Met een persoonsvolgend budget (PVB) neemt u uw leven zelf in handen. Ook hoe en waar u woont, beslist u zelf. Kris Taverniers bijvoorbeeld, kiest voor een assistentiewoning. Hij woont er te midden van ouderen, jonge gezinnen en personen met een handicap.
Personen met een handicap kunnen in een woonzorgcentrum of assistentiewoning (serviceflat) wonen. Als het woonzorgcentrum hiervoor tenminste een extra erkenning heeft.
- Een assistentiewoning is voor wie zelfstandig is. Zorg wordt op vraag aangeboden. Neemt de zorgbehoefte met de jaren toe, dan kunt u een beroep doen op extra assistentie.
- In een woonzorgcentrum hebben de mensen meestal permanente zorg en hulp nodig. Daar is dan ook meer personeel aanwezig.
Met een persoonsvolgend budget kunt u de kosten voor zorg en ondersteuning betalen. De woon- en leefkosten (zoals de huur van de kamer, de maaltijden, doktersbezoeken, de bijdrage voor verbruik van elektriciteit en gas) kunnen niet met het PVB worden terugbetaald. Hiervoor moet u eigen middelen aanwenden.
Keuzes en wensen
Kris Taverniers (50) heeft een motorische handicap. Tot zijn 33e woonde hij bij zijn ouders, zonder veel externe ondersteuning. “Toen mijn vader ziek werd, besloot ik de stap naar begeleid zelfstandig wonen te zetten”, vertelt Kris.
Eerst woonde hij elf jaar met ondersteuning van een zorgaanbieder. “Ik voelde me gelukkig. Ik woonde in een kangoeroewoning van een sociale huisvestingsmaatschappij. De bovenverdieping werd verhuurd aan mensen die bereid waren een handje toe te steken.”
“Dat ging goed. Tot ik een PVB kreeg en het contract met de zorgaanbieder herbekeken werd. Geen kwaad woord over de zorgaanbieder en de medewerkers, maar het aanbod via de voucher strookte niet helemaal met mijn wensen. Ik zou nauwelijks budget overhouden voor mijn hobby. Ik ben namelijk een grote fan van STVV, het elftal van Sint-Truiden.”
Mix van mensen
“Ik woon nu zes jaar in een assistentiewoning bij een woonzorgcentrum”, zegt Kris. “Hier zijn tien assistentiewoningen voor mensen met een PVB. Met een oproepknop kan ik dag en nacht iemand oproepen. Dat is ideaal. Ik heb namelijk relatief weinig ondersteuning nodig.”
“Weet je, bij de zorgaanbieder was ik meer geneigd om ondersteuning te vragen. Gewoon omdat die zo dichtbij was. Nu ben ik meer op mezelf aangewezen en ik voel me daar goed bij. Ik ben zelfstandiger dan vroeger.”
Hier ben ik meer om mezelf aangewezen en ik voel me daar goed bij.
“Ik heb hier veel contact met de andere bewoners met een handicap, maar ook met de ouderen en met revaliderende patiënten in de assistentiewoningen. We komen elkaar elke dag tegen. We praten met elkaar en helpen elkaar. Die mix van mensen vind ik heerlijk. Op het domein wonen ook jonge gezinnen. Dat is aangenaam. Het heeft meegespeeld in mijn beslissing om hierheen te verhuizen.”
Op het domein wonen ook jonge gezinnen. Dat heeft meegespeeld in mijn beslissing om hierheen te verhuizen.
Iets betekenen voor anderen
“Ik houd overigens nog altijd contact met mijn buren en medebewoners van bij de zorgaanbieder. Het is nauwelijks drie kilometer hiervandaan. Bij mooi weer ga ik met de elektrische rolwagen, bij slecht weer kies ik voor aangepast vervoer.”
“Ik voel me goed onder de mensen en ik weet dat ik iets beteken voor hen. Ik ben namelijk nogal sterk in informatica. Ik help graag mensen, bijvoorbeeld met een app op hun smartphone. Voor mij is dat maar een kleintje en de mensen appreciëren het.”
Genieten van elke wedstrijd
“’s Middags eet ik samen met de andere bewoners van de assistentiewoningen”, vertelt Kris. “Dat is mijn vrije keuze. Ik kan ook zelf iets bereiden, iets laten brengen of uit eten gaan. Maar ik kies voor het contact met mijn medebewoners. Om dezelfde reden neem ik bijna elke dag deel aan de namiddagactiviteiten in de polyvalente zaal.”
“Maar mijn grootste hobby blijft STVV. Ik ga kijken naar alle thuiswedstrijden en naar zoveel mogelijk uitwedstrijden. Enkele jaren geleden hebben ze me gevraagd of ik als steunpunt wou optreden voor supporters met een handicap. Ik zorg er mee voor dat alle supporters optimaal kunnen genieten van elke wedstrijd. Sport is mijn leven. Als er op televisie een balletje beweegt – van een tennisbal tot een voetbal – dan heb ik het gezien!”
Ik houd nu voldoende van mijn PVB over voor mijn grote hobby.
Meer info
Persoonsvolgend budget
Het persoonsvolgend budget (PVB) is een budget op maat waarmee u zorg en ondersteuning kunt inkopen.