De SmartVision 3 is een Android-smartphone met zowel een aanraakscherm (3,5 inch) als een klassiek telefoontoetsenbord. Daarom noemen we dit toestel een hybride smartphone. De SmartVision werd specifiek ontwikkeld voor de doelgroep blinden en slechtzienden. De naam verraadt al dat we ondertussen bij versie 3 aangekomen zijn. Het toestel heeft dus een hele voorgeschiedenis. Dankzij gebruikerservaringen zijn enkele onvolkomenheden van de vorige versies weggewerkt.
Welke troeven heeft de SmartVision 3?
Verschillende toegankelijkheidsmogelijkheden
De SmartVision 3 werkt met Android 11 en heeft de daarbij horende toegankelijkheidsmogelijkheden zoals vergroting, gebaren op het aanraakscherm, spraakherkenning en spraakweergave. De spraakweergave en de spraakherkenning zijn beschikbaar in het Nederlands of in het Vlaams. De standaard Android-vergroting is vervangen door een eigen MagniText-vergroting die volgens een recent testverslag toch nog wat kinderziektes vertoont. Dat testverslag, dat deel uitmaakt van het februarinummer van Infovisie MagaZIEN, kunt u opvragen via koc@vaph.be.
Toetsbediening en spraakherkenning
De SmartVision 3 heeft een behoorlijk klavier waarvan de toetsen voelbaar gescheiden zijn en voorzien zijn van grote en contrastrijke opschriften. De aanraakfunctie kan worden uitgeschakeld zodat enkel met toetsbediening gewerkt kan worden.
De spraakherkenning kan worden gebruikt om onder andere een contactpersoon te bellen, het batterijniveau op te vragen en een sms of e-mail te dicteren.
Aangepaste apps
Een aantal veelgebruikte apps zoals telefoneren, berichten, adresboek, e-mail, internet, agenda en wekker zijn in een aangepaste versie geïnstalleerd. Bepaalde apps kunnen worden gekoppeld en opgestart door een cijfertoets lang in te drukken, wat een handige functie is voor de doelgroep.
Extra functionaliteiten: gps en draadloos opladen
Naast de hierboven aangehaalde functies is er ook een voetgangers-gps met routebegeleiding en een voorleesfunctie voor gedrukte tekst beschikbaar.
De SmartVision 3 kan draadloos opgeladen worden zodat het gepriegel met kwetsbare stekkers achterwege kan blijven.
Hoeveel kost de smartphone en welke tegemoetkoming is mogelijk via het VAPH?
De verkoopprijzen variëren van 539 tot 889 euro, afhankelijk van de uitvoering (Initium en Omni) en de uitbreidingspakketten (Expert, Agile en Efficiënt).
Via de VAPH-referterubriek ‘Smartphone of mobiele telefoon met toetsen voorzien van spraakuitvoer en vergroting’(opent nieuw venster) wordt een tegemoetkoming van 453,61 euro voorzien.
Een uitgebreid testverslag is te lezen in het februarinummer 2023 van Infovisie MagaZIEN.
Welke alternatieven zijn er?
Uiteraard kunnen ook andere toegankelijke smartphones een goed hulpmiddel zijn. Alternatieven voor de SmartVision 3 die binnen dezelfde referterubriek vallen, zijn de veelgebruikte iPhone, elke Android-smartphone en de eenvoudige gsm’s met vergroting en spraakweergave (zoals bijvoorbeeld de MiniVision en de BlindShell Classic).
Bronnen: Hulpmiddelendatabank VAPH, fabrikant Kapsys, Infovisie MagaZIEN december 2022 en februari 2023