Als uw mobiliteit beperkt is, speelt een rolstoel of scooter een belangrijke rol in uw dagelijks leven. Maar het kan een uitdaging zijn om die rolstoel of scooter met de auto mee te nemen. Gelukkig zijn er aanpassingen beschikbaar die ontworpen zijn om mobiliteitshulpmiddelen eenvoudig met de auto mee te nemen.
Wat zijn de voordelen van aanpassingen om de rolstoel of de scooter in de auto mee te nemen?
Met zo’n aanpassing kunnen mobiliteitshulpmiddelen zoals een manuele rolstoel, elektrische rolstoel of scooter eenvoudig in de auto geplaatst worden. Daardoor kunt u zich, ook al is uw mobiliteit beperkt, toch (zelfstandig) verplaatsen. Zo’n systeem bevordert uw zelfredzaamheid en beperkt de tijd en ondersteuning die nodig is om een mobiliteitshulpmiddel in en uit te laden. Zo kunt u makkelijker deelnemen aan dagelijkse en sociale activiteiten.
Let op
Een aanpassing voor het meenemen van een mobiliteitshulpmiddel in de auto is slechts een onderdeel van een totaaloplossing om uw zelfstandigheid te vergroten.
Welke mogelijkheden zijn er?
Systemen om een mobiliteitshulpmiddel op te bergen in de auto bestaan in verschillende vormen en maten. Welk systeem u kiest, is afhankelijk van uw noden als bestuurder of passagier, het type en grootte van de auto, het type mobiliteitshulpmiddel dat meegenomen moet worden en het gebruiksdoel. Afhankelijk van die factoren kan een hulpmiddel in de koffer, aan de zijdeur of op het dak gemonteerd worden.
1. Oprijplaten of opvouwbare rampsystemen
Met een oprijplaat of een opvouwbaar rampsysteem, kan een mobiliteitshulpmiddel eenvoudig in een vlakke kofferbak geplaatst worden. Oprijplaten zijn draagbare systemen en kunnen worden gebruikt bij verschillende auto’s. Een opvouwbaar rampsysteem is vast gemonteerd en wordt gebruikt om een mobiliteitshulpmiddel in de auto te rijden. Voor personen die het mobiliteitshulpmiddel niet vooruit kunnen duwen, kan een elektrische lier ondersteuning bieden.
2. Kofferbakliften of opbergsystemen voor een scooter of elektrische rolstoel
Deze systemen, die in een voldoende grote koffer gemonteerd worden, tillen het mobiliteitshulpmiddel omhoog en plaatsen het veilig in de auto. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen kofferbakliften bedoeld voor lichtere rolstoelen en opbergsystemen voor zwaardere mobiliteitshulpmiddelen zoals scooters en elektrische rolstoelen.
3. Volautomatische rolstoelopbergsystemen achter de bestuurder of in de koffer
Dit systeem is voornamelijk bedoeld voor rolstoelgebruikers die zelfstandig met de auto rijden. Zij kunnen zelf hun transfer naar de bestuurdersplaats maken, maar kunnen hun manuele rolstoel niet demonteren en in de auto tillen.
Een volautomatisch rolstoelopbergsysteem bestaat uit een robotarm die de rolstoel optilt en achter de bestuurder of in de koffer plaatst. Dat kan ruimte innemen, waardoor zitplaatsen of kofferruimte verloren kunnen gaan. De systemen achter de bestuurder gaan vrijwel altijd gepaard met een schuifdeur die geautomatiseerd is. Voor de koffervariant moet de kofferklep geautomatiseerd worden.
4. Plafondlift
In plaats van met een robotarm, tillen plafondliften het mobiliteitshulpmiddel in de auto met een takelsysteem. Er moet een kleine aanpassing gebeuren aan het mobiliteitshulpmiddel waaraan de takel bevestigd kan worden. Als u voor dit type kiest, moet u zich ervan bewust zijn dat de achterbank vaak volledig verloren gaat.
5. Dakkofferlift
Voor voertuigen met weinig binnenruimte kan een dakkofferlift een optie zijn. De rolstoel wordt op een speciaal ontworpen rek op het dak van de auto getild en veilig vastgezet in de dakkoffer.
Maatwerk
Of het nu gaat om volautomatische rolstoelopbergsystemen, kofferbakliften of opvouwbare rampsystemen, er zijn verschillende mogelijkheden om aan verschillende behoeften en voertuigtypes te voldoen.
Welk opbergsysteem u kiest, is afhankelijk van factoren zoals uw individuele fysieke mogelijkheden, het type mobiliteitshulpmiddel, het gewenste gebruiksgemak, het type en grootte van de auto.
Het is altijd raadzaam om advies in te winnen bij gespecialiseerde autoaanpassers, experts of uw multidisciplinair team om het meest geschikte systeem te vinden dat aan uw specifieke behoeften voldoet. Met de juiste aanpassingen kunnen personen met een mobiliteitsbeperking genieten van een grotere vrijheid en autonomie.