Iedereen heeft een andere ondersteuningsnood en heeft het recht om zijn ondersteuning te organiseren zoals hij dat zelf wil. De nood aan ondersteuning kan schommelen en dus toenemen of afnemen in de loop van de tijd of soms ook plots nodig zijn. Er is dan ook de nodige flexibiliteit nodig om daaraan tegemoet te komen.
Af en toe ondersteuning nodig of intensief
- Voor wie af en toe hulp nodig heeft, is er rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH). Daarvoor moet u geen aanvraag indienen bij het VAPH. U stapt rechtstreeks naar de zorgaanbieder.
- Meerderjarigen die nood hebben aan intensieve ondersteuning kunnen een persoonsvolgend budget (PVB) aanvragen. Minderjarigen kunnen een aanvraag indienen voor een persoonlijke-assistentiebudget (PAB) of voor ondersteuning van een multifunctioneel centrum (MFC).
Meer of minder ondersteuning nodig
Als u een persoonsvolgend budget hebt en aanvoelt dat uw huidige ondersteuning niet passend is, dan bestaan er meerdere mogelijkheden om (tijdelijk) meer of minder ondersteuning te krijgen.
- Zo kan elke vergunde zorgaanbieder sporadisch een dag of een nacht opvang voorzien voor wie heel af en toe nood daaraan heeft.
- Via kortverblijf kunt u, onder bepaalde voorwaarden, tot 60 nachten (en dagen) bijkomende opvang krijgen bij een vergunde zorgaanbieder die ook rechtstreeks toegankelijke hulp aanbiedt.
- U kunt ook een herziening aanvragen van uw persoonsvolgend budget. Dat betekent dat uw ondersteuningsnood opnieuw wordt bekeken en uw vraag naar een (hoger of lager) budget geregistreerd wordt in een van de drie prioriteitengroepen. U kunt ook een herziening aanvragen van uw prioriteit.
Dringend ondersteuning nodig
Meerderjarigen
- Voor wie de zorg en ondersteuning door mantelzorgers plots en onvoorzienbaar wegvalt of voor wie zich in een situatie van misbruik of (zelf)verwaarlozing bevindt, is er de noodprocedure.
- Meerderjarigen die lijden aan een specifieke evolutieve aandoening, kunnen een persoonsvolgend budget aanvragen via de spoedprocedure voor meerderjarigen.
- Personen van wie de aanvraag via de NAH-procedure goedgekeurd is, komen, in afwachting van een persoonsvolgend budget, in aanmerking om gebruik te maken van voltijdse opvang bij een vergunde zorgaanbieder die daarvoor rechtstreeks wordt vergoed door het VAPH.
Minderjarigen
- Minderjarigen die lijden aan een specifieke snel degeneratieve aandoening, kunnen een persoonlijke-assistentiebudget aanvragen via de spoedprocedure voor minderjarigen.
- Voor minderjarigen die dringend nood hebben aan ondersteuning van een multifunctioneel centrum, zal het team indicatiestelling van de intersectorale toegangspoort binnen de vijf werkdagen een indicatiestellingsverslag opstellen.
- Minderjarigen kunnen ook een beroep doen op crisisjeugdhulp(opent nieuw venster).
Overgang van minderjarigenondersteuning naar meerderjarigenondersteuning: het persoonsvolgend budget na jeugdhulp
Het persoonsvolgend budget na jeugdhulp is een budget dat, onder voorwaarden, automatisch ter beschikking gesteld kan worden aan jongvolwassenen die minderjarigenondersteuning van het VAPH of van het agentschap Opgroeien via een centrum voor ernstige gedrags- en emotionele stoornissen krijgen. Zij moeten daarvoor steeds de gewone aanvraagprocedure voor een persoonsvolgend budget doorlopen.
Hulpmiddelen en aanpassingen
Het VAPH geeft tegemoetkomingen voor hulpmiddelen en aanpassingen in de privésituatie.
Rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH)
Rechtstreeks toegankelijke hulp is beperkte, handicapspecifieke ondersteuning in de vorm van begeleiding, dagopvang of verblijf voor wie af en toe hulp nodig heeft en geen persoonlijk budget heeft.
Persoonsvolgend budget
Het persoonsvolgend budget (PVB) is een budget op maat waarmee u zorg en ondersteuning kunt inkopen.
Ondersteuning door een multifunctioneel centrum
Een multifunctioneel centrum biedt begeleiding, dagopvang, verblijf aan kinderen en jongeren tot 21 jaar. De aanvraagprocedure verloopt via de intersectorale toegangspoort (ITP).
Persoonlijke-assistentiebudget
Een persoonlijke-assistentiebudget (PAB) is een budget om de assistentie voor uw kind thuis of op school te organiseren en te financieren.
Tegemoetkomingen, sociale, fiscale voordelen en dienstverlening van andere instanties
Als u een zorgbudget voor mensen met een handicap (basisondersteuningsbudget) of een persoonsvolgend budget hebt, dan kunt u dat budget gebruiken om uw ondersteuning te realiseren. Daarnaast zijn er een aantal specifieke maatregelen en tegemoetkomingen, zowel van het VAPH als van andere instanties.