15 juli 2024

Een badkamer voor iedereen

Hoe een badkamer het best ingericht wordt en hoe ruim ze moet zijn, wordt bepaald door de activiteiten die er uitgevoerd moeten worden en de hulpmiddelen of verzorgers die nodig zijn. Een doordachte inrichting zorgt ervoor dat de dagelijkse verzorging veilig en comfortabel verloopt, ongeacht uw fysieke toestand.

Toegang tot de badkamer

Een vlotte toegang begint bij de deur. Vermijd hoogteverschillen bij de drempel, want een drempel van meer dan 2 cm kan een obstakel zijn voor gebruik van mobiliteitshulpmiddelen zoals een stok, een rollator of een rolstoel. Een deuropening van 90 cm is breed genoeg voor een gemakkelijke toegang. Plaats de deur zo dat die naar buiten draait, zodat de badkamer altijd toegankelijk blijft van buitenaf. Is een standaarddeur openen moeilijk of is er onvoldoende ruimte voor het deurblad in de gang, dan kan een schuifdeur of een draaischuifdeur een oplossing zijn.

Veiligheid

Voor de vloer zijn antisliptegels een verstandige keuze om het valrisico te beperken. Een gewone vloer kan ook voorzien worden van een antislipcoating. Controleer regelmatig of de antisliplaag nog voldoende werkt en breng indien nodig een nieuwe laag aan. Houd bij de keuze van de antislipvloer of coating rekening met het schoonmaakgemak. Hoe stroever het vloeroppervlak, hoe moeilijker het wordt om de vloer te reinigen.

Ruimte bij gebruik van hulpmiddelen

Een ruime badkamer is essentieel als u hulpmiddelen gebruikt. Voor een rolstoel is een draaicirkel van 1,50 m nodig. Dat betekent dat er een vrije ruimte met een diameter van minstens 150 cm moet zijn waarin u met de rolstoel kunt draaien. Een volledig vlak geplaatste inloopdouche kan als circulatieruimte dienen en vormt geen obstakel. De ruimte onder een onderrijdbare wastafel kan ook deel uitmaken van de draaicirkel.

Als de badkamer een aangepast toilet heeft, moet er voldoende ruimte zijn voor transfers. Dat betekent dat er ruimte moet zijn om de rolstoel naast of voor het toilet te plaatsen, afhankelijk van de manier waarop de gebruiker de transfer van rolstoel naar toilet (en omgekeerd) uitvoert. Beugels of handgrepen kunnen extra steun en veiligheid bieden tijdens de transfer.

Als er gemanoeuvreerd moet worden met verrijdbare tilliften, douchestoelen met positioneringstoebehoren of een douchebrancard, moet daar voldoende ruimte voor voorzien worden. Zorg er ook voor dat toiletartikelen binnen handbereik zijn. Een hangkastje, een verrijdbare ladeblok of een beugel met verplaatsbare zeepbakjes kunnen handig zijn. Plaats de afvalemmer op een logische plaats en zorg dat die groot genoeg is.

Met een doordachte inrichting kan de badkamer voor iedereen toegankelijk, veilig en comfortabel worden gemaakt.

foto van een draaischuifdeur
Draaischuifdeur
foto van een aangepaste badkamer: douche met handgreep en onderrijdbare wastafel
Foto: Shutterstock

In de hulpmiddelendatabank vindt u een overzicht van hulpmiddelen en aanpassingen voor de badkamer.

Bij het VAPH kan een tegemoetkoming voor badkameraanpassingen aangevraagd worden. 
Voor veelgevraagde hulpmiddelen en aanpassingen voorziet het VAPH een standaardtegemoetkoming. Die hulpmiddelen en aanpassingen zijn, samen met het maximumbedrag dat het VAPH terugbetaalt, opgenomen in de refertelijst.

Hebt u een hulpmiddel nodig dat niet in de refertelijst voorkomt of voldoet de standaard tegemoetkoming niet, dan kan de bijzondere bijstandscommissie (BBC) uw vraag onderzoeken en eventueel een aangepaste tegemoetkoming verlenen.