“Toen Adam een jaar was en nog geen mama kon zeggen, wisten we dat er iets scheelde”, vertelt Fatiha El Aissati. Korte tijd later volgde de diagnose: Adam heeft autisme en een verstandelijke handicap. Het gezin doet een beroep op rechtstreeks toegankelijke hulp.
Het gezin van Marzouk Aberkan en Fatiha El Aissati telt vijf kinderen. Adam is de jongste. “Kind & Gezin vermoedde een ontwikkelingsachterstand bij Adam. Het Centrum voor Ontwikkelingsstoornissen in Wilrijk bevestigde dat: Adam heeft autisme en een verstandelijke beperking. Hij is nu zeven jaar, maar speelt en communiceert als een baby”, zegt Marzouk.
Het gezin vond hulp bij Het Raster. “Daar leerden we om te gaan met het soms moeilijk te begrijpen gedrag van Adam. Hij is erg gevoelig voor prikkels. Na een traject van twee jaar verwees Het Raster ons voor verdere begeleiding naar thuisbegeleidingdienst Kadodder, waar we Tatiana leerden kennen.”
Tatiana Ven werkt in het kinderteam van Kadodder. Dat team biedt rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH) aan kinderen van 0 tot 12 jaar en hun gezin.
Honderden praktische tips
De kinderen die Kadodder begeleidt, hebben doorgaans een globale achterstand: in praten, in motoriek, verstandelijk … Sommige kinderen zijn prikkelbaar of functioneren moeilijk in groep. Een begeleidingstraject duurt dikwijls een of twee jaar.
Bij het gezin van Adam komt Tatiana één keer per maand. In het begin was dat vaker. “Het doel is dat de ouders leren hoe ze al experimenterend manieren kunnen vinden om met hun kind om te gaan. Bij het gezin van Adam lukt dat al goed.”
“Tatiana helpt ons enorm”, zeggen Marzouk en Fatiha. “Met administratie, bij de contacten met de kinderpsychiater, maar vooral bij het omgaan met Adam. We hebben lastige periodes gekend. Adam kan niet praten en is snel overprikkeld. Als hij iets wil of als hij pijn heeft, kan hij dat niet vertellen. Wat zich soms vertaalt in moeilijk gedrag.”
Adam is zeer gevoelig voor geluid. Daarom staat de radio nooit aan en kijken we alleen tv met ondertitels. Dat went. Maar je moet het wel weten. Zo heeft thuisbegeleidster Tatiana ons met honderden tips geholpen.
Gedrag beïnvloeden
“Je mag van het kind niet verwachten dat het zijn gedrag aanpast”, zegt Tatiana. “De ouders en de omgeving moeten zich aanpassen. Alleen zo kan je het gedrag beïnvloeden.”
Adam is erg gevoelig voor prikkels. Bij Het Raster leerden we om te gaan met zijn soms moeilijk te begrijpen gedrag.
“Adam is bijvoorbeeld zeer gevoelig voor geluid”, zegt Marzouk. “Hij draagt altijd een koptelefoon tegen omgevingsgeluiden. De radio staat nooit aan. Tv-kijken doen we alleen met ondertitels. Dat went. Maar je moet het wel weten. Zo heeft Tatiana ons met honderden tips geholpen. We zijn Kadodder enorm dankbaar.”
Kadodder biedt ook ondersteuning aan brussen – broers en zussen van kinderen met een handicap. “Soms gebeurt dat door dezelfde begeleider, soms schakelen we een collega in, zodat de brussen hun eigen begeleider hebben”, zegt Tatiana. Daarnaast organiseert Kadodder groepsactiviteiten voor brussen, al dan niet samen met de zus of broer met een beperking. “Brussen hebben veel steun aan het lotgenotencontact. Het is fijn om zich niet alleen te voelen in die situatie.”
Lees meer
Rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH)
Rechtstreeks toegankelijke hulp is beperkte, handicapspecifieke ondersteuning in de vorm van begeleiding, dagopvang of verblijf voor wie af en toe hulp nodig heeft en geen persoonlijk budget heeft.