Timing
2016 - 2017
Eindredactie
- Prof. dr. Bea Maes, KU Leuven
- Prof. dr. Ilse Noens, KU Leuven
- Dr. Jarymke Maljaars, KU Leuven
Samenvatting of onderzoeksdoelstellingen
Het VAPH wenst een zorgzwaarte-instrument te ontwikkelen om voor minderjarigen met een beperking de grootte van een toe te wijzen persoonsvolgend budget te bepalen. Men paste daartoe het zorgzwaarte-instrument voor meerderjarigen met een beperking aan. Een adviserende expertengroep definieerde voor de drie parameters van het zorgzwaarte-instrument verschillende categorieën: 11 gradaties van nood aan begeleidingsintensiteit (B), 14 gradaties van nood aan permanentie overdag (P) en 10 gradaties van nood aan permanentie ’s nachts (N). De parameterwaarden werden door de expertengroep geconsolideerd. Ze geven een inschatting van de totale ondersteuningsnood van het kind of de jongere met een beperking, ongeacht door wie deze geleverd wordt.
De opdracht die de onderzoekers van het VAPH kregen, was een leeftijdsgerelateerde ijking van de parameters van zorgzwaarte bij minderjarigen. Het was de bedoeling om per kalenderleeftijd in jaren aan te geven welke B-, P- en N-waarden binnen de normale ondersteuningsnoden van kinderen en jongeren vallen en vanaf wanneer een bepaalde nood aan ondersteuning dus bovengebruikelijk is.
Een groep van experten deed deze oefening. Dit resulteerde in het aangeven van een beneden- en een bovengrens voor elke parameter (B, P en N). Bovendien werd er een kwalitatieve omschrijving gemaakt per leeftijdscategorie van drie jaar (3;0-5;11; 6;0-8;11; 9;0-11;11; 12;0-14;11; 15;0-17;11 jaar) van de ondersteuning en permanentie die op die leeftijd gebruikelijk of typisch zijn. Tenslotte werd deze kwalitatieve omschrijvingen per leeftijdsgroep gekoppeld aan de omschrijvingen van de categorieën van het zorgzwaarte-instrument door de VAPH-expertengroep. Bij elk van de leeftijdsranges geven we op die manier aan welke intensiteit van begeleiding of permanentie volgens de VAPH-classificatie typisch is.