte
    De lengte moet afgestemd zijn op de hoogte die u moet overbruggen.
    • Bij voertuigen: De inrijhoogte van een auto is vaak hoger dan 30 cm, dus moeten de oprijplaten of -goten lang genoeg zijn om een veilige helling te creëren en kantelgevaar te vermijden. Voldoende ruimte achter of naast de auto is nodig. 
    • Bij drempels in de omgeving: Oprijgoten en -platen zijn vaak te kort voor een veilige helling, wat in strijd kan zijn met de Vlaamse bouwvoorschriften. Daarom zijn ze vooral bedoeld voor tijdelijk gebruik of voor situaties waar geen permanente oplossing mogelijk is.
  • Draagkracht: De draagkracht moet groot genoeg zijn voor het gewicht van het mobiliteitshulpmiddel en eventueel ook van de gebruiker. Controleer dat altijd goed voor de aankoop.

Waarop moet u letten bij de installatie van oprijplaten of -goten?

Een oprijplaat of -goot is meestal eenvoudig te installeren, maar het moet correct gebeuren om schade en letsels te voorkomen.

  • Ondergrond
    Zorg voor een vlakke, stabiele ondergrond. 
  • Bevestiging
    Veel oprijgoten of -platen voor het meenemen van een mobiliteitshulpmiddel in de auto hebben bevestigingspinnen die vastklikken in voorgeboorde gaten, zodat ze niet verschuiven tijdens gebruik. 
  • Afstand
    Bij oprijgoten is de juiste afstand tussen de goten cruciaal, afgestemd op de wielbreedte van het mobiliteitshulpmiddel.

Hoe gebruikt u oprijgoten en -platen veilig?

  • Hellingshoek
    Houd de hellingshoek voldoende klein om slip- en kantelgevaar te voorkomen.
  • Antisliplaag
    Kies een oprijplaat of oprijgoot met een antisliplaag.
  • Belasting
    Overschrijd nooit de maximale belasting.

Conclusie

Oprijplaten en oprijgoten verbeteren de toegankelijkheid voor mensen met mobiliteitsproblemen en maken het vervoer van mobiliteitshulpmiddelen makkelijker. Tenminste, als er een goed afgewogen keuze wordt gemaakt tussen een oprijplaat en oprijgoten, afgestemd op specifieke behoeften en omstandigheden. Het is belangrijk om factoren zoals materiaal, afmetingen, draagkracht en de specifieke toepassing in overweging te nemen, of het nu gaat om het inladen van een mobiliteitshulpmiddel in een voertuig of het overbruggen van een drempel in de omgeving. 

In sommige gevallen kan echter een structurele aanpassing, zoals aanpassingen aan een auto of woning, een betere keuze zijn.

In de hulpmiddelendatabank vindt u een overzicht van de verschillende types oprijplaten en oprijgoten die verkrijgbaar zijn.

Het VAPH kan onder bepaalde voorwaarden een tegemoetkoming geven voor oprijplaten of -goten. Meer informatie daarover vindt u op de webpagina over tegemoetkomingen.