Het gezin van Marijn Depraetere verbouwde een bestaande woning. Dankzij die aanpassingen kan hij zelfstandig functioneren en zijn rol als papa ten volle opnemen.
Marijn Depraetere uit Hooglede is 43 jaar. Hij woont samen met Inge en is vader van Sander en Ruben. Marijn heeft een aangeboren spierverzwakking. Sinds zijn 12 jaar heeft hij een rolstoel nodig.
“Twaalf jaar geleden hebben we onze woning grondig gerenoveerd”, vertelt Marijn. “Het waren ingrijpende aanpassingswerken: hellingbanen aanleggen, een plafondlift installeren, automatische schuifdeuren, een aangepaste voordeur, aangepaste toiletten, noem maar op. We hebben voor alles diverse offertes gevraagd. Dat scheelt in de prijs. Maar zonder de tegemoetkomingen van het VAPH hadden we de verbouwing niet kunnen realiseren.”
Aanvraag goed motiveren
“Uiteraard komt het VAPH niet zomaar voor alles tussen”, zegt Marijn. “Elke aanvraag moet goed gemotiveerd zijn. Een multidisciplinair team (MDT) ziet daarop toe. In ons geval was dat het MDT van de socialistische mutualiteit Roeselare.”
Elke aanvraag voor hulpmiddelen en aanpassingen moet goed gemotiveerd zijn.
“Wij hadden bijvoorbeeld in eerste instantie een lift aangevraagd, maar die werd na een huisbezoek door de experten niet goedgekeurd. In de plaats daarvan kwam er een helling, en dat werkt goed.”
“Ook de plafondlift om in en uit bed te kunnen, heb ik goed moeten motiveren. Een plafondlift is duur en ik kon inderdaad meestal een beroep doen op een assistent. Maar het ging mij om mijn autonomie. Ik wil zelf kiezen wanneer ik opsta en ga slapen, zonder op iemand een beroep te hoeven doen. En daar slaag ik, dankzij de hulpmiddelen, goed in.”
Ik wil autonoom kunnen opstaan en gaan slapen. En daar slaag ik in, dankzij de plafondlift.
Hulphond als extra ondersteuning
Sinds drie jaar heeft Marijn ook een hulphond van Hachiko vzw. “Ik deed mijn aanvraag bij Hachiko en een MDT, die me hielpen bij de ondersteuningsaanvraag bij het VAPH. De hulphond kreeg een goede basisopleiding bij Hachiko. Daarna heb ik hem samen met de trainers verder opgeleid, zodat hij me kan helpen bij het aan- en uitkleden, spullen oprapen en dingen aanreiken, de deur open- en dichtdoen …”
“Voor elk hulpmiddel moet je een aanvraag indienen bij het VAPH”, zegt Marijn. “Je moet verantwoorden wat het probleem is en hoe het hulpmiddel daarvoor een oplossing biedt. Elke aanvraag is dan ook spannend. Maar ik ben ontzettend blij met alle hulp die ik krijg. Ik neem mijn vaderrol op in het gezin, ik jaag mijn ambities na en ik geniet van mijn hobby’s.”
Meer kwaliteit van leven
“De hulpmiddelen en aanpassingen verhogen mijn kwaliteit van leven. Ik ben een geëngageerd persoon. Zo ben ik voorzitter van vzw ‘Over de grenzen heen’, die slachtoffers van geweld én hun steunfiguren bijstaat met ontmoeting, ondersteuning, workshops en informatie. Verder ben ik actief als ervaringsdeskundige in de geestelijke gezondheidszorg en geef ik voordrachten over handicap via het project TABOE. Ik schrijf ook graag: mijn bijdragen werden twee keer opgenomen in een boek over geestelijke gezondheidszorg en er verschenen ook opiniestukken (HUMO, VRT ...) en columns (Spierziekten Vlaanderen ...) van mijn hand. Dat ik die engagementen kan opnemen, lukt me dankzij de ondersteuning die ik heb.”
“Ja, ik houd de touwtjes van mijn leven in eigen handen. Zowel thuis als met mijn hulphond onderweg”, zegt Marijn Depraetere.
Ik houd de touwtjes van mijn leven goed in eigen handen.
VAPH biedt steun
Het aanbod hulpmiddelen is groot en groeit elke dag. Een handig overzicht vindt u in de hulpmiddelendatabank. U krijgt er per thema info over hulpmiddelen, prijzen en leveranciers.
Voor veel hulpmiddelen en aanpassingen kunt u een tegemoetkoming van het VAPH krijgen. Een overzicht van veelgevraagde hulpmiddelen en aanpassingen die het VAPH (deels) terugbetaalt, vindt u in de refertelijst.
Is het uw eerste aanvraag? Dan moet u het advies inwinnen van een multidisciplinair team (MDT). Het team zoekt samen met u naar het meest geschikte hulpmiddel. Het werkt daarvoor indien nodig samen met het Kenniscentrum Hulpmiddelen (KOC) van het VAPH en met door het VAPH gemachtigde experten. Zo bent u zeker dat de oplossing helemaal op uw maat is.